Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Technologie

Starší iPhony mají svou hodnotu, celoevropský trh s nimi dál posiluje

S blížícím se zářím a uvedením nových modelů iPhone na trh mnoho uživatelů zvažuje přechod na nejnovější technologie. V Česku si až 64 % lidí při pořízení nového telefonu své staré zařízení nechává, a to bez dalšího využití. Možnosti, jak tyto telefony zužitkovat ekonomicky i ekologicky, jsou mezi uživateli čím dál více oblíbené a služby v této oblasti jsou stále bezpečnější a profesionálnější. Volba repasovaného telefonu může uživateli v případě novějších modelů ušetřit tisíce korun, a pokud starý telefon pošle dál, do oběhu tzv. cirkulární ekonomiky, přispěje tím ke snížení emisí CO2 až o 90 kilogramů.

Repasováním telefonu lze oproti výrobě nového ušetřit až 78 % emisí, což představuje zásadní snížení uhlíkové stopy. Například repasovaný iPhone 15 Pro Max 1 TB by mohl místo 110 kg CO2 za svůj životní cyklus vyprodukovat jen přibližně 24 kg. Nejen emise, ale i elektronický odpad představuje globální problém – v roce 2022 bylo vyprodukováno 62 milionů tun elektronického odpadu, z nichž pouhých 20 % bylo ekologicky recyklováno.  Ministerstvo životního prostředí proto ve svém Akčním plánu pro období 2022–2027 klade důraz na minimalizaci odpadu a zvýšení efektivity zdrojů, včetně podpory udržitelných přístupů ve výrobě a spotřebě. Klíčovým prvkem tohoto plánu je prodloužení životnosti a opravitelnosti výrobků, což přispívá k rozvoji cirkulární ekonomiky. K úspěchu tohoto plánu mohou přispět nejen firmy, ale i samotní spotřebitelé.

„Repasováním telefonu se nejen prodlužuje jeho životní cyklus, ale také to významně přispívá k ochraně naší planety,” říká Christoph Lau, Country Manager společnosti Swappie pro střední a jižní Evropu. „Například repasováním iPhonu 11, který běžně vyprodukuje až 75 kg CO2, můžeme ušetřit více než 50 kg emisí. Naším cílem je, aby si spotřebitelé uvědomili hodnotu repasovaných telefonů – každé znovu použité zařízení snižuje potřebu výroby nových zařízení a tím i emise a primární suroviny, což je klíčový krok směrem k udržitelnější budoucnosti,” dodává.

Významnou část elektronického odpadu tvoří chytré telefony, které lze poslat zpět do oběhu velice snadno. Ať už se jedná o téměř nový iPhone 15, kompaktní iPhone 13 mini, nebo iPhone 11, Swappie má zájem o všechny modely od iPhonu 8 a novější, bez ohledu na jejich stav. Tato finská společnost se specializuje na výkup, repasování a prodej iPhonů, čímž přispívá k udržitelnějšímu využívání elektroniky a podpoře cirkulární ekonomiky. Například za použitý iPhone 11 lze získat téměř 4 000 Kč, a funkční iPhone 8 s kapacitou baterie nad 85 % má hodnotu přes 1 000 Kč. Společnost klade důraz na ochranu soukromí zákazníků – před odesláním zařízení doporučuje vymazat data a zajišťuje, že po převzetí nezůstanou v telefonu žádné osobní údaje.

V České republice je stále velký zájem o starší modely iPhonů, jako jsou například iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 13 nebo iPhone SE 2020. Zákazníci, kteří chtějí získat kvalitní telefon za přijatelnou cenu, často sahají po repasovaných modelech se zárukou, které nabízí společnost Swappie. Ta se zaměřuje na výkup a prodej těchto zařízení, čímž jim dává druhý život a zároveň podporuje udržitelnost.

Zdroj a foto: Swappie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *