Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

První pomoc u dětí: Dovednosti, které by měl ovládat každý rodič

Domov je místem, kde se děti cítí nejvíc v bezpečí. Přesto i zde může dojít k nečekaným nehodám. Stačí chvilka nepozornosti a váš život se může otočit naruby. Znáte základní zásady první pomoci pro děti? A víte, jak se odlišují od poskytování první pomoci dospělým? Naučte se, jak reagovat v krizových situacích a připravte se i vy na situace, které doufáte, že nikdy nenastanou. Najděte si chvilku a využijte v září možnost absolvovat online kurz první pomoci zdarma, díky osvětové kampani PENNY a záchranáře Marka Dvořáka.

Bezpečný domov jako prevence úrazů
Prevence je základní kámen každé správné péče o dítě. Rodiče by se měli zaměřit na to, zda je jejich domov bezpečný pro malé zvědavce. Je třeba zkontrolovat každou místnost – jsou nádoby s horkou tekutinou dostatečně daleko od kraje stolu či plotny?  Nejsou zásuvky nezakryté nebo hrany stolů nechráněné? Dále je dobré věnovat pozornost detailům, jako je síťka v oknech. Myslíte, že udrží vaše dítě, pokud by se o ni opřelo? Opatrnosti není nikdy dost. A nezapomeňte ani na zahradu – některé rostliny a bobule mohou být pro děti jedovaté. Také bazén musí být dobře zabezpečen, aby se z něj nestala nebezpečná past. Prvním krokem a základem prevence je tedy projít domov a zanalyzovat, zda někde nečíhá nebezpečí, případně ho odstranit.

První pomoc u dětí: Rozdíly oproti dospělým
Pokud už k úrazu dojde, v první řadě se neobviňujte a zkuste zachovat chladnou hlavu. Během několika vteřin zanalyzujte situaci, zavolejte záchranku, a pak se pusťte do první pomoci. Základní pravidla první pomoci zůstávají stejná, ať už jde o dítě nebo dospělého, ale existují rozdíly, které je dobré znát.

Například při resuscitaci dětí je třeba postupovat jemněji než u dospělých. Pokud dítě nedýchá, je nutné provést 5 umělých vdechů. Poté následuje 30 krát stlačení hrudníku (do hloubky přibližně jedné třetiny průměru hrudníku), a pak další 2 vdechy – tento cyklus opakujeme až do příjezdu záchranářů.

Záchranářům vždy sdělte přesnou váhu dítěte – to je klíčové pro podání správného množství léků a nastavení zdravotnických pomůcek.

Nejčastější dětské úrazy a situace vyžadující první pomoc:

  1. Krvácení – Ošetřuje se podobně jako u dospělých. Pokud je krvácení silné, snažte se ho co nejrychleji zastavit tlakovým obvazem a volejte 155.
  2. Popáleniny – Děti jsou nejčastěji opařeny horkou vodou. Pokud se tak stane, okamžitě sundejte oblečení z postižené oblasti a začněte ji chladit pod tekoucí chladnou vodou. Nikdy nepodávejte léky a neprodleně kontaktujte zdravotníky.
  3. Laryngitida – Tento virový stav se projevuje specifickým štěkavým kašlem. Pokud má dítě potíže s dýcháním, okamžitě ho zabalte do deky a dejte k otevřenému oknu nebo mrazáku, aby se nadechlo chladného vzduchu. Otok dýchacích cest díky tomu může částečně ustoupit.
  4. Febrilní křeče – Křeče při vysoké horečce mohou rodiče velmi vyděsit. Dítě při nich často nereaguje nebo je bezvládné. Okamžitě volejte záchranku a podle instrukcí záchranáře začněte snižovat horečku, například čípkem s paracetamolem.
  5. Pády – Malé děti rády lezou a objevují svět. Po pádu pozorujte, zda dítě nereaguje abnormálně (např. nadměrná ospalost, zvracení, krvácení z ucha). Pokud ano, okamžitě volejte 155. Pokud dítě křičí a brečí, zkontrolujte zranění a rozhodněte se, zda je potřeba vyhledat lékaře.
  6. Polknuté předměty – Pokud dítě spolkne malý předmět, snažte se zachovat klid. Pokud jde o nebezpečné předměty, jako jsou baterie nebo magnety, neváhejte kontaktovat rychlou záchrannou službu.

Využijte jedinečné příležitosti naučit se první pomoc
Ať už jde o první pomoc u dětí nebo dospělých, vědomosti a rychlá reakce mohou zachránit život. Proto je klíčové mít tyto dovednosti stále na paměti a čas od času si je připomenout. Nenechte si ujít skvělou příležitost absolvovat v září online kurz první pomoci ZDARMA, díky nové osvětové kampani PENNY. V kurzu záchranáře Marka Dvořáka si osvojíte základy, které vám mohou pomoci zachránit život v krizových situacích!

Zdroj a foto: První pomoc s PENNY

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *