Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Aromaterapie – jednoduchá procedura, která zregeneruje vaše tělo a uvolní mysl

Pozitivní účinky aromaterapie znali už staří Egypťané, dnes se k ní moderní zdravotnická zařízení vrací při léčbě nejrůznějších chronických onemocnění, ale i k prevenci a posílení imunity člověka. Například v Lázních Libverda věnují nově aromaterapii speciální pobyt. Proč má tato poměrně jednoduchá medicinská praktika tak dalekosáhlý pozitivní účinek na lidský organismus?

Aromaterapie bývá někdy označována jako léčba vůní a má ve světě medicíny velmi široké využití. Vedle přímého pozitivního dopadu na respiraci se mj. používá ke zlepšení akutních i chronických stavů pacientů a je účinnou prevencí mnoha onemocnění. Nezpochybnitelný je její dopad na psychický stav člověka.

Aromaterapie je postavena na esenciálních neboli éterických olejích. Jedná se o rostlinné extrakty, jejichž charakteristickými vlastnostmi jsou pomoc s rovnováhou v těle, mírnění stresu, uvolnění napětí a zvyšování koncentrace. Vonné látky (silice) jsou z rostlin extrahovány mnoha způsoby – louhováním, destilací vodní parou nebo lisováním. Éterické oleje se vzhledem k jejich vysoké koncentraci přidávají do tzv. nosného bio oleje, který dokáže jejich vlastnosti umocnit. Platí, že různé druhy éterických olejů pomohou s různými problémy. O použití éterických olejů pro aromaterapii se rozpovídala obchodní a marketingová ředitelka Spa Resortu Libverda Eva Olšová: „Z široké nabídky lokálního českého výrobce Nobilis Tilia jsme vybrali čtyři, o kterých jsme přesvědčeni, že jsou tím nejlepším pro naše hosty. Jedná se o Smrk černý s protizánětlivými, protiinfekčními a protikřečovými účinky. Jeho využití je však mnohem širší – působí na dýchací, pohybový, močový a oběhový systém, což skvěle doplňuje tradiční léčbu, které se v Lázních Libverda věnujeme. Druhým aromatem přímo z lesa je Douglaska – vůně jehličí s dozvuky ovocných a květinových tónů. Ta pomáhá při infekcích, zánětech dýchacích cest a posiluje imunitu. Další je Bergamot – éterický olej doporučený při nervovém napětí, podrážděnosti, depresích, pomáhající při nespavosti a nervózním zažívání, zmírňující úzkost, syndrom podrážděného tračníku a premenstruační tenze. A na závěr nejvíc wellness typem je aroma sladkého pomeranče. Dodává totiž radost a novou energii.“

Samotná procedura může probíhat dvěma různými způsoby – inhalací nebo aplikací oleje na kůži. Pro inhalaci je nutné využití speciálního inhalátoru, difuzéru, aromalampy nebo třeba spreje či aroma svíčky. Pomocí kůže vstřebáváme esenciální olej při masáži nebo koupeli. „Ve Spa Resortu Libverda je nově aromaterapii věnován pobytový balíček, který vedle tradičních esenciálních procedur zahrnuje i pitnou kúru, dárek s aromaterapeutickým účinkem od lokálních výrobců a mnoho dalšího,“ zve Eva Olšová.

Pradávná procedura, která získala své pojmenování až ve 20. století
O prospěšných účincích různých „vůní“ věděli už ve starém Egyptě, kde aroma z bylin louhovali v tuku a dále z nich vyráběli léčivé masti. Ve starověku zase pomocí doutnajících bylin léčil nemocné Hippokrates. Vonné směsi jsou již odpradávna spojeny také s různými rituály ať už náboženskými nebo relaxačními. Paradoxem tedy je, že samotný pojem „aromaterapie“ použil poprvé až francouzský chemik René-Maurice Gattefossé v roce 1937. Ten doporučoval éterické oleje při léčbě poranění a ke zlepšení psychiky.

Zdroj a foto: Spa Resort Libverda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *