Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

V menopauze si alkohol raději odpusťte. Kazí spánek i štíhlou linii, navíc poškozuje psychiku

Cyklistický výlet, náhodné setkání s přáteli, oslava narozenin, svatba, pátek nebo třeba hezké počasí. To je jen zlomek příležitostí, kdy Češi s oblibou sáhnou po nějakém ostřejším pití. Tímto tempem také podle statistik ročně vypijí v průměru asi deset litrů čistého alkoholu na osobu. Jeho pozitivní vnímání je v naší kultuře velmi silně zakořeněno, přestože jsou dobře známy negativní dopady jeho konzumace. Specifickou skupinou, které prospívá ještě méně než ostatním, jsou ženy v menopauze. Víte proč?

Že si Češi rádi přiťuknou něčím ostřejším, je známá skutečnost. Statisticky totiž patří mezi nejvášnivější konzumenty alkoholu na světě. „Jenže zatímco ve dvaceti letech si tělo s občasnou sklenkou vína většinou nějak poradí, ve vyšším věku tu schopnost postupně ztrácí. Specifickým obdobím je pak menopauza, kdy pití alkoholu ženě vyloženě neprospívá. Prohlubuje totiž typické přechodové obtíže,“ potvrzuje renomovaný gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan, Ph.D., který mimo jiné působí na pozici odborného ženského lékaře a sexuologa v poradně společnosti Vegall Pharma.

Problém: návaly horka budou častější a intenzivnější
Menopauza je období, kdy ženský organismus čelí celé řadě významných změn. Typickým projevem, který doprovází hormonální nerovnováhu v důsledku poklesu estrogenu, jsou nepříjemné návaly horka. Žena se z ničeho nic orosí po celém těle, zrudnou jí tváře a zalije ji vlna horka. Po chvíli tento pocit odezní, aby se za krátký čas opět přihlásil o slovo. Přímou příčinou je náhle zvýšená tepová frekvence a dilatace krevních cév, což vede ke zvýšenému průtoku krve. „Alkohol má na organismus obdobný účinek, což přirozeně může ve výsledku návaly horka ještě zhoršit. Mohou mít silnější intenzitu a objevovat se častěji,“ říká MUDr. Pavel Turčan.

Problém: sklenka před spaním zaručí nekvalitní spánek, časté buzení a pocení
Řada lidí si ráda dopřeje takzvaný schlaftrunk, tedy sklenku alkoholu před spaním. Důvodem je snaha navodit si příjemný pocit při usínání a samotné spaní jím ještě podpořit. Pravdou však je, že se jedná o mýtus. Alkohol vás možná zprvu pomůže ukolébat, samotné spaní je ale po něm nekvalitní, doprovázené častým probouzením se a špatnou regenerací organismu. Především ženy v přechodu, které trpí zhoršenou kvalitou spánku již v důsledku samotné menopauzy, by si proto večerní sklenku měly odepřít. Ke špatnému spaní se totiž může přidat také zvýšené noční pocení a v delším časovém horizontu může vlivem přerušovaného spaní dojít k rychlejšímu poklesu hladiny estrogenu. Pokud si přejete podpořit klidné usínání a kvalitní spánek, sáhněte místo po alkoholu spíše po přírodních preparátech na bázi bylin a mateří kašičky, která podporuje uvolnění. Takovým pomocníkem je třeba Sarapis plus s obsahem vitaminu C, E a D.

Problém: pivo (ne)dělá hezká těla
Ve vyšším věku, a zejména pak u žen v období menopauzy, dochází k výraznému zpomalení metabolismu. To s sebou přináší problém s přibývajícím tělesným tukem, kterého je výrazně těžší se zbavit. Pokud si tedy přejete udržet štíhlou linii, budete se muset mnohem více věnovat dostatečnému pohybu a zdravému stravování. „Alkohol však představuje prázdné kalorie, chybí mu důležité živiny jako vitaminy, aminokyseliny nebo vláknina. Tělo z něj tedy nijak pozitivně netěží, je pro něj spíše zátěží a navíc jeho konzumace zvyšuje chuť k jídlu,“ potvrzuje lékař. Takový půllitr světlého 12° piva v sobě má až 220 kcal, sklenka sladšího bílého vína obsahuje kolem 180 kcal. To je přibližně tolik jako oběd složený z 200 g kuřecího masa a 100 g brambor. Za ten vám ale vaše tělo poděkuje mnohem více.

Problém: zhoršená psychika bude ještě citlivější
Velmi častou praxí je nalít si sklenici vína či piva, případně si dopřát panák pálenky v situaci, kdy se cítíme pod tlakem, ve stresu nebo nás pohltí úzkost a smutek. Ne nadarmo se říká, že se někdo snaží své problémy utopit v alkoholu. Přestože to na první dojem může skutečně přinést krátkodobou úlevu, z dlouhodobějšího hlediska je toto řešení samozřejmě nejen krajně nevhodné, ale i neúčinné. Stavy úzkosti totiž alkohol ve výsledku prohlubuje (dokonce se může v důsledku nadměrné konzumace alkoholu rozvinout deprese), a navíc popíjení ve špatném rozpoložení jen prošlapává cestu k závislosti. Pro ženy v menopauze je to o to náročnější, protože jsou u nich v tomto období výkyvy nálad, sklony k úzkostem, a dokonce až deprese mnohem obvyklejší. Alkohol tedy může jejich obtíže ještě prohloubit.

Foto: archiv Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *