Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Když rozhodují minuty: 8 jednoduchých kroků, jak zachránit život

První pomoc je něco, o čem víme, že je důležité, ale často se spoléháme na to, že to někdo jiný zvládne. Pravdou ale je, že umět poskytnout první pomoc může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. A co víc – nemusíte být zdravotníkem, abyste mohli zachránit život.

Připomeňte si základní tipy, jak poskytnout první pomoc, čemu se vyhnout a proč byste se toho rozhodně neměli bát. A co víc, pokud máte chvilku, můžete dokonce během září online kurz první pomoci absolvovat zdarma, díky osvětové kampani PENNY a záchranáře Marka Dvořáka.

1. Základní pravidlo: Zastavte se a vyhodnoťte situaci
Když se ocitnete v situaci, kdy někdo potřebuje pomoc, je nejdůležitější se v první moment zastavit. Předtím, než začnete poskytovat pomoc, zastavte se na 10 sekund, zkontrolujte, zda je prostředí bezpečné pro vás i pro ostatní. To platí zejména v situacích, když ke zranění dojde na silnici. Odstraňte také nebezpečné předměty, a ujistěte se, že se zraněný nedotýká elektrického proudu. Pokud vám nehrozí žádné nebezpečí, můžete se pustit do dalších kroků.

2. Zavolejte záchranku!
Operátoři na lince 155 jsou tu pro vás! Provedou vás celým procesem poskytnutí správné první pomoci do příjezdu záchranné služby. Do chytrého telefonu si navíc můžete stáhnout aplikaci Záchranka, která zmáčknutím jediného tlačítka vytočí záchranou službu, a navíc jí zašle vaše přesné GPS souřadnice. Díky tomu nemusíte složitě popisovat, kde se právě nacházíte.

3. Zhodnocení stavu zraněného
Než začnete něco dělat, zhodnoťte stav zraněného. Reaguje? Dýchá normálně? Oslovte osobu a pokud nereaguje, můžete ji chytnout za ramena a zatřást s ní. Jestliže ani tak nezareaguje, položte pacienta na rovný tvrdý povrch, ideálně na zem. Uvolněte dýchací cesty záklonem hlavy. Pokud zraněný nedýchá normálně (časté je třeba lapání po dechu jako kapr), je třeba okamžitě zahájit resuscitaci.

4. Resuscitace – jak na to
Resuscitace se často jeví jako složitý úkon, ale základní technika je jednoduchá: 100–120 stlačení za minutu. Stlačujte uprostřed hrudníku, do hloubky 5–6 cm. Opakujte, dokud nedorazí záchranka nebo vás někdo nevystřídá. Mějte na mysli, že mozek umírá přibližně za 6 minut, zatímco průměrný příjezd záchranné služby trvá minut 8. Proto nemůžete masáží srdce ublížit, ale jedině pomoci.

5. První pomoc při krvácení
Pokud zraněný silně krvácí, volejte 155 a zraněného instruujte, aby si ránu stlačoval.  Pokud máte u sebe lékárničku, nasaďte si gumové rukavice a využijte tlakový obvaz, který vtlačíte do rány, abyste krvácení zastavili. Případně zaimprovizujte a využijte klidně kus oblečení.  Při selhání nebo nemožnosti jiného zastavení krvácení, použijte zaškrcovadlo (pouze na paži nebo stehno).

6. Nebojte se použít automatický externí defibrilátor (AED)
AED je zařízení, které může zachránit život při srdeční zástavě. Mnoho veřejných míst (obchody, úřady) je dnes vybaveno AED, a jeho použití je navíc velmi snadné. Přístroj vás sám krok za krokem provede celým postupem, tedy kam přilepit elektrody a kdy se přestat pacienta dotýkat kvůli elektrickému výboji.

7. Pacient nedýchá po úderu hlavy
Pokud je pacient po údery hlavy v bezvědomí, nikdy mu nestrkejte prsty do pusy! Záklon hlavy zprůchodní spolehlivě dýchací cesty. Pakliže po kontrole dechu zjistíte, že pacient nedýchá normálně, opět zahájíte resuscitaci.

8. Dušení
Máte podezření, že se dotyčný dusí? Zeptejte se ho. Pokud efektivně kašle, nechte ho předmět z dýchacích cest vykašlat. Pouze očima zkontrolujte, zda to proběhlo úspěšně a předmět je venku. Pokud se nedaří dotyčnému předmět vykašlat, dejte mu 5 silných úderů dlaní mezi lopatky. Pakliže se nepodaří tímto způsobem předmět z dýchacích cest dostat ven, přejděte k Heimlichově chvatu – chyťte dusícího se člověka pod žebry a silně stlačte nadbřišek a opakujte, dokud předmět nevyplivne.  V případě chvatu, přestože mohl být úspěšný, volejte záchranku, aby doktoři pacienta prohlédli, zda nemá vnitřní zranění.

14. září 2024 – Světový den první pomoci
Na druhou sobotu v září každoročně připadá Světový den první pomoci. Tento den připomíná důležitost první pomoci a podporuje veřejnost v tom, aby se ji nebála poskytnout. Letos připadá na 14. září. Co takhle věnovat pár minut svého času a naučit se něco, co může zachránit život? Nenechte si ujít skvělou příležitost absolvovat online kurz první pomoci ZDARMA, díky nové osvětové kampani PENNY. Díky kurzu záchranáře Marka Dvořáka si osvojíte základy, které vám mohou pomoci zachránit život v krizových situacích! Nikdy nevíte, kdy se vám tyto znalosti budou hodit a první pomoc budou potřebovat třeba vaši blízcí.

Více informací na První pomoc s PENNY.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *