Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Grilování bez hranic: Veganská párty na grilu

Když se řekne grilování, většina z nás si představíme klasické špízy s přes noc marinovaným masem. Ale co kdyby špíz a vše, co je spojené s grilováním jako takovým neobsahoval ani jeden kousek masa, a výsledkem by byla stejně dobrá, ne-li lepší a unikátnější grilovačka, díky které byste mohli vstoupit do světa plného nových gastronomických zážitků?

Popularita veganského jídelníčku ze dne na den roste a čím dál tím více lidí se zříkává masa a dalších živočišných produktů. Mnoho skeptiků rostlinnému stravování straní a absolutně nechápou, jak někdo může bez chutě masa, mléka a sýrů vůbec žít. Kdo ale říkal, že vegani o tyhle chutě přichází? V dnešní době už existuje široká škála alternativních produktů, které jsou chuťově prakticky identické produktům živočišným.

Rozdíly mezi rostlinnými a živočišnými produkty ale nemusí být negativní záležitostí. Naopak je to možnost pro zpestření možná už trošku ohraných letních tradic, jako jsou právě grilovačky.

Celý svět na grilu z pohodlí vaší zahrady
Věděli jste, že můžete poznávat svět z pohodlí zahrady? Není třeba utrácet za letenky do Asie, Afriky nebo Ameriky, když různé zahraniční chutě můžete zažít přímo z vašeho grilu. Abyste zakusili třeba chutě Středomoří na gril postačí lilek a trocha hummusu. K dosažení jednoduché orientální kombinace by se pak jako příloha hodil libanonský tabbouleh. Tento salát je velmi populární díky své svěží bylinkové chuti a nejčastěji je podáván v horkých letních měsících. Od ostatních salátu se liší hlavní ingrediencí – bulgurem, který mu dodává orientální šmrnc a taky vás nasytí víc než běžný salát.“

Přivítejte novou vlnu sladké kreativity
Najdou se mezi námi lidé, kteří si grilovačku spojují jen se slanými pokrmy. Zkusili jste už někdy dát na žár ovoce? Když už je ten gril nažhavený, proč na něj nějaké to ovoce nehodit pro neočekávaně dobrý a zdravý dezert? Mezi ovocné favority na gril patří třeba broskve, vodní meloun nebo banán. Díky teplotě grilu se cukry v ovoci karamelizují, a tím pádem je ovoce sladší a chuť bohatší. K dokonalé kombinaci pak už jen stačí Ben & Jerry’s veganská zmrzlina, kterou si můžete objednat na foodora marketu.

Zdravá výživa může být zábava
Víte, co je jednou z výhod veganské grilovačky? Může v sobě skrývat zdravé a nutričně bohaté dobroty, které vám umožní nejen si zachovat figuru takovou, jakou jí chcete, ale taky do svého těla dostat něco zdravější než jen letní jídla, která jsou obvykle velmi chutná, ale někdy i trochu nezdravá.

Recept: BBQ Tofu špízy s grilovaným kimči
Vyzkoušejte jednoduchý recept na vynikající barbecue tofu špízy a korejským kimči. Neočekávaná kombinace asijských a amerických příchutí vás nadchne.

Ingredience:
Uzené tofu
Barbecue omáčka
2 papriky
1 cibule
1 cuketa
Balení cherry rajčátek
Olivový olej, sůl a pepř

Postup:
Tofu nakrájejte na kostky o velikosti asi 2 cm, smíchejte se 2 lžícemi barbecue omáčky a marinujte alespoň 15 minut. Mezitím nakrájejte papriky a cibuli na malé kousky, cukety na kolečka o tloušťce 1 cm, a cherry rajčátka nechte celá. Uzené tofu, papriku, cuketu, cibuli a cherry rajčátka ochuťte olivovým olejem, solí a pepřem. Takhle připravené je hoďte na gril a výsledkem budou lahodné a lehce pikantní uzené špízy. A když budete chtít grilovačku posunout na ještě vyšší úroveň a opravdu se cítit jako v Asii, tak doporučujeme spolu s tofu špízy na gril hodit korejský fermentovaný salát kimči. Všechny ingredience najdete hezky na jednom místě, a to na foodora marketu. A co je vůbec nejlepší, objednáte a máte vše doma do 30 minut. Takže než se vám rozpálí gril.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *