Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Cestování

Dovolená bez hotovosti? Na co dát pozor a jak v zahraničí nenaletět

Chystáte se na vytouženou – a zaslouženou letní dovolenou? Možná řešíte i to, zda s sebou brát hotovost v cizí měně nebo se spolehnout na platební kartu a vybrat si až na místě. Placení v cizině se totiž při troše neopatrnosti může nepříjemně prodražit. Jak se vyhnout skrytým poplatkům, nenaletět podvodníkům a užít si dovolenou naplno? Několik základních rad přináší odborníci ze Skip Pay.

Bankomat jako past na turisty
Pokud se na dovolené bez hotovosti neobejdete nebo chcete mít prostě jen jistotu a nějaké ty drobné po ruce, nezbývá vám než hotovost získat ve směnárně nebo po příjezdu v místním bankomatu. Pokud si směníte v české směnárně obnos do hodnoty 1000 EUR a pak hned o ulici vedle narazíte na lepší kurz, můžete obchod do tří hodin stornovat. Do zahraničí ale pravděpodobně pojedete s kartou a může se stát, že Vám na dovolené hotovost dojde. Předem si proto u své banky ověřte, kolik vás výběr v zahraničí bude stát, a počítejte i s tím, že ne všude fungují bezkontaktní výběry a platby.

„Dobrým ukazatelem toho, jaký má konkrétní země přístup k bezkontaktním operacím, jsou letištní služby. Je vysoce pravděpodobné, že pokud umožní bezkontaktní výběr bankomaty na letišti, půjde to obdobně i v restauracích a obchodech,“ radí Tomáš Krásný, šéf marketingu Skip Pay.

Při výběrech z bankomatu dejte pozor především na záludnou zkratku DCC (Dynamic Currency Conversion), tedy dynamický převod měny. V praxi to znamená, že se vás bankomat při výběru hotovosti zeptá, zda chcete vybranou částku převést na české koruny. A ač se tato možnost bude tvářit lákavěji a bankomat vám ji bude „vnucovat“, nenechte se zviklat. Dynamický převod totiž převádí měnu z vašeho účtu ještě před výběrem podle kurzu místní banky – ten pro vás ale nebude výhodný, protože zahrnuje i zisk provozovatele bankomatu. V bankomatech proto vždy volte možnost výběru místní měny, který se řídí kurzem vaší banky.

Stejně si počínejte i při platbě kartou na terminálu – i tady si často můžete vybrat měnu.

Kolik hotovosti s sebou?
V mnoha zemích se bez nějakého minimálního obnosu neobejdete – třeba ve chvíli, kdy chcete jít nakupovat na místní tržiště a smlouvat o ceně. Jinak ale platí, že je dobré mít po ruce tolik peněz, které vám umožní si v případě nouze koupit jídlo na jeden den, případně i ubytování.

Úspory nechte doma a plaťte virtuální kartou
Pokud máte pouze jeden účet se všemi svými prostředky, rozhodně není dobrý nápad s ním vyrazit na dovolenou. Peníze byste měli mít rozdělené na více místech s různým přístupem a na dovolenou si vezměte kartu k účtu, kde máte pouze omezené množství prostředků. Ideálním řešením je jeden účet vyhrazený na platby na e-shopech, předplatná služeb, a případně i dovolené. Samozřejmostí je pak blokování kontokorentu a omezený denní limit plateb.

Abyste si bezhotovostní placení ulehčili, vyzkoušejte virtuální platební kartu, kterou nabízí již drtivá většina bank. Kartu získáte okamžitě, můžete si ji uložit do aplikací jako Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay a podobně a platit třeba mobilem nebo svými chytrými hodinkami. Na dovolené tak stačí, když si na pláž vezmete jen hodinky, a cennosti můžete s klidem nechat v hotelovém trezoru. A stejně snadná je i blokace v případě podezření ze zneužití karty.

„Virtuální platební kartu v případě zneužití zablokujete v reálném čase prostřednictvím telefonu, a pak si můžete během několika minut založit novou a platit dál. Uživatelé našeho balíčku MAXI a Skip Pay karty navíc mohou pozastavit offline i online platby v reálném čase, a ještě víc omezit možnost podvodu,“ dodává Tomáš Krásný.

Odložená platba pomůže se zálohami
Dovolená, to jsou i zálohy – na pláži, v hotelu, v autopůjčovně. A zálohy se mohou velmi nepříjemně zakousnout do vašeho dovolenkového rozpočtu. U řady služeb je navíc běžné automatické stahování záloh, které je pak velmi obtížné získat zpět. Řešením může být revolvingový účet s odloženou platbou, jako nabízí například Skip Pay. Funguje jako určitý štít proti zneužití vašich prostředků i neoprávněnému stržení peněz.

„V případě zálohy na auto v půjčovně se peníze nestrhnou uživateli, ale poskytovateli účtu, tedy Skip Pay. Po vrácení auta se pak vrátí opět na účet a zpět do limitu, který má zákazník k dispozici. Půjčovna navíc nezíská žádné číslo karty k běžnému účtu a nehrozí tak riziko zneužití,“ doplňuje Tomáš Krásný.

Účet s odloženou platbou může na dovolené zafungovat také jako polštář pro nečekaně vysoké výdaje. Zdražování se projevilo v drtivé většině dovolenkových destinací a pokud se vám stane, že na běžné kartě dojdou prostředky, nemusíte hned převádět peníze ze spořicích účtů. Zaplatíte odloženou platbou, kde neplatíte žádné poplatky a na úhradu peněz máte až 50 dní.

Jaké výhody nabízí chytrá karta Skip Pay?

  • pořízení a využívání karty zdarma
  • Platby po celém světě (platební karta Mastercard)
  • Možnost odložit platby až o 50 dní
  • Disponovat částkou až 50 000 Kč na nákupy nebo k převodu na jiný účet
  • Výběry ze všech bankomatů na světě zdarma
  • Možnost okamžitě zablokovat nebo aktivovat platby na internetu i výběry z bankomatů
  • U většiny zboží nad 1 500 Kč navíc poskytne pojištění proti krádeži a rozbití na rok zdarma a prodlouží záruku na 3 roky

Zdroj a foto: Skip Pay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *