Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Jak správně vybrat doplňky stravy: desatero pro zdraví a pohodu

Užívání doplňků stravy může být klíčové pro udržení zdraví a pohody. Na co si ale dát při jejich výběru pozor a jak poznat kvalitní produkt? Podívejte se s námi na desatero rad, které vám pomohou orientovat se v široké nabídce doplňků stravy na trhu.

Doplňky stravy se stávají stále vyhledávanějšími, a to nejen v určitých skupinách populace (například mezi sportovci), ale celkově všemi, koho zajímá podpora jeho zdraví. Správný výběr doplňků stravy však může být složitý vzhledem k množství dostupných produktů a různých tvrzení o jejich účincích. A přitom je to zcela klíčová věc, pokud chceme, aby měl vybraný suplement co největší pozitivní efekt. Ke správnému výběru vám může pomoci deset tipů, jak správně doplňky stravy vybrat:

  1. Definujte si své potřeby: Před nákupem si ujasněte, jaké konkrétní potřeby máte a jaké zdravotní problémy chcete řešit. Pamatujte, že doplňky stravy nejsou léky, a vážné zdravotní problémy konzultujte vždy s lékařem.
  2. Konzultujte s odborníkem: Před zahájením užívání jakéhokoli doplňku stravy se poraďte s lékárníkem, případně lékařem nebo výživovým poradcem. Od nich se dozvíte, jaké doplňky vybrat nebo jak je mezi sebou (ne)kombinovat.
  3. Ověřte si složení: Pečlivě čtěte etikety a seznamte se se složením produktu. Vyhýbejte se výrobkům s nejasnými nebo podezřele dlouhými seznamy ingrediencí.
  4. Zaměřte se na kvalitu: Přednostně vybírejte doplňky od renomovaných výrobců a členů České a slovenské asociace pro speciální potraviny. Tito výrobci dodržují přísné standardy kvality. Nekupujte doplňky stravy jen podle hezkého obalu nebo zajímavé reklamy.
  5. Hledejte certifikace: Produkty s certifikacemi, jako je například GMP (Good Manufacturing Practice = certifikát garantující správné výrobní postupy u produktů, které se týkají lidského zdraví), mohou být bezpečnější a kvalitnější.
  6. Pozor na dávkování: Dodržujte doporučené dávkování uvedené na obalu produktu a nikdy nepřekračujte doporučenou denní dávku.
  7. Čtěte recenze a zkušenosti: Před nákupem si přečtěte recenze a zkušenosti ostatních uživatelů. Mohou vám poskytnout cenné informace o účinnosti a vedlejších účincích.
  8. Vyhněte se neověřeným zdrojům: Nakupujte doplňky pouze od důvěryhodných prodejců a e-shopů. Ideálně se vypravte aspoň u prvního nákupu přímo do lékárny. Vyhýbejte se pochybným internetovým nabídkám a tržnicím.
  9. Sledujte aktuální vědecké poznatky: Zajímejte se o nové vědecké studie a doporučení týkající se doplňků stravy.
  10. Dejte přednost přírodním produktům: Pokud je to možné, vybírejte přírodní doplňky stravy, které neobsahují syntetické přísady a barviva.

Mgr. Martina Šímová, předsedkyně představenstva České a slovenské asociace pro speciální potraviny, k tomu dodává: „V dnešní době je obzvláště důležité dbát na kvalitu a původ doplňků stravy. Členové ČASP jsou zárukou, že se spotřebitelé mohou spolehnout na bezpečnost a účinnost jimi nabízených produktů.

Budete-li dodržovat těchto deset zásad, snáze si vyberete takové doplňky stravy, které vám skutečně pomohou dosáhnout lepšího zdraví a celkové pohody. Ne vždy dražší znamená lepší a profesionální reklama nemusí nutně znamenat nejlepší zboží na trhu. Buďte proto při výběru pečliví a myslete na to, že jde o vaše zdraví.

O ČASP
Česká a slovenská asociace pro speciální potraviny (ČASP) je zájmové sdružení právnických osob založené v roce 2000. Asociace reprezentuje společné zájmy svých členů – výrobců a distributorů doplňků stravy, a to jak na národní, tak i na mezinárodní úrovni, a jejím hlavním cílem je aktivně se podílet na utváření přiměřeného a vyváženého legislativního rámce pro produkty podporující zdraví. Zároveň se všichni členové asociace zavazují dodržovat vlastní etický kodex pro prodej a marketing, který jde nad rámec legislativy platné v ČR a SR.

Členové ČASP
Alfa Medical Team, s. r. o., Amway, s. r. o., Benu Česká republika, a. s., Biovit Impex Co. ČR, s. r. o., Dr. Max Pharma, s. r. o., Egym Bohemia, s. r. o., Helvetia Direct Marketing, s. r. o., Favea Plus, a. s., Herbacos – Recordati, spol. s r. o., K2 Pharm, s. r. o., KUK Bohemia, spol. s r. o., Noventis, s. r. o., Nutrend D.S., a. s., Pragomed, s. r. o., Rosenpharma, a. s., Simply You Pharmaceuticals, a. s., Vegall Pharma, s. r. o., Walmark, a. s., Woykoff, a. s., Zentiva, a. s.

Přidružení členové ČASP
Česká komora farmaceutických asistentů, Aliance výživových poradců, PharmData, s. r. o., PharmINFO, spol. s r. o.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *