Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Medici z celé Evropy zahrají v Litomyšli Dvořáka, Smetanu či Kaprálovou na podporu pacientů s amyotrofickou laterální sklerózou

Evropský orchestr a sbor studentů medicíny EMSOC (European Medical Students‘ Orchestra and Choir) je mezinárodní benefiční projekt s více než třicetiletou tradicí, který sdružuje studentky a studenty medicíny a mladé lékařky a lékaře z celé Evropy. Vybraní účastníci se sjedou do Litomyšle, kde sestaví symfonický orchestr a pěvecký sbor a nacvičí hudební program ze skladeb českých autorů. Celý projekt vyvrcholí třemi benefičními koncerty v Litomyšli, Kutné Hoře a Praze. Výtěžek ze vstupného bude věnován neziskové organizaci ALSA z.s., pomáhající pacientům s amyotrofickou laterální sklerózou.

„Je to trochu klišé, ale studium medicíny dokáže člověka opravdu potrápit. O to důležitější pak je, aby si student udržel i přes časové vytížení své záliby,“ říká neurolog, absolvent 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a organizátor akce Richard Boček. „To však nemusí být vůbec jednoduché! Zvlášť u hry na hudební nástroj, na který je potřeba cvičit minimálně několik hodin týdně, aby člověk mohl hrát s ostatními muzikanty a nestyděl se za sebe. A v tomto je pro mě a mnohé další EMSOC tak speciální. Mě třeba namotivoval po semestru intenzivního studia zase oprášit futrál s trombónem a obout se po čase do pořádné muziky.“

Každý ročník pořádá skupina dobrovolníků v jiné hostitelské zemi. Poslední ročníky se konaly například v Granadě (Španělsko), Lübecku (Německo), Uppsale (Švédsko), či Ponta Delgadě (Azorské ostrovy).

Letošní ročník konaný v České republice od 25. 7. do 4. 8. 2024 bude věnován Roku české hudby a oslavě 200. výročí narození skladatele Bedřicha Smetany. I proto se bude hlavní část projektu – hudební soustředění – konat v Litomyšli, která je známá pro své unikátní historické centrum a je také rodištěm našeho slavného skladatele. Kromě hudební stránky projektu bude pro účastníky připraven bohatý doprovodný program, který jim představí zejména historii a kulturu České republiky. Uvidí hned několik míst zapsaných na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, zažijí na vlastní kůži českou folklórní hudbu, tanec a ochutnají místní kuchyni.

„Zatím jsem se zúčastnila dvou projektů EMSOC a pokaždé jsem si přála, aby nikdy neskončily. Při EMSOCu vznikají velmi silná přátelství a fakt, že se vidíme pouze jednou ročně, je snad ještě posiluje. Společná práce na tak krásné hudbě vás s lidmi opravdu sblíží,“ líčí Misra Taşçı, altistka a studentka 6. ročníku medicíny v Istanbulu.

Organizátoři akce zvou širokou veřejnost na benefiční koncerty, které se budou konat:

  1. 8. 2024 od 18 hodin – veřejná generální zkouška v Zámecké jízdárně zámku Litomyšl
  2. 8. 2024 od 19 hodin – 1. koncert v Chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře
  3. 8. 2024 od 18 hodin – 2. koncert v Betlémské kapli v Praze

Připraven bude rozmanitý program, který bude sahat od dob českého romantismu až do 2. poloviny 20. století a bude v něm to nejlepší, co může česká hudba nabídnout, včetně děl Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, Vítězslavy Kaprálové, Vítězslava Nováka a dalších. Vstupné na všechny koncerty je dobrovolné, výtěžek z něj bude věnován neziskové organizaci ALSA z.s., která pečuje o pacienty s ALS (amyotrofická laterální skleróza) a sdružuje profesionály věnující se tomuto onemocnění.

Zdroj a foto: www.emsoc2024.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *