Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Český mýtus: při menstruaci se nemohu koupat. Jak je to doopravdy?

Mnoho českých žen má dojem, že při menstruaci hrozí větší riziko vaginálních infekcí. Tento mýtus koluje často i na různých diskusích na internetu. Přinášíme několik důvodů, že se toho rozhodně dívky a ženy bát nemusí.

Není zde jiné nebezpečí než to, které mimo menstruaci
„Mnoho žen je přesvědčených, že se během menstruace se nesmí koupat, protože jim hrozí větší riziko infekce. Dále si myslí, že výtok krve umožní dostat se různým nečistotám dovnitř nebo, že když je čípek otevřený, může se voda dostat dovnitř. Ani jedno z toho není pravda,“ říká Ilona Bittnerová z Maluna.cz. a dodává: „Pravdou je, že čípek není otevřený tak, že by cokoliv mohlo téci dovnitř do dělohy. Menstruační krev nepravidelně odtéká přes děložní čípek do pochvy – ta sama nijak nekrvácí. A ani riziko výskytu jakýchkoliv intimních problémů není při menstruaci vyšší.“

Fakta o menstruačním cyklu aneb koupat se je možné kdykoliv
Tampon si ženy zavádí do pochvy, jinak řečeno vaginy. Miminko jim pak roste v místě, které se jmenuje děloha. Mezi nimi je pak děložní čípek. Ten je u mladých dívek menší a otvor v něm je pouze velmi malý. Po porodu zůstává roztažený, a i otvor v něm je o trochu větší. Zároveň se čípek mění během cyklu. Nejvíce otevřený je v době, kdy je tělo připraveno na oplodnění – ovulace. O něco méně otevřený je pak v době menstruace, kdy z něj odtéká menstruační krev. Menstruační krev vzniká v děloze, když se děložní sliznice odlučuje od děložní stěny. Uvolněná tkáň společně s krví odtéká skrz děložní čípek do pochvy a z té pak ven z těla ženy.

„Pokud bychom si tedy opravdu myslely, že nás koupání ohrožuje tím, že voda vnikne skrz otevřený čípek do dělohy, pak bychom se ale spíše neměly koupat během ovulace. Jenže spousta žen neví, kdy ovulují. Můžeme ale být v klidu – skrz čípek nic dovnitř do dělohy neteče. Když všechno funguje, jak má, pak jediné, co se přes čípek probojuje dovnitř, budou spermie,“ říká Ilona Bittnerová z Maluna.cz.

Během menstruačního cyklu se mění nálady a také citlivost ženy. Jediné, co může být reálnou překážkou pro koupání během menstruace, je nechuť konkrétní ženy se v tu dobu koupat. Je to naprosto v pořádku – pokud se vám cokoliv během menstruace nechce, nedělejte to. Pokud se vám ale během menstruace koupat chce a třeba vám i plavání pomáhá se uvolnit a zbavit se menstruačních křečí je vhodné správně vybrat hygienické pomůcky.

Proč kalíšek ano a tampon ne
Nejpraktičtější pomůckou pro koupání je menstruační kalíšek. Zavádí se dovnitř do pochvy, nenasákne do sebe vodu a nepustí nic k děložnímu čípku (narušení vaginálního prostředí je minimální – tzn. žádný výplach chlorovanou vodou či vodou z rybníka). Tampon je také uvnitř pochvy, ale šňůrka může způsobit celkem trapas, suchý tampon už při zavádění odírá poševní sliznici a zdravotní problémy tak snadněji mohou nastat, a hlavně tampon nasákne vodu z venku a drží ji uvnitř pochvy. Tampon je ideální vyměnit okamžitě po koupání – ale zase čím častěji ho vyměňujete, tím víc pochvu odíráte. Takže kalíšek ano, na tampon raději zapomeňte.

Menstruační plavky jako záchrana nejen pro dívky
Řada mladých dívek a stejně tak dospělých žen nechce nebo nemůže používat pomůcky zaváděné dovnitř do pochvy. Jde například o ženy, které mají vnitřní jizvy po porodu a jakýkoliv tlak na jizvu jim způsobuje bolesti. Právě pro ně jsou dokonalou pomůckou menstruační plavky.

„Menstruační plavky díky chytrým materiálům krev pohltí, ale nepustí ji ven do okolní vody ani do lícu plavek samotných. Krev se tedy z menstruačních plavek nedostane do bazénu, ani se neobtiskne na deku, když žena vyleze z vody,“ říká Ilona Bittnerová z Maluna.cz a dodává: „Až donedávna byla při použití menstruačních plavek určitým limitem síla menstruace, ale i silná menstruace díky letošní novince v podobě velmi absorpčních menstruačních plavek přestává být omezením. Aktuálně jsou tedy na trhu jak menstruační plavky pro slabší a střední menstruaci (od známých výrobců menstruačních kalhotek, jako jsou WUKA, Love Luna, Dorina, Modibodi), tak menstruační plavky pro silnou menstruaci od australské značky Modibodi. Zde se jedná o první řešení na českém trhu vůbec.“

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *