Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

DětiZdraví

Podle čeho vybrat dětské boty do školy a školky?

Za pár dní otevřou dveře mateřských i základních škol a přípravy rodičů i dětí jsou v plném proudu. Nové sešity, nové pomůcky na výtvarku a samozřejmě ten vysněný penál, který rodiče koupit prostě musí, jinak o tom budou nonstop poslouchat. Znamená to ale taky třeba nové oblečení a samozřejmě boty. S tím si dvojnásob lámou hlavy rodiče předškoláků, pro které je školka třeba úplně první zkušenost.

Ale ani s těmi nejdražšími botami nemají rodiče jistotu, že jejich dítě bude zdravě chodit. Obzvlášť pokud nevědí, podle čeho vybrat pro svou ratolest tu nejvhodnější. Právě na to se zaměřuje fyzioterapeutka Tereza Sedláková, která se podělila o své profesní, a jako dvojnásobná matka také osobní zkušenosti, aby další cesta rodičů a jejich dětí za novou obuví byla bez starostí. O své odborné znalosti se podělil také rehabilitační lékař a podiatr Petr Štourač.

Odborníci doporučují nevyhýbat se ani tzv. barefootům. “Barefoot obouvání je z mého pohledu fyzioterapeutky skvělou volbou, ano jsou situace a diagnózy, kdy ji nedoporučím, ovšem u většinové populace je její nošení obrovským benefitem pro celkové zdraví. Chůze v barefoot je jiná než v klasické obuvi, proto u dospělých doporučuji pozvolný přechod, ale obzvláště u dětí jsem jejím velkým zastáncem,” říká Sedláková.

Barefooty už nejsou pro rodiče jen okrajovou záležitostí, ale jejich popularita kontinuálně roste. “Za poslední rok se u nás prodej přezůvek v předškolním období zvýšil na dvojnásobek a prodej barefoot tenisek na tělocvik dokonce na více než trojnásobek oproti datům za minulý rok,” potvrzují podle majitelky Bosonožky Zuzany Svojákové Koubkové data eshopu rostoucí trend, a to ještě letošní srpen není u konce.

Velikost a tvar boty
Všichni víme, že dobré boty nejenže musí dobře padnout, ale měly by také podporovat přirozený pohyb. Základem všeho je, aby každý zodpovědný rodič dítěti před nákupem bot změřil nohu-délku a šířku. V rámci výběru je také důležité zohlednit i další parametry – výšku nártu, velikost paty a zda je kotník úzký či široký. Obecně musí boty co nejlépe sedět a nijak negativně ovlivňovat každodenní chůzi. A samozřejmě musí být správně prodyšné, což by se mělo projevit i na střihu boty. Zvlášť pokud mají děti hodně potivé nožky.

Dostatečný prostor pro špičky nohou a prsty jsou důležité. Práce prstů slouží už od raného věku jako opora nohy. “Lékaři se často u dospělých pacientů setkávají s tím, že stojí na polštářcích přední části nohou a prsty se nedotýkají podložky,” vysvětluje doktor Štourač.

Flexibilita a podpěra
Slyšeli jste někdy o “nadměrku”? Jedná se o místo v botě navíc a je velice důležitý pro správné pohodlí. “Obecně se udává jako doporučený nadměrek 12mm- přibližně 6mm pro správnou funkci nohy a 6mm jako prostor pro růst nohy. Považuji za důležité zmínit, že velikost nadměrku se může velmi lišit podle věku dítěte i typu obuvi,” vysvětluje fyzioterapeutka Sedláková.

“Mladší dítě či chodec začátečník někdy snese opravdu minimální nadměrek- právě třeba 0,5cm (u prvních botiček či u otevřených sandálek/bačkorek). I za cenu toho, že botičky budete muset častěji vyměnit. Starší školní dítě většinou snese nadměrek i 12mm (u uzavřených bot). Řiďte se ale vždy hlavně svým dítětem a tím jak v botách chodí a jak mu sedí. Za minimální nadměrek, kdy je třeba už koukat po nových botkách považuji 4mm,” dodává podoložka.

Nohy se při chůzi roztahují do šířky i do délky a rozkmit může činit klidně 5-7 milimetrů podle toho, co děláte. Běžte s dětmi do lesa, choďte tam přes kořeny, přes šišky, po nerovném, nezpevněném povrchu, ať už bosky nebo třeba v přirozenému terénu přizpůsobených barefootech.” doplňuje doktor Štourač.

Materiál
U materiálu pro dětské boty je extrémně důležité, aby byl zdravotně nezávadný. Nejlepší materiály pro dětskou nožku je textil, kůže nebo vlna.

Důsledky nesprávné chůze a nevhodné obuvi na dětské zdraví
Je velice důležité se zamyslet nad tím, který typ obuvi dítě zrovna potřebuje. Pokud školkové dítě tráví spoustu času při hře na zemi např. v sedu na patách, může ho tvrdý opatek nepříjemně tlačit do achillovek a nutit tak chodidla vytáčet do tzv. W sedu.

Jako děti přirozeně došlapujeme na špičky. Čím jsme ale starší a více navyklí nosit boty, tím více se naše váha přenáší na zadní část chodidla,” vysvětluje doktor Štourač. Špatné celoživotní návyky jsou způsobeny také nadužíváním tvrdé podrážky bot a chozením po tvrdém povrchu od mladého věku. Správný výběr bot je proto velmi důležitý.

Také fyzioterapeutka Sedláková se ve své praxi často setkává s otázkou, zda je pro dítě vhodný pevný opatek. Jak to ale vlastně je? “Na trhu je spousta bot s pevným, měkkým nebo pouze lehce zpevněným opatkem. Není třeba, aby každé dítě mělo botu s pevným opatkem. Co je určitě potřeba je, aby bota dítěti správně seděla a to zejména v patě. Možnost pevného opatku je výhodou u dětí, které mají větší valgozitu patní kosti (pro rodiče více známe pod názvy jako vbočené, vpadlé, valgózní kotníky),” vysvětluje.

Praktické tipy pro rodiče
U těch nejmenších dětí je potřeba měřit nožky i každý měsíc (může jim povyrůst až o 18mm za rok). Nožky rostou skokově a měřit jednou za půl roku určitě nestačí. Nečekejte na to, až vám paleček půjde z botky naproti nebo na to, až vám dítě řekne, že mu jsou boty malé (to se často nestane). Pokud se vám jakkoliv nezdá, jak dítě v botách chodí (zakopává, vtáčí špičky…), v prvé řadě zkontrolujte a přeměřte boty.

“Často se zapomíná i na ponožky, které dítě v botě nosí. Setkávám se hojně s tím, že botky jsou správně vybrané, ale na ponožky se trochu pozapomnělo, jsou již dávno malé a nohu a prsty stahují a v pohybu omezují.” uzavírá vše fyzioterapeutka Sedláková.

Pokud si nejste jakkoliv s výběrem jistí, prodejce vám rád poradí a pokud potřebujete zkonzultovat samotný stav nohou doporučuji návštěvu fyzioterapeuta se zaměřením na dětské nohy či podologa.

Foto: https://www.bosonozka.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *