Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zvířata

Léto udeřilo: Víte, jak chránit domácí mazlíčky? Poradí veterinářka

Léto je časem, kdy si mnoho z nás užívá sluneční paprsky, teplo a dlouhé dny. Pro naše domácní mazlíčky ale bývá toto období náročné a dokonce nebezpečné. Letní vedra mohou způsobit přehřátí, dehydrataci a další zdravotní problémy. Proto je důležité vědět, jak svým zvířecím přátelům zajistit bezpečí a pohodlí. MVDr. Dagmar Zähringer, Ph.D. ze Super zoo veterina přibližuje opatření, která by měli majitelé domácích mazlíčků dodržovat. Poradí i vhodné aktivity, které mohou mazlíčky v létě bavit, aniž by jim ublížily.

„V první řadě mějte na paměti hned několik pravidel, která je potřeba dodržovat jako prevenci,“ upozorňuje MVDr. Dagmar Zähringer, Ph.D. a doplňuje: „Zásadní je zajištění možnosti odpočinku ve stínu a chladu, například v prostorech s nižší teplotou, jako jsou třeba chodba, suterén, garáž a podobně. Pokud tráví váš mazlíček většinu času venku na zahradě, je nutné zkontrolovat, zda i tam má k dispozici stinné místo, kde se může schovat před přímým sluncem.“ Pokud takové místo na zahradě nemáte, můžete vhodný „chladící“ prostor sami vytvořit. Vynikajícími pomocníky jsou v tomto případě přenosné stany, stínicí plachty nebo speciální chladící podložky, které pomáhají snižovat tělesnou teplotu. Chladící podložky je možné využít také do klecí pro králíky a hlodavce, případně se mohou v létě chladit také o zmrazené láhve s vodou, zabalené do ručníku. Podobnou funkci má speciálně vyvinutá hračka pro psy Chladící kost Dog Fantasy, která se umístí na 2 hodiny do mrazáku a následně se psí mazlíček ochlazuje při hře žvýkáním kosti. Hračka je k dostání v chovatelských potřebách také například v podobě míčku či žraloka.

Dostatek čerstvé vody
Během horkých dnů je nezbytné, aby měli domácí mazlíčci neustálý přístup k čerstvé a chladné vodě. Vodu měňte několikrát denně a zajistěte, aby byla vždy čistá – ideálně ji umístěte také do stínu, aby se příliš rychle neohřívala. Pokud například cestujete na delší vzdálenost autem se svým mazlíčkem, myslete na to, aby měl dostatek přestávek, při kterých se může napít. Pro cestu autem i na delší procházky či výlety můžete využít například cestovní lahev na vodu se zabudovanou miskou Dog Fantasy.

Pozor na rozpálené povrchy
Je důležité si uvědomit, že některé povrchy, jako jsou asfalt nebo beton, mohou být v létě extrémně horké a mohou způsobit popáleniny na tlapkách. Snažte se proto zkontrolovat teplotu povrchu, než na něj mazlíček vstoupí. Můžete to udělat tak, že položíte ruku na povrch – pokud je pro vás příliš horký, je příliš horký i pro vašeho mazlíčka. Při procházkách po horkém povrchu můžete využít také speciální boty pro psy, které seženete v prodejnách chovatelských potřeb. Pro aktivity venku ale raději volte místa, kde se tyto povrchy nenachází. Pokud se chystáte ven přes den, snažte se, aby váš mazlíček chodil spíše po trávě než po rozpáleném chodníku. Zároveň myslete na to, abyste nešli pouze na slunci. Volte tedy procházky spíše tam, kde se nachází stín. Skvělou volbou jsou lesy, které vám poskytnout dostatek chladu i v létě.

Nikdy nenechávejte mazlíčky v autě
„Toto je zásadní pravidlo, které je ale potřeba neustále připomínat. Mazlíčky nikdy nenechávejte v létě zavřené v autě, a to ani s otevřenými okýnky!  Teplota uvnitř vozu stoupá opravdu velmi rychle a dosáhnout může více než 60 stupňů Celsia. I když zaparkujete ve stínu, záhy může na auto začít svítit sluníčko, a navíc nikdy nevíte, co vás venku neodkladně zdrží, i když se plánujete vzdálit jen na několik minut. Pokud dojde k přehřátí zvířete v autě, bývají následky fatální,“ upozorňuje MVDr. Dagmar Zähringer, Ph.D. Mazlíčka s sebou tedy nevozte v případech, kdy víte, že ho nemůžete vzít všude s sebou.

Vhodné aktivity v letním počasí
V horkých dnech se obecně doporučuje omezit intenzivní pohyb. Místo toho se věnujte lehčím aktivitám v chladnějších částech dne – tedy ráno a později večer. Můžete také vyzkoušet plavání – mnoho psů miluje koupání v bazénu nebo přírodních vodních plochách, což je skvělý způsob, jak je udržet v chladu a zároveň jim dopřát pohyb. Dejte si ale po koupání pozor na řádné vysušení delší srsti tak, aby se pokožka nezapařila. Pozor ale dejte na šokové chlazení. Nikdy psa nepouštějte do vody, když je příliš uřícen. Vždy chvíli počkejte, než se uklidní a až poté ho do vody pusťte.

Známky přehřátí: Na co si dát pozor
Úpal je závažný a potenciálně smrtelný stav. Domácí zvířata jsou k úpalu náchylnější, protože se nemohou ochlazovat potem jako lidé. Místo toho se ochlazují především dýcháním a v případě koček a psů polštářky tlapek. „Mezi běžné symptomy patří u psů nadměrné slinění, zrychlené dýchání, malátnost, zvracení a průjem. Pokud si všimnete některého z těchto příznaků, okamžitě přesuňte svého mazlíčka do chladného prostředí a nabídněte mu vodu, začněte s postupným ochlazováním. Pokud váš mazlíček pije méně než obvykle, má suché dásně, je apatický nebo má vpadlé oči, může být dehydratován. Pokud příznaky neustupují a celkový stav se nezlepšuje, je potřebné vyhledat okamžitou pomoc veterinárního lékaře,“ vysvětluje MVDr. Dagmar Zähringer, Ph.D. a dodává, že těžká dehydratace může vést k poškození orgánů a dalším vážným zdravotním problémům a ve fatálních případech hrozí až smrt.

Speciální péče o různé druhy zvířat
Každý druh domácího mazlíčka má své specifické potřeby během horkých dnů. Psi a kočky potřebují především stín a vodu, ale například králíci a hlodavci jsou na teplo ještě citlivější. Králíkům můžete pomoci tím, že jim do klece dáte zmrazenou láhev s vodou, o kterou se mohou ochladit. Ptáci potřebují stín a čerstvý vzduch, nesmí ale být v přímém proudu vzduchu (třeba u větráku), který by je mohl ofouknout. Plazi, jako jsou hadi a želvy, také vyžadují speciální péči, protože jejich termoregulace závisí na okolní teplotě. Zajistěte jim chladnou část terária a pravidelně kontrolujte teplotu jejich prostředí.

Zdroj a foto: Super ZOO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *