Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Cestování

Péče o kolo: Jak udržovat své kolo v perfektním stavu?

Správná péče o kolo je klíčová pro jeho dlouhou životnost a spolehlivost. Připomeňme si základní kroky, které byste měli pravidelně provádět, abyste své kolo udrželi v perfektním stavu.

Pravidelné čištění je nezbytné pro udržení kola ve skvělé kondici. Čisté kolo nejen vypadá lépe, ale také funguje lépe. Pravidelné čištění zabrání korozi a opotřebení komponentů a prodlouží jejich životnost.

 Jak na čistění kola?

  1. K čištění budete potřebovat vodu a jemný čisticí prostředek, kartáče různých velikostí a starý hadřík nebo houbu. Začněte opláchnutím kola vodou, aby se odstranila hrubá nečistota. Poté použijte čisticí prostředek např. Bikeworkx greener cleaner a kartáče k odstranění špíny z rámu, kol a pohonného systému. Důkladně opláchněte čistou vodou a osušte hadříkem.
  2. Důležité před mazáním je odmaštění řetězu či kazety. Použít můžete Bikeworkx cleaner & degreaser, který odstraní mastnotu a oleje pouhým nastříkáním, a to i z brzdových kotoučů nebo destiček.
  3. Mazání je důležité pro hladký chod řetězu a dalších pohyblivých částí. Po vyčištění a odmaštění naneste mazivo na celý řetěz a přebytečný zbytek otřete hadříkem, aby se na řetězu neusazovaly nečistoty. Pro řetězy elektrokol existují speciální maziva.
  4. Pro ten správný finish a ochranu můžete použít čisticí a konzervační prostředek Shiner MATT nebo GLOSSY speciálně vyvinutý pro díly jízdních kol s matným a lesklým povrchem, konzervuje, příjemně voní a omezuje usazování nečistot.

Kromě správného mytí pravidelně kontrolujte tlak v pneumatikách a jejich stav. Správný tlak zajistí optimální výkon a sníží riziko defektů. Funkční brzdy jsou klíčové pro vaši bezpečnost. Pravidelně kontrolujte stav brzdových destiček a lanek. Zkontrolujte, zda brzdy správně reagují a nejsou volné. Prohlédněte brzdové destičky a vyměňte je, pokud jsou opotřebované. Ujistěte se, že brzdová lanka nejsou poškozená a jsou správně napnutá.

Kdo maže, ten jede
Kontrola řazení je také důležitá pro hladký chod kola. Zkontrolujte, zda řazení funguje správně a bez zádrhelů. Pokud zjistíte problémy, může být potřeba seřídit přehazovačku nebo vyměnit lanka. Dále byste měli pravidelně kontrolovat stav ložisek a hlavového složení, nábojů, pedálů. Pokud zjistíte, že se kolo hůře otáčí nebo máte pocit, že je jízda méně plynulá, může být potřeba ložiska vyčistit a namazat, případně vyměnit. Pomůže univerzální plastické mazivo Progreasor Universal.

Správná údržba a péče o kolo vám umožní nejen delší životnost vašeho kola, ale také bezpečnější a příjemnější jízdu. Pravidelné kontroly a údržba vám pomohou předcházet větším problémům a udrží vaše kolo v perfektním stavu.

Tipy:
BIKEWORKX GREENER CLEANER
BIKEWORKX GREENER CLEANER je univerzální čistidlo známé pod původním názvem Cyklo Star. Díky extra husté pěně spolehlivě odstraní z celého kola rychle a šetrně veškeré nečistoty. Lze jej použít i pro karbonové rámy. Prodejní balení o objemu 0,5, 1 a 5 l. Doporučená MOC: 220 Kč (500 ml)

BIKEWORKX CLEANER & DEGREASER
BIKEWORKX CLEANER & DEGREASER rychle odstraní mastnotu, olej a brzdovou kapalinu ze znečištěných míst pouhým nastříkáním. Je vhodný k odmašťování řetězů před mazáním a také k odmašťování ložisek, brzdových destiček a dalších kovových součástí. Doporučená MOC: 200 Kč (200 ml sprej)

BIKEWORKX CHAIN STAR NORMAL
Unikátní dvousložkové mazivo na řetěz BIKEWORKX CHAIN STAR NORMAL je vhodné pro každodenní použití. Díky speciálnímu složení snadno vzlíná do řetězu i mezi jeho kontaktní plochy, kde vytlačuje vlhkost, promazává a chrání před korozí. Díky menšímu množství adhezivních složek se skvěle hodí na řetězy horských a silničních kol v suchém až vlhkém prostředí. K dostání v 50ml lahvičce s aplikátorem, ve 200ml a 400ml spreji a 1l kanystru. Doporučená MOC: 195 Kč (50 ml s aplikátorem)

BIKEWORKX E-RIDE
BIKEWORKX E-RIDE je bílé mazivo na řetěz, vyvinuté speciálně pro namáhané řetězy elektrokol, které musí vydržet vyšší točivý moment. Díky svému speciálnímu složení snadno výborně vzlíná mezi pohyblivé prvky řetězu, vytěsňuje vlhkost a chrání před korozí. Je vhodný k mazání řetězů kol téměř do všech podmínek (od prachu až po déšť). Účinně promazává jízdní řetězy až do vzdálenosti 300 km, v závislosti na počasí, typu jízdy a stavu řetězu. Doporučená MOC: 195 Kč (50 ml s aplikátorem)

BIKEWORKX SHINER MATT / GLOSSY
Čisticí a konzervační prostředek speciálně vyvinutý pro díly jízdních kol s matným a lesklým povrchem. Slouží k ochraně kovových, plastových, gumových, koženkových a kožených dílů jízdních kol. Konzervuje, příjemně voní a omezuje usazování nečistot. Životnost ošetřených dílů můžete prodloužit pravidelným používáním. Doporučená MOC: 200 Kč (sprej 200 ml)

BIKEWORKX PROGREASER ORIGINAL
Univerzální plastické mazivo. Speciálně vyvinuto pro použití na jízdních kolech a jejich částech, jako jsou ložiska, náboje, pedály, lanka atd. Poskytuje vynikající voděodolnost a prodlužuje životnost všech typů ložisek. Doporučená MOC: 180 Kč (tuba 100 g)

Zdroj a foto: www.bikeworkx.eu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *