Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Společnost IN CATERING výrazně redukuje odpad. Do 3 let chce jeho produkci snížit až o 30 procent

Mise společnosti IN CATERING zahrnuje kromě profesionálních cateringových služeb i trvale udržitelný rozvoj, šetrný přístup k planetě a aktivity spojené se sociální odpovědností. IN CATERING je členem Asociace společenské odpovědnosti a klade si za cíl do 2–3 let snížit celkové množství odpadu o přibližně 30 %. To je ambiciózní cíl, zejména v cateringu, kde je redukce odpadu náročnější než v běžné restauraci. V restauracích při zero waste přístupu lze redukovat množství organického odpadu až o 70 %. Kromě toho se firmě daří realizovat i další udržitelné a sociálně odpovědné projekty – zavádění recyklovatelných obalů a využívání inovativních materiálů, využívání solární energie a spolupráce se Základní školou speciální Rooseveltova.

IN CATERING implementuje zero waste principy komplexně do všech aspektů svého provozu. Základem je kompletní zpracování surovin, ať už rostlinných nebo živočišných. „U zeleniny využíváme vše včetně listů a odřezků. U masa zpracováváme i kosti a vnitřnosti. Nic nepřijde nazmar,“ vysvětluje Luděk Vocílka, generální ředitel skupiny IN CATERING.

Jednou z cest, kterou chce IN CATERING dosáhnout svého cíle, je tvorba menu, které umožňuje maximální využití surovin. „Vezmete celé kuře – kosti použijete na vývar, vnitřnosti jako vložku do polévky, maso naporcujete na hlavní chod, část masa například na rillettes a kůži třeba jako krekr na ozdobu jídla,“ popisuje Luděk Vocílka principy zero waste vaření v praxi.

Společnost investovala také do elektrického kompostéru, který přeměňuje organický odpad, včetně kávové sedliny, na kompost pro farmáře. Tím se uzavírá cyklus a vytváří se cirkulární ekonomika. Spolupracuje také s potravinovými bankami, aby se na akcích zabránilo plýtvání jídlem. „Většinu jídel připravujeme rovnou v místě konání akce, čímž eliminujeme potenciální zbytky. Pokud nám však přesto některé potraviny zbydou, věnujeme je potravinové bance. V gastronomii klademe důraz na moderní trendy a inovace. Snažíme se neustále posouvat hranice a poskytovat to nejlepší ze světové kuchyně v souladu s udržitelným rozvojem,” říká Vocílka.

„Při uplatňování zero waste přístupu ušetříme zhruba 10–15 % nákladů na suroviny a 5–10 % celkových nákladů na odpadové hospodářství,“ zdůrazňuje Luděk Vocílka. IN CATERING také investuje do dalších udržitelných praktik. Společnost přešla na recyklovatelné obaly, brčka a recyklovatelný papír a spolupracuje s projekty RE-Krabičky a RE-kelímek a s iniciativou Nesnězeno. V neposlední řadě také digitalizuje administrativu, čímž snižuje spotřebu papíru a plastů.

Společnost investuje i do dalších udržitelných praktik. V roce 2023 dokončila projekt fotovoltaické elektrárny na střeše své centrály v pražské Liboci, čímž snížila svou uhlíkovou stopu o téměř 73 tun CO2 ročně. Firma také aktivně spolupracuje s místními komunitami a podporuje sociální projekty, jako například organizace Rytmus a Zdravotní klaun.

IN CATERING je cateringová společnost s historií od roku 1995, která má za sebou více než 15 000 úspěšně uskutečněných společenských a firemních akcí. Její služby pokrývají široké spektrum událostí včetně galavečeří, rautů, coffee breaků, svateb, večírků a oslav, čímž uspokojujeme různorodé požadavky klientů. IN CATERING je součástí IN CATERING Group, pod kterou spadá i italská restaurace Ristorante Fabiano, stylová pivnice Sou100 Žižkov, přátelská samoobslužná restaurace il Bistro a moderní jídelna Tácy na Pankráci.

Zdroj a foto: IN CATERING

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *