Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Cestování

Pravidla pro cestování letadlem: Co vše nepatří na palubu?

Cestování letadlem zahrnuje několik pravidel a postupů, které je důležité dodržovat pro bezpečnost a pohodlí všech pasažérů. Vždy se řiďte pokyny konkrétní letecké společnosti a hlavně se informujte, co s sebou můžete vzít do příručního zavazadla, a co naopak na palubu letadla nepatří. Zde jsou některá z klíčových doporučení.

Cestování letadlem je pro někoho rutinní záležitostí, pro jiné však dovolená, kterou si může dovolit jednou za čas. A tak je téměř jisté, že někdo může při balení kufrů tápat, co vše je povoleno, nebo naopak zakázáno kvůli bezpečnosti, předpisům a pohodlí vzít s sebou. Pokusíme se vám na některé otázky v našem článku odpovědět.

Předpisy a omezení
Pro leteckou přepravu existuje celá řada bezpečnostních opatření a pravidel, která musíte respektovat. Mnohá z nich se přitom týkají přepravy elektroniky v podobě tabletů, počítačů, telefonů či powerbanky, tekutin včetně alkoholu, ale i zařízení na zahřívaný tabák. Pro zařízení, jako je například Ploom X, platí totiž obdobná omezení jako pro jiná elektronická zařízení obsahující baterie, které mohou představovat riziko vznícení. Proto tyto předměty zabalte výhradně do příručního zavazadla, které si berete na palubu.

Co může a nemůže na palubu?
Na palubu si s sebou vezměte určitě všechny hodnotné a křehké předměty, mezi které bezesporu patří šperky, fotoaparát, elektronická zařízení (mobilní telefon, notebook, e-čtečka), nabíječky, adaptéry, ale i zařízení na zahřívaný tabák, jako je například Ploom X. Počítejte s tím, že všechny tyto předměty budete muset spolu s balíčkem tekutin při kontrole vybalit. Proto je mějte v příručním zavazadle zabalené a připravené úplně nahoře.

Problém často nastává také u tekutin. Do příručního zavazadla je totiž povolené množství do 100 ml objemu na jednu lahvičku či tubu, které musí být v plastovém uzavíratelném sáčku do maximálního objemu 1 litr na osobu. Do tekutin se přitom počítá kosmetika v podobě krémů, gelů, šamponů, parfémů, odličovačů, make-upů i zubní pasty. Výjimky mohou být uděleny pro léky a dětskou výživu, ale je důležité mít k dispozici odpovídající dokumentaci a informovat bezpečnostní personál předem. Tato omezení se nevztahují akorát na předměty zakoupené v takzvané duty free zóně letiště. Co naopak můžete při kontrole klidně nechat v batohu je jídlo.

Vyvarujte se také ostrých a nebezpečných předmětů, které na palubě nemají co dělat. Odbavte nebo nechte doma pinzety, nože, nůžky, vývrtky, břitvy, šroubováky, kleště, zbraně, ale i sportovní vybavení jako jsou baseballové pálky, pádla, golfové a lyžařské hole.

Používání elektroniky během cestování
Používání elektroniky během má určitá pravidla a omezení, která by cestující měli dodržovat. Většina leteckých společností vyžaduje, aby cestující během celé délky letu vypínali elektronická zařízení nebo je přepnuli do režimu “letadlo”. Tento režim vypíná bezdrátové funkce zařízení, jako je Wi-Fi, Bluetooth a mobilní sítě, což eliminuje potenciální rušení navigačních systémů letadla. Používání elektronických cigaret i zařízení na zahřívaný tabák jako je Ploom X je v letadle zakázáno.

Před cestou se vždy doporučuje zkontrolovat aktuální předpisy konkrétní letecké společnosti a na webu letiště, odkud odlétáte, nebo kam přilétáte. Některé země a letecké společnosti mohou mít specifická omezení nebo dodatečné požadavky.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *