Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

CelebrityZábava

V kompletu dvou vinylových desek vychází kompilace největších hitu Hany Zagorové!

V době nedožitých narozenin Hany Zagorové vychází 6. září 2024 na vinylových deskách dvojalbum s reprezentativní kompilací jejích největších hitů. Dlouholetý spolupracovník Zagorové producent Luboš Kříž vybral dvacet čtyři písniček, které představují pět dekád zářivé hudební dráhy nezapomenutelné devítinásobné zlaté slavice. Dvojalbum Mít tě ráda připomíná zpěvaččin osobitý hlas, silné melodie a výborné texty, od Bludičky Julie nahrané v roce 1969 až po její poslední hit Já nemám strach, který pro ni v roce 2018 složil Marek Ztracený.

Hana Zagorová měla v repertoáru skladby na pomezí šansonu a sympatické taneční refrénovky. Její charakteristický projev inspiroval přední domácí skladatele klasického středoproudého typu, jako jsou Václav Zahradník, Karel Svoboda, Jiří Zmožek, Vítězslav Hádl, Pavel Žák, Karel Vágner, Jiří Březík či duo ORM. Po roce 2016 s úctou věnovali zpěvačce mimořádné songy také mladší spolupracovníci ze zdánlivě jiných hudebních sfér, například Radůza, Márdi nebo právě Marek Ztracený.

Dvojalbová kolekce Hany Zagorové Mít tě ráda představuje to nejlepší v daném žánru a od 6. září kromě vinylové verze bude dostupná i digitálně.

MULTILINK: https://supraphon.lnk.to/HanaZagorovaMitTeRadaPR

Hana Zagorová (narozena 6. září 1946) je jednou z nejvýraznějších a nejoblíbenějších osobností tuzemské kultury posledních pěti dekád. Patří k nejúspěšnějším zpěvačkám české populární hudby a během své kariéry si několikrát vyzkoušela i filmové a divadelní herectví či moderování televizních pořadů. Svou hvězdnou kariéru započala v 60. letech, kdy vystudovala brněnskou JAMU, v roce 1963 se účastnila soutěže Hledáme nové talenty a následně vydala svůj první singl a začala se objevovat v televizních pořadech. Ihned na začátku dalšího desetiletí vydala u Supraphonu první album Bludička. V té době také přesídlila z Ostravy do Prahy, kde spolupracovala s Orchestrem Václava Zahradníka a hostovala v divadle Semafor. V té době odstartovala mnohaletou úspěšnou spolupráci s Karlem Vágnerem a jeho kapelou. Písně pro ni psali přední skladatelé a textaři, například: Jiří Zmožek, Vítězslav Hádl, Pavel Žák, Petr Hapka, Karel Vágner, Zdeněk Borovec, Zdeněk Rytíř, Michal Horáček a později Marek Ztracený či Radůza a mnoho dalších. Většina jejích písní vynikala výbornými texty, některé si psala sama. Od června 1989 měla kvůli podepsání petice Několik vět až do pádu komunistického režimu zákaz veřejně vystupovat. Od 90. let realizovala své pořady na televizních obrazovkách, s malou pauzou pořádala koncertní turné a vydala další alba u společností Multisonic a Supraphon. Na jejím kontě jsou desítky alb a singlů, několik záznamů z jejích koncertů (které vysílala televize i rozhlas), a mnoho prestižních ocenění od Zlatého slavíka přes Síň slávy, cen Anděl až po mnoho zlatých a platinových desek včetně desky diamantové z roku 2014 za prodej 10,5 milionu hudebních nosičů u společnosti Supraphon. Její písně patří k nejznámějším hitům české scény a její sláva dosáhla až do zemí jako Polsko, Německo, Bulharsko či Belgie, kde se v 70. – 80. letech s úspěchem účastnila několika hudebních festivalů. V roce 2019 vydala poslední sólové album nazvané Já nemám strach a o rok později nahrála ve spolupráci se svým manželem Štefanem Margitou kolekci písní pro projekt Konečně společně. Svůj život popsala v memoárové knize, kterou nazvala Dřív, než to zapomenu. Hana Zagorová zemřela 26. srpna 2022 ve věku pětasedmdesáti let. V témže roce jí prezident České republiky Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy.

Foto: archiv H. Zagorové

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *