Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

DětiSport

Na Olympiádě dětí a mládeže podruhé zvítězili sportovci z Prahy

Mladí sportovci reprezentující hlavní město suverénně ovládli Olympiádu dětí a mládeže (ODM) v Jihočeském kraji. Na klání krajů ve dnech od 23. do 27. června 2024 soutěžilo téměř 3 500 mladých nadějných lidí ve 20 sportech a 78 disciplínách, kteří vybojovali více jak dvě stě sad medailí. Pražské dívky a chlapci vyhráli celkem 94 medailí. Sportovci z Prahy na největší multisportovní akci v České republice zvítězili podruhé za 21. ročníků.

Sportovci z hlavního města Prahy dokázali překonat hranici 500 bodů a suverénně ovládli celkové hodnocení. Druhé místo obsadil s téměř sto bodovým rozdílem Jihomoravský kraj a stupně vítězů doplnil v těsném závěsu kraj Středočeský. Pražským týmům se dařilo především v atletice, badmintonu, moderní gymnastice, paraplavání, beachvolejbalu, softballu, florbalu či jachtingu. Zlatých medailí přivezli do Prahy celkem 29, stříbrných 28 a bronzových 37. Jen v atletice pražským chlapcům zacinkalo zlato hned čtyřikrát a dívkám pětkrát, v badmintonu chlapcům třikrát a dívkám jednou a z moderní gymnastiky pražské juniorky přivezly na pět zlatých medailí.

Podrobnější výsledky jsou k dispozici zde. Mladí Pražané si užívali sportovní atmosféru a bojovali v duchu fair play.

„Mám z toho radost, jak z výkonů, tak z účasti. Jako pražský primátor a lékař moc dobře vím, jak je sport nedílnou součástí života. A jsem opravdu moc rád, že sport je v obecném povědomí,“ uvedl primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

„Atmosféra i sportovní výkony byly báječné a musím všem vyslovit velký obdiv a uznání. Gratulujeme všem, kteří získali medaili i všem, kteří na ni nedosáhli, ale Prahu fantasticky reprezentovali. Přeji všem mnoho dalších trenérských úspěchů, mladým sportovcům sportovní i akademické úspěchy a rád bych poděkoval také vedoucím naší veleúspěšné výpravy! Krásné léto, krásné prázdniny a dovolenou! Sportu zdar!“ uvedl Antonín Klecanda radní hl. m. Prahy pro oblast sportu, školství a volného času.

Jižní Čechy na pět dní pohltila nezapomenutelná atmosféra. Na sportovištích i v Olympijském domě to každý den žilo díky tisícům fanoušků včetně dětí ze škol. Spolu s diváky na zahajovacím i závěrečném ceremoniálu se celková návštěvnost vyšplhala na téměř sto tisíc lidí. V hledišti nechyběly ani desítky úspěšných sportovců, mezi něž patří vodní slalomáři Tereza Fišerová, Vít Přindiš a Václav Chaloupka, plavci Kristýna Horská a Ondřej Gemov, fotbalista David Lafata, baseballista Martin Mužík a další.

„Když jsem jezdil po sportovištích, tak jsem viděl obrovské souboje. Viděl jsem každý krok, každý úder, každý pohyb provedený úplně naplno a ty souboje byly fascinující. Zažil jsem také situace, kdy se mladí sportovci zachovali podle hodnot fair play,“ líčil hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

„Jsem přesvědčen, že každý bude z jižních Čech odjíždět s životním zážitkem. I přesto, že se jedná o Olympiádu dětí a mládeže, můžeme použít termín, že se stává dospělejší. Každým rokem ji všichni berou vážněji a kdyby k ní nepřistupovali jako k opravdové olympiádě, tak by se nám takto velký projekt nikdy nepodařilo uskutečnit,“ Filip Šuman, místopředseda Českého olympijského výboru.

1 500 hodin přenosů
Na olympijské platformě czechteam.tv se každý den promítalo 30 živých přenosů, které dohromady trvaly 1 500 hodin. Největší multisportovní akci v České republice si nenechaly ujít ani kamery České televize. Ta od pondělí do čtvrtka vysílala vedle sportovních klání také Studio ČT sport s moderátorem Tomášem Budkou.

Organizace největší multisportovní akce by se neobešla ani bez dobrovolníků. Těch se v letošním ročníku na různých pozicích vystřídalo 120. Především by ale Olympiáda dětí a mládeže neexistovala bez společného zapojení a úzké koordinace krajů a měst, sportovních svazů a klubů a partnerů akce. Olympijskou štafetu nyní přebírá Moravskoslezský kraj, který již za šest měsíců přivítá v roce 2025 zimní edici a další letní ODM se uskuteční v roce 2026 poprvé v historii v hlavním městě Praze, slavnostní zahájení pětidenní akce se uskuteční na fotbalovém stadionu Slavie Praha ve Vršovicích.

Foto: archiv Olympiády dětí a mládeže

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *