Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Prohřešky, kvůli nimž si podnikatelé a šéfové kazí dovolenou

Většina úspěšných podnikatelů má společné to, že se na svět dívá jinak, podle vlastních pravidel. Spojuje je silná potřeba realizovat se. Tato touha je žene vpřed, představuje obrovský rezervoár vnitřní motivace, energie a vytrvalosti. Je v podstatě nedocenitelná. Dokud nenastane doba dovolené… Pro optimální výkon totiž čas od času i ti nejšikovnější a nejtalentovanější lidé z businessu potřebují poctivý odpočinek. Zní to jednoduše, ale není. Jakých chyb se často dopouští a jak se jim vyhnout?   

Sociální sítě a zdánlivě nevinné scrollování
Sociální sítě mohou být zdrojem zábavy a inspirace. Ale je potřeba si uvědomit, že procházení obsahu, udílení liků a komentování zaměstnává tatáž mozková centra jako každodenní zpracovávání informací, vizuálních podnětů, klasická komunikace. Na dovolené si mají podnikatelé a šéfové především odpočinout od informační smršti. To je zásadní pro obnovení duševní energie.

„Nejsem přítel toho, abyste ztráceli svoje zdroje tím, že budete místo v reálném světě žít na sociálních sítích. Dovolená vám odhalí krutou pravdu, jak to máte. Ono totiž stokrát nic dokázalo umořit kohokoli. Bezbřehé scrollování a neustálé nasávání nových podnětů na obrazovce mobilního telefonu unavuje stejně jako pracovní rutina. Je to tichý zloděj energie. Nelze se pak divit, že se z dovolené vracíte neodpočatí. Jestli jen trochu můžete, prostě sociální sítě v této době úplně odložte stranou. Pokud víte, že by vás lákaly, klidně je odinstalujte. Věnujte se sobě, rodině, přátelům a aktivitám, které jsou vám během roku vzácnější. Žijte naplno tady a teď. Tak vás dovolená opravdu osvěží a po návratu se budete dívat na profesní výzvy úplně jinak,“ radí Ing. Jiří Jemelka, MBA, z JPF Czech, společnosti, která se specializuje na řízení firem a produktivitu.

Opravdu vás kolegové potřebují každý den, nebo bez práce nedokážete být?
Mnoho šéfů nedokáže pracovní zátěž z hlavy vypustit ani po několika dnech volna, které by si měli užívat v přírodě, u moře nebo na chalupě s blízkými. Žijí v očekávání, že se bez nich firma neobejde, že je budou kolegové a obchodní partneři potřebovat a nechtějí je zklamat. Cítí obrovskou zodpovědnost a nic nehodlají podcenit. Často kontrolují e-maily, jsou v denním kontaktu se svými týmy. Odpočinek aktivně podvádějí s prací.

„Vážně musíte být pořád na příjmu? Já bych byl mnohem radši, abyste na dovolené po mobilním telefonu sáhli jen tehdy, pokud chcete zavolat přátelům. V práci potřebujete zastupitelnost. O to víc, jste-li majitel firmy nebo šéf. Místo toho, abyste obsedantně kontrolovali mailovou schránku, se soustřeďte na to, abyste ještě před zahájením dovolené ve firmě vše postavili do latě. Ideálně vytvořte systém procesů a zastupitelností, delegujte a nechte zajet postupy tak, abyste mohli na 14 dní odjet klidně na konec světa, kde nefunguje internet, a business šlapal po tuto dobu i bez vašeho přičinění. Jde to, máme s tím mnohaleté zkušenosti,“ doporučuje Jiří Jemelka.

Stav, kdy stále lidé kontrolují e-mailovou a další komunikaci představuje stálé nabuzení, stres, který může přerůst až v ten chronický, kdy trpí psychika i tělo. Jedním z důsledků může být i adrenální vyčerpání, které je již jen krůčkem k vyhoření. Proto se odborníci na produktivitu shodují, že odpočinek je potřeba si natrénovat. A jedním z faktorů, který k tomu může přispět, je vědomí toho, že firma může efektivně, dlouhodobě fungovat i bez přímé účasti majitele.

„Opravdu se často setkávám s lidmi, kteří se dostali až na hranici vyčerpání jen kvůli tomu, že si mysleli, že musí být neustále nápomocni svým kolegům, i v čase, který je určen pro odpočinek. Dokonce měli z dovolené spíše panickou hrůzu než radost. To proto, že je vytrhla z jejich zajetého myšlenkového kolotoče. Proto souhlasím s řadou odborníků na mindset a psychologii, že v takovém případě se prostě potřebujete naučit odpočívat, a především důvěřovat tomu, že lidé kolem vás se bez vaší přítomnosti a pomoci obejdou. Tohle ostatně majitele učíme. Je to vleká změna ve smýšlení, bývá náročná, ale nakonec vždy stojí za to. Podnikatelé získávají více možností, více energie, jsou šťastnější a dopadá to taky přímo na hospodářské výsledky,“ objasňuje příklady z praxe Jiří Jemelka.

Když přeci jen musíte…
Může se stát, že i na dovolené přeci jen firma bude potřebovat, aby jí šéfové věnovali pár hodin. Není divu, že si s sebou na volnočasové cesty řada majitelů nebere jen chytrý telefon, ale také notebook, alespoň jako pojistku. Když už ale tyto pracovní nástroje vozí s sebou, je potřeba jim čas věnovat jen v nezbytných případech a naučit se s nimi zacházet tak, aby pomohly vyřešit neodkladné záležitosti v nezbytném a co nejkratším čase.

„Lze-li předpokládat, že si vás kolegové budou ve volném čase žádat, instruujte je, kdy plánujete být pro pracovní záležitosti k dispozici. Přesně specifikujte den i časové okno. Mohou ale přijít i mimořádné události. Pro tyto účely je užitečné dát prioritu jednotlivým způsobům komunikace. Pro urgentní situace slouží telefonáty a SMS, pro ty méně urgentní postačí mail, pro informativní záležitosti pak může posloužit Whats App. Zkrátka mějte jasně nastavené procesy a postupy v takových případech,“ připomíná Jiří Jemelka.

Zdroj a foto: Ing. Jiří Jemelka, MBA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *