Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Zafixujte si ceny energií, dokud je čas. A na 2 roky, elektřina i plyn začínají pomalu, ale jistě zdražovat

Podle odborníků vše nasvědčuje tomu, že ceny elektřiny i zemního plynu, které od loňska výrazně poklesly, budou opět růst. Pro většinu odběratelů tak dává největší smysl zafixovat si cenu právě teď, a to ideálně na dva roky. S rostoucím významem propanového (LPG) vytápění si lze během letních slev zafixovat i cenu budoucích dodávek kapalného propanu.

Megawatthodina elektřiny nebo zemního plynu je na burze meziročně levnější o desítky procent, což dodavatelé průběžně promítají do svých ceníků. Podle odborníků je tedy správný čas si ceny energií fixovat. Přitom se nedá očekávat, že v dohledné době nastane další zlevňování.

„Elektřina i zemní plyn začínají pomalu, ale jistě zdražovat. Nahrává tomu fakt, že dva největší výrobci elektřiny z uhlí oznámili, že je pravděpodobné, že budou odpojovat své uhelné elektrárny dříve, než bylo v plánu,“ říká Lukáš Kaňok, ředitel sekce Energie portálu Kalkulátor.cz. „V případě plynu je velkým rizikem růstu ceny snaha EU o omezení anebo úplné odstavení dodávek této komodity z Ruska, přičemž LNG terminály nemají potřebnou kapacitu. Rostoucí průmysl současně žene poptávku po energiích i jejich ceny na burzách nahoru,“ dodává Lukáš Kaňok.

Podle něj vycházejí nejlépe jednoleté a dvouleté fixace. Tříleté fixace už jsou výhodné o něco méně a ze všeho nejméně se zákazníkům vyplatí smlouvy bez fixace platné na dobu neurčitou. „V současnosti nastal vhodný čas zafixovat si aktuální platné ceny, které dodavatelé nabízejí pro nové zákazníky, a to do té doby, než vyprodají to, co se jim v minulých týdnech podařilo nakoupit velmi levně. Optimální je nyní dvouletá fixace,“ doporučuje Lukáš Kaňok s tím, že novou smlouvu může odběratel podepsat půl roku před tím, než mu skončí smlouva stávající.

Relativní novinkou na trhu s energiemi je možnost zafixovat na 2 roky cenu LPG. Přestože je LPG cenově poměrně stabilní – na rozdíl od zemního plynu zde díky nezávislosti na Rusku během energetické krize nenastaly výraznější cenové turbulence –, od loňského léta nabízí jako první v Česku fixaci topného propanu pro domácnosti společnost Primagas.

Zkapalněný ropný plyn zpravidla v podobě čistého propanu dodávaného do zásobníku poblíž vytápěného objektu využívá v Česku asi 23 tisíc domácností. Vyplývá to z výsledků Sčítání lidu, domů a bytů 2021. Obliba propanového vytápění přitom v posledních letech roste. „Lidé přecházejí na LPG často z tuhých paliv při odstávce starého kotle a buď nemají v dosahu rozvody zemního plynu, nebo je vybudování zcela nové plynové přípojky neúměrně drahé,“ popisuje Jiří Karlík, generální ředitel společnosti Primagas.

Zásobu kapalného propanu je stejně jako v případě dřeva nebo pelet ideální nakoupit po skončení topné sezóny, během léta. V této době jsou ceny nejnižší. Například předseda Klastru Česká peleta Vladimír Stupavský doporučuje nakupovat v dubnu nebo květnu, kdy bývají pelety až o dvacet procent levnější než na podzim. Podle Jiřího Karlíka z Primagasu lze nákupem zásoby kapalného propanu během léta ušetřit asi desetinu nákladů.

„Při objednávce v období od května do srpna, kdy je LPG na burze většinou nejlevnější, si zákazník může letní cenu propanu fixovat i pro další odběry kdykoliv v průběhu následujících dvou let,“ říká Jiří Karlík a dodává, že v dnešní době už ani není nutné platit za dodaný plyn jednorázově, ale lze nastavit zálohové platby. Propan tak v sobě díky možnosti předzásobení, sezónní slevy a současně rozložení platby za energii do celého roku kombinuje výhody tuhých paliv a zemního plynu či elektřiny.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *