Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Organismus volá po draslíku, suplementujme ho ale opatrně

Příjem draslíku u žen ve věku 18-59 let je hluboko pod výživovými doporučeními, vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu ČR.*/ „Pro funkci buněk je draslík nenahraditelný, přesto varuji před jeho nepromyšleným doplňováním, předávkování draslíkem může mít fatální následky,” říká farmaceutka z online poradny Lékárna.cz PharmDr. Kamila Horníčková.

Draslík je podle odborníků velmi důležitý minerál s významnou rolí pro 99 % buněk lidského organismu. Jeho nedostatek může ovlivňovat svalovou činnost, nervy, funkci inzulinu, regulaci glukózy, svalovou činnost a stavbu kostí.

Draslík – vodní hospodář a regulátor nálady
„Jednou z klíčových funkcí draslíku je jeho hospodaření s vodou v těle – reguluje hydrataci a rovnováhu tekutin. Obzvlášť v létě je tato jeho vlastnost pro člověka důležitá, stejně jako to, že ovlivňuje svalovou činnost. Rekreační sporty, turistika, plavání, ale i běžné zdolávání schodů je ovlivněno hladinou draslíku, kterého tělo spotřebuje denně až 4200 mg,“ říká K. Horníčková. Dostatečnou hladinu draslíku ze stravy získá jen málokdo, dle dat SZÚ zhruba 3 % českých žen ve věku 18–59 let a 15 % mužů ve stejné věkové skupině.

Nemusíme se asi divit, proč je každý druhý Čech a Češka podrážděný. Takový nedostatečný příjem draslíku totiž přináší špatnou náladu, podrážděnost bez příčiny až psychickou slabost. Nedostatečný příjem draslíku má ale i výrazný vliv na funkci inzulinu a regulaci glukózy, potencionální vývoj osteoporózy a vývoj ledvinových kamenů.

Poděkujme životnímu stylu
Draslíku máme v těle čím dál míň také kvůli životnímu stylu, který vedeme. „Nutričně chudá strava zejména z fastfoodů, která obsahuje hodně soli přispívá ke ztrátám draslíku z organismu. Ztráty tělesných tekutin (průjem, zvracení, zvýšené pocení), nadměrný příjem cukru, stres (zvýšený kortizol), dnes tolik populární filtrace vody, která snižuje obsah množství minerálů, tedy i draslíku, ale i stravovací styly jako ketogenní diety či populární fasting (přerušovaný půst), nebo i nedostatek hořčíku v organizmu – to všechno jsou příčiny, proč ztrácíme draslík. Další možnou příčinou pak mohou být léky jako kortikoidy, diuretika nebo antibiotika,” vysvětluje farmaceutka K. Horníčková. Obzvlášť by měli zpozornět sportovci, kteří si pomáhají glukosteroidy, ty totiž také rovněž způsobují nedostatek draslíku v organismu.

Záchrana je hlavně v jídle a promyšlené suplementaci
Odborníci se shodují v tom, že dostatečnou hladinu draslíku v organizmu je třeba udržovat zejména jídlem. Doporučenými zdroji tohoto minerálu jsou hlavně banány, avokádo, rajčata, brambory, batáty, listová zelenina, vlašské ořechy, mořské ryby, pečeně, luštěniny. „Pokud chce někdo draslík suplementovat doplňky stravy, tak ideálně pomocí minerálů ve směsi, ve formě koloidních minerálů či iontových roztoků a ne nepromyšleně samostatně. Denní dávka draslíku je 2000 mg u dospělého a ideální je jeho kombinace s hořčíkem, protože magnesium pomáhá udržovat draslík v těle. U suplementů s draslíkem je třeba být obezřetný, protože předávkování tímto minerálem může mít fatální následky, ideální je již při koupi se poradit s farmaceutem. Při zdravotních problémech s krevním tlakem, srdcem, ledvinami, osteoporózou je nutno vždy se poradit s lékařem,“ upozorňuje PharmDr. Kamila Horníčková.

Největší lékárna na českém internetu Lékárna.cz pozoruje trend klesajícího zájmu svých zákazníků o draslík jako samostatný doplněk stravy: za poslední 3 roky klesly jeho prodeje o 10 %, meziročně dokonce o 23 %.

Nedostatek draslíku v kostce:

  • porucha hydratace: otoky končetin a prstů na nich
  • svaly: arytmie, křeče končetin, zhoršené dýchání, ztuhlost prstů, zácpa, únava i při malém výkonu
  • nervy: mozková mlha, podrážděnost, psychická slabost
  • kosti: řídnutí až vývoj osteoporózy

*/ Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu prostředí – souhrnná zpráva za rok 2022, SZÚ Praha říjen 2023. Zpráva mj. uvádí, že doporučení WHO ve výši 3510 mg/osoba/den nebylo v případě žen ve věku od 15 let pokryto téměř žádnou osobou ve vzorku.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *