Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Oči ve světě digitálního chaosu: Škodí jim víc telefon nebo počítač?

Práce s počítačem, tabletem nebo chytrým telefonem neumožňuje našim očím sebemenší chvilku odpočinku, a často jim ho nedopřejeme ani ve večerních hodinách, kdy scrollujeme internetem ještě těsně před spaním. To představuje bezpochyby velké zatížení pro naše oči. Samotná obrazovka však takovým problémem není, jde o čtení a soustředěnost. Zaměřili jste se někdy na to, kolikrát při sledování ať už telefonu nebo počítače mrknete? 

Samotný monitor oči nekazí, unavuje je
Hlavním rozdílem mezi prací na počítači nebo telefonu je především vzdálenost, se kterou přístroj používáme. Na obrazovku počítače se díváme zhruba ze 75 centimetrů, zatímco na mobil z méně než poloviny. Čím blíže jsme, tím víc oči namáháme. Nejvhodnější vzdálenost držení mobilního telefonu je 40 centimetrů. Nelze říci, zda je pro zdraví očí horší počítač nebo telefon, jelikož dnešní kvalitní monitory zrak nijak nepoškozují, ale především unavují. Jednou z hlavních příčin je stále stejná vzdálenost a soustředěnost. Při koukání nablízko totiž aktivně používáme zaostřovací sval, který se pochopitelně po několika hodinách aktivity unaví.

Soustřeďte se na mrkání
Ve chvíli, kdy se naše oči upínají na displej, klesá pravidelnost mrkání. Oko je natolik soustředěné na obsah na obrazovce, že na to jednoduše zapomíná. Mrkání je jednou z nejdůležitějších věcí, na kterou je potřeba se v prevenci očního zdraví zaměřit. Pravidelným mrkáním se totiž slzný film rovnoměrně rozprostírá po povrchu oka.

Zkuste si při používání počítače nebo telefonu dělat pauzy. Podívejte se na chvíli do dálky, vědomě si párkrát zamrkejte, čímž oko znovu nastartujete. Preventivně můžete mít připravené například umělé slzy na pracovním stole, v autě nebo nočním stolku. Dodávají očím potřebnou vlhkost a zabraňují vysoušení a únavě. „Studie potvrzují, že umělé slzy jsou účinné v terapii suchého oka a jsou základním stavebním pilířem u terapie. Já bych doporučila oční kapky bez konzervačních látek s obsahem kyseliny hyaluronové. Rozhodně nic nezkazíte například kapkami Hylo Fresh. Pokud byste cítily problémy se suchýma očima i při pravidelném používání umělých slz, je potřeba zjistit, kde je problém,“ říká oční lékařka Petra Seidler Štangová.

Syndrom kancelářského oka
A právě vědomé mrkání a používání umělých slz může pomoci předejít zdravotním problémům očí, jedním z nich je například syndrom kancelářského oka. Dokonce i náš mozek zapomene na nepodmíněný reflex mrkání, když se upřeně díváme na monitor. Navíc je většina kanceláří vybavena klimatizací, která běží zejména v létě na plné obrátky. Kombinace málo častého mrkání a silného odpařování způsobuje, že povrch oka vysychá. Možná je paradoxem, že suché oči začnou slzet. Kvůli nedostatku mrkání totiž zůstávají v oku malé částice, protože nejsou vymyty. Tato cizí tělesa ještě posilují už exitující podráždění.

Na co si dát pozor?
Přinášíme pár rad, na které je dobré myslet při práci na počítači nebo mobilním telefonu, díky kterým předem ulevíte svým očím.

  • Snažte se udržovat vzdálenost od počítačového monitoru 60 až 80 cm, u mobilu 35 centimetrů.
  • Váš stůl by měl být 20 až 50 cm pod vodorovnou linií vašeho vidění. Tím zajistíte to, že se při na monitor díváte dolů, což je pohodlnější pro vaše oči.
  • Ujistěte se, že máte dobré světlo. Ideální je kombinace stropního osvětlení a lampy. Je také možné kombinovat různé zdroje světla, jako jsou klasické žárovky, halogenové světlo a zářivky. Tyto zdroje obsahují různé části barevného spektra – modrá, červená a zelená – které se v kombinaci podobají dennímu světlu. Oči nejvíce unavuje šero. Největším prohřeškem je sledování telefonu po tmě před spaním.
  • Snažte se, aby monitor nebo displej neodrážel žádný jiný zdroj světla. Nejlepší pozice počítače je v pravém úhlu k oknu.

Možná se vám to zdá až příliš komplikované neustále přemýšlet nad správnou vzdáleností, ideálním světlem nebo úhlem. Ale je potřeba si uvědomit, jak moc se technologie vryly do našich životů. Kdykoliv máme pauzu od počítače, díváme se do telefonu! Během polední pauzy, při cestách vlakem nebo třeba v kavárně. Takže místo toho, abychom si udrželi důležitou přestávku od digitálního světa, která pomáhá oko regenerovat a zvlhčovat, přecházíme od používání počítačů na koukání do telefonu. Naše oči se tak vlastně bez přerušení celý den musí přizpůsobovat obrazovce. Proto myslete na prevenci a na to, jak očím ulevit. Zdravé oči máme jenom jedny, tak „mrk“ na to!

Zdroje: HYLO, EUC, foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *