Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zvířata

Více než třetina psů se během svého života ztratí. Jak předejít ztrátě vašeho čtyřnohého parťáka a co dělat v náročné situaci, která si žádá chladnou hlavu?

Ztráta domácího mazlíčka je pro každého majitele noční můra a pro psa stresující situace. Ze statistik vyplývá, že více než třetina psů se během svého života ztratí. Když pes nemá identifikační známku, může trvat až týden, než se vrátí zpět. Pokud nemá registrovaný čip, jeho odcizení může trvat ještě déle a šance na návrat domů klesají. Co dělat, aby byl váš pes v případě ztráty dobře dohledatelný a jak postupovat při jeho ztrátě? To poradí odborníci z Løype.

Jsme národ pejskařů. Z dostupných údajů vyplývá, že Češi chovají zhruba 2 miliony psů. Řadíme se tak v počtu psů na počet obyvatel na třetí až čtvrté místo v Evropě. Tento trend bude i nadále sílit. Život se čtyřnohým parťákem po boku přináší spoustu radostí, ale někdy i starostí. Jednou z nich je pro každého majitele ztráta psa. Z průzkumu psí značky Løype vyplývá, že skoro jedna třetina psů se za svůj život ztratí. Co dělat, aby byl váš pes dobře dohledatelný?

Zaregistrujte jeho čip. V České republice musí být ze zákona všichni psi očipovaní. Ale samotné očipování nestačí. Je potřeba vašeho parťáka ještě zaregistrovat, aby při jeho zaběhnutí mohl být čip načten policií, veterináři či pracovníky útulků, tedy těmi, kdo disponují čtečkou čipů. I když v Česku zatím neexistuje jednotný centrální registr psů, máte možnost ho zaevidovat v jednom ze sedmi soukromoprávních registrů zvířat.

Pořiďte mu psí známku. Nejefektivnějším řešením, které vašeho chlupáče dostane domů nejrychleji, je psí známka umístěná na obojku. Pro bezpečí vašeho pejska je dobré, aby na ní bylo jeho jméno a kontakt na vás. Ideálně ve více variantách, např. telefonní číslo, e-mail, odkaz na sociální sítě.

A co naopak dělat, když se váš chlupáč ztratí?
Možná i vy znáte situaci, kdy vám pes zmizel z dohledu. Voláte, pískáte, ale pes stále nikde. Srdeční tep vám jistě už začíná stoupat, ale snažte se nepanikařit. Zůstaňte na místě ztráty. Je pravděpodobné, že se pes na místo za pár minut vrátí sám. Chlupáč může zareagovat i na jemu dobře známé zvuky, třeba je zvyklý na píšťalku, zvuk vašeho auta nebo na nějakou oblíbenou pískací hračku.

Pokud už pár minut uběhlo, řekněte si o pomoc a rozložte síly. Pokud se ztratil v okolí vašeho bydliště, pošlete jednoho z pomocníků domů, může se tam vrátit sám nebo za pomoci okolí.  Vy se snažte zůstat na místě ztráty co nejdéle, aby vás pes mohl najít po čichu, ale musíte-li odejít, nechte mu tam něco, z čeho ucítí vás nebo to, co dobře zná: pelíšek, hračku, deku. V každém případě se obraťte na pracovníky městské policie, místních útulků i veteriny, zda u nich pes už náhodou není a dejte jim svůj kontakt, aby se vám ozvali v případě, že jim psa někdo předá. Popište jim vzhled psa, místo ztráty a zkuste si vzpomenout, jestli má pes na sobě známku s aktuálním kontaktem. Zkontrolujte také údaje v registru čipů, zda v nich uvádíte aktuální telefonní číslo.

Pokud se pes sám nevrátil, je pravděpodobně zmatený a neví kudy kam. Ani tak neztrácejte hlavu a hledejte dál. Využijte sílu sociálních sítí. Dejte na sociální sítě příspěvek s fotografií, popisem psa i místa, kde ke ztrátě došlo. Případně doplňte i další informace o psovi, které by se nálezci mohly hodit (alergie, léky, specifické chování). Kromě vlastního profilu obešlete i různá pejskařská fóra, facebookové skupiny nebo specializované stránky, jež se zabývají ztracenými i nalezenými psy. I v dnešní době se hodí vylepit papírové plakáty, ty mohou vidět lidé mimo váš internetový dosah. Vyvěste je hlavně v exponovaných místech, kde projde hodně lidí. Popřemýšlejte i nad využitím služeb tzv. psích detektivů nebo nad vypsáním odměny za nalezení. Kontaktujte také místní úřad a pokud bydlíte na menším městě nebo okrajových částech velkoměsta, můžete je zkusit poprosit, zda by informaci o ztraceném psovi vyhlásili rozhlasem. Oslovte také myslivecká sdružení, hasiče nebo lokální veterináře, zda nemají informaci o zraněném psovi.

Jak se zachovat, pokud se ocitnete v opačné situaci a stanete se nálezcem ztraceného nebo zraněného pejska?
V první řadě myslete na bezpečnost: hlavně na tu svoji, ale třeba i projíždějících řidičů, dětí nebo svých psů, které máte případně s sebou. Jestli je pes agresivní nebo natolik plachý, že se nedá odchytit, máte jen omezené možnosti. Pokud je to alespoň trochu možné, zkuste psa udržet na místě, aby neutíkal dál: zabraňte mu cestu, nadbíhejte mu, ale nikdy zbytečně neriskujte. Vydržte na místě třeba 20 minut, zda se neobjeví majitel novopečeného tuláka. Když se tak nestane, zavolejte městskou policii nebo do nejbližšího útulku, tyto instituce mají povinnost zmatené či agresivní zvíře odchytit, aby neohrožovalo své okolí nebo dopravní situaci.

Je pes klidný, že na sebe nechá sáhnout? Zkuste se poohlédnout po nějaké formě identifikace: zejména známce nebo údajům na obojku (ty mohou být napsány i na spodní straně). Máte-li po ruce vlastní vodítko, psa na něj připněte, aby dál neutíkal. Pokud má pes známku s telefonním číslem, máte napůl vyhráno – zavolejte majiteli a domluvte se s ním na předání. Může se stát, že se však nikam nedovoláte ani po opakovaných pokusech. V takovém případě bychom znovu radili na místě chvíli počkat, zda se majitel neukáže. Pokud je pes zraněný, můžete ho buď sami odvézt (pak ale počítejte s tím, že vám může veterinář náklady na ošetření naúčtovat), nebo opět zavolat městskou policii, která psa na ošetření dopraví, což však může zase nějakou dobu trvat – vše tedy záleží na vašem vlastním uvážení. V případě zranění se opravdu nevyplatí riskovat, pes může být kvůli bolesti opravdu agresivní. I veterináři disponují čtečkou čipů, takže se ke kontaktu na majitele dopátráte společně.

Pokud máte možnost postarat se o psa vlastními silami a dočasně ho ubytovat u sebe, musíte to i tak nahlásit (útulek, městská policie nebo obecní úřad), jinak by odvedení psa mohlo být pokládáno za krádež. Psovi dejte nejdříve jen napít. S krmením vyčkejte, zda se majitel během několika hodin neukáže, pes by totiž mohl mít různé potravinové alergie. Pak už je to na vašem uvážení a možnostech, jak psa nakrmíte. Majitele se snažte dopátrat pomocí internetu: umístěte na sociální sítě fotku psa s popisem místa nálezu, zkuste příspěvek sdílet na různých pejskařských fórech nebo stránkách zabývajících se ztracenými a nalezenými psy. Ani v tomto případě nepodceňujte sílu plakátů. Jestli majitel svého psa hledá, neměl by pobyt vašeho nového kamaráda trvat déle než týden.

Zkuste Løype tag
Vymysleli jsme chytrou psí známku, která má na sobě gravírovaný QR kód a odkaz na naši databázi, kde nálezce najde všechny potřebné informace: kontakt na vás, záložní číslo na někoho blízkého, fotografie psa nebo také informace o očkování a dalších údajích o psovi: zda bere nějaké léky, má nějaké alergie nebo specifické chování (např. neslyší, je agresivní na další psy, reaguje špatně na děti apod.). Je to známka, která myslí na nálezce, kteří nemusí být zkušení pejskaři, a dává jim potřebné instrukce, jak k nalezenci přistupovat. Naopak majitelům pomáhá se všemi potřebnými kroky u prevence i ztrátě psa.

Zdroj a foto: Løype

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *