Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Sezóna dýní je tu, zkuste si připravit sladké dýňové knedlíčky

Dýně je plodina, která se těší velké popularitě. Zřejmě i proto, že vypěstovat si ji na zahrádce není žádná věda. Zapomeňte ale na to, že ji budete jen péct v troubě, nebo z ní uvaříte polévku. Zkuste si připravit sladké dýňové knedlíčky, které vám zpestří podzimní dny.

„S dýněmi pracuji moc rád, ostatně receptů, kde najde využití, jsem vytvořil řadu. Nejpopulárnější jsou asi pořád dýňové nočky s chilli, které se hodí jako hlavní chod i příloha. Ale dýně je nečekaně lahodná i v receptech sladkých, kde zároveň snižuje kalorickou hodnotu pokrmu a zvyšuje obsah vlákniny. Ve sladkých dýňových knedlíčcích ji navíc kombinujeme s přirozeně nasládlými batáty. To znamená, že nebudete potřebovat cukr a rázem se vám bude s pocitem, že tělo nasytíte zároveň řadou prospěšných látek, mlsat snadněji,“ vysvětluje Petr Kosiner, šéfkuchař společnosti Knedlíky Láznička.

Suroviny na knedlíky:
500 g dýně hokkaido
300 g batátů
150 g dětské krupičky
2 vejce
Trocha škrobové moučky pro případné zahuštění

Postup:
Dýni oloupejte a vydlabejte semínka. Takto připravené dýně odvažte požadované množství. Zasyrova ji nastrouhejte najemno. Batáty oloupejte, uvařte nejlépe v páře a rozmačkejte na pyré. Smíchejte strouhanou dýni a batátové pyré. Přidejte vejce, zahustěte krupičkou a promíchejte. Pokud je těsto víc vodnaté, přidejte malé množství škrobu pro doladění konzistence. Navlhčenýma rukama vytvarujte menší kulaté knedlíčky. Vařte v páře 20 minut.

Tip šéfkuchaře:
Dýňové knedlíčky servírujte s ovocem, můžete použít čerstvé i podsušené, vynikající jsou meruňky. „Další variantou, jak si na knedlíčcích pochutnat, je povidlová omáčka, která se obvykle podává s makovými knedlíky. Recept na ni najdete ve Velké knedlíkové kuchařce a není složitý – povidla, voda, rum, citronová šťáva a strouhaná citronová kůra,“ doporučuje Petr Kosiner.

Zdroj a foto: Knedlíky Láznička

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *