Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Botanická zahrada v pražské Troji se řadí mezi nejoblíbenější místa pro letní svatby

Botanická zahrada hl. m. Prahy kromě běžné návštěvy expozic a akcí pro veřejnost nabízí i možnost pronájmů a uspořádání svatebních obřadů. Romantické páry si mohou vybrat jakékoliv zákoutí, nejoblíbenější je Japonská zahrada, Pivoňková louka a Vinice sv. Kláry. Svatby už se ale pořádaly i v lese nebo ve skleníku Fata Morgana.  Každoročně tu mohou uspořádat až 60 svatebních obřadů, v letošním roce si své „ano“ řeklo již 30 párů. Nejlepším obdobím pro pořádání svatebních obřadů je květen až září, nastává tedy nejvyšší čas na rezervaci termínů pro rok 2025 a 2026. Botanická zahrada kromě prostředí pro samotný obřad má i prostory pro svatební hostinu, která může mít v létě i podobu pikniku. Vzhledem k tomu, že se v areálu nachází kaple sv. Kláry, dají se zde kromě civilních uskutečnit rovněž církevní sňatky. Svatbu měla v botanické zahradě i řada známých osobností.

Jedinečné prostředí botanické zahrady přímo vybízí ke konání svateb pod širým nebem. Svatby u nás pořádáme už více než 20 let. Páry láká rozkvetlá jarní Pivoňková louka nebo letní výhledy na vinohrad a Prahu. Svůj půvab má ale i podzimně zbarvená Japonská zahrada. Svatebčané mají k dispozici prakticky celý areál zahrady a výběr místa pro obřad je čistě na jejich fantazii. Už jsme byli svědky i zcela netradičních svateb. Jeden z párů si dokonce řekl své ‚ano‘ na Silvestra ve skleníku Fata Morgana. Návštěvnost botanické zahrady každoročně narůstá a spolu s tím se zvyšuje také zájem o pořádání svateb, ale i dalších soukromých či firemních akcí,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Pivoňky, Japonská zahrada i výhledy z Vinice sv. Kláry
Pro pořádání svatebních obřadů nejvíce lákají rozkvetlé expozice. Nejoblíbenějším místem je zenová Japonská zahrada, kde lze uspořádat obřad až pro 40 osob, své kouzlo má toto místo na jaře i na podzim. Svatebčané také velmi rádi využívají terasu pod kaplí sv. Kláry, kde je altán a je odtud jedinečný výhled téměř na celou Prahu. Svatby se ale mohou konat i přímo v kapli. Ještě atraktivnější než dříve je zrenovovaný viniční domek, kde je i salonek vyhrazený pro svatební hostiny a další soukromé akce. „Na jaře, ale i v létě pořádáme už tradičně nejvíce svatebních obřadů v Japonské zahradě, která má pro tento okamžik velmi osobitou atmosféru. Na tomto místě bylo v letošním roce oddáno nejvíce párů. Kromě civilních obřadů se nebráníme ani těm církevním, pro něž je vhodným prostředím kaple sv. Kláry, je však velmi omezená prostorem. Svatebčané mohou prožít prakticky celý den u nás v botanické zahradě: na vybraném místě uskutečnit svůj životní krok a po obřadu si uspořádat hostinu či svatební party v našem zrekonstruovaném viničním domku. Romantické prostředí přímo vybízí i k dalším akcím, dokonce už jsme několikrát připravovali romantické kulisy k žádosti o ruku a byli pak svědky dojemných nebo i humorných scén,“ říká Štěpánka Šebková, vedoucí oddělení pronájmů v botanické zahradě. „V současné chvíli již evidujeme poptávky a rezervace pro svatby v roce 2025, ale i 2026, a tak je ten nejvyšší čas přijít se k nám podívat,“ upozorňuje Štěpánka Šebková.

Viniční domek, kde sídlí Vinotéka sv. Kláry, prošel rekonstrukcí, kvůli níž byl od roku 2022 do května 2024 uzavřený. Nyní se v plném provozu otevřel návštěvníkům a současně i pro pořádání svateb a dalších akcí. Ve vnitřním prostoru nabízí místo pro 50 osob v degustační místnosti nebo pro 20 osob v romantickém salonku přímo v historickém viničním domku. Další místa nabízejí venkovní terasy. V rámci nových prostor vzniklo rovněž technické zázemí pro přípravu cateringu a občerstvení. Obnovou prošlo rovněž okolí viničního domku a kromě nádherných výhledů na „zelenou“ Prahu a Pražský hrad se tu tak nabízí i atmosféra připomínající Provence.

V případě zájmu o svatbu v botanické zahradě je nutné se obrátit na koordinátorky pronájmů, které si s budoucími novomanželi domluví schůzku, představí nejkrásnější místa pro svatební obřad, pomohou s plánováním hostiny a případně zprostředkují kontakty na oddávající nebo na firmy zajišťující občerstvení a květinovou výzdobuoddávajících nebo květinové výzdoby.

Narozeniny, teambuilding i firemní party
Kromě svatebních obřadů je možné v botanické zahradě uspořádat i další soukromé akce jako jsou narozeniny, oslavy výročí, křty apod. Večírek v tropické džungli? V botanické zahradě to není problém. Její prostory jsou oblíbené i mezi firmami, ať už se jedná o firemní večírky, prezentace pro obchodní partnery, menší konference nebo teambuildingy. Pro konání konferencí lze využít prostory výstavního sálu, který byl v botanické zahradě otevřený v roce 2023. Celý sál pojme až 150 osob a je opatřen zvukovou a projekční technikou, menší prezentace lze uspořádat také v degustačním prostoru Vinotéky sv. Kláry nebo v restauraci Pod Fatou. Pro venkovní aktivity jsou u dospělých i dětí oblíbené lesní expozice, na travnatých plochách botanické zahrady se konají jógová cvičení, na kterých se může setkat až několik set cvičenců. Firemní akce v botanické zahradě přinášejí jedinečný zážitek a lze je doplnit komentovanými prohlídkami expozic nebo prohlídkou vinohradu a vinného sklepa spojenou s degustací místní vinařské produkce.

Zdroj a foto: https://www.botanicka.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *