Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Podzimní Praha láká na kulturu i zážitky. Co by vám v Praze nemělo uniknout?

Praha je známá pro svou bohatou historii, zajímavou architekturu a osobitou atmosféru, každým rokem proto přitahuje turisty z celého světa. Kromě památek láká ale také na kulturní a gastronomické zážitky. Díky nim mohou i čeští turisté poznat hlavní město opravdu všemi smysly.

Praha – město gastronomie a zážitků
Ne nadarmo je Česká republika považována za zemi piva a pivovarnictví. Pivo má u nás dlouhou tradici a vaří se zde přes tisíc let a stalo se tak neodmyslitelnou součástí naší historie a kultury.  Návštěvu Prahy proto můžete spojit také s poznáním naší historie trochu z jiného úhlu a o českém pivu zjistit i něco více než to, že skvěle chutná.

Interaktivní zážitková expozice Pilsner Urquell: The Original Beer Experience přináší příběh vzniku prvního zlatého ležáku na světě a odkrývá tajemství procesů výroby Plzeňského Prazdroje. Nejmodernější technologie umožňují návštěvníkům tento fascinující příběh sledovat v přímém přenosu a zažít ho opravdu všemi smysly. Součástí multimediální prohlídky je mimo jiné i 360° interaktivní herní zóna a nechybí ani ochutnávka tankového piva v místní pivnici.

Pro české pivo je zásadní nejen precizní práce sládka, ale také výčepního. Ten zajistí správnou harmonii chutí a dokonalý zážitek z piva. Kromě interaktivní prohlídky si zde návštěvníci mohou na vlastní pěst vyzkoušet umění správného čepování piva ve škole čepování.

Milovníky nevšedních zážitků spojených s jídlem a pitím navíc potěší jedinečná Večeře s pivním someliérem, která nabízí skvělou příležitost, jak si rozšířit pivní obzory a vydat se za hranice tolik oblíbeného plzeňského ležáku. Toto degustační menu se totiž skládá z pěti chodů, ke kterým jsou pečlivě párovaná piva z celého světa. Celým zážitkem navíc provází zkušený pivní someliér, který o svém řemeslu ví téměř vše a rád se o své znalosti podělí nevšedním a zábavným způsobem.

Podzim láká na jedinečný nefiltrovaný ležák Pilsner Urquell
Historii piva si můžete připomenout také díky nefiltrovanému ležáku Pilsner Urquell, který bude v Praze možné ochutnat ve vybraných restauracích a hospodách. Tento nefiltrovaný ležák se totiž tradičně připravuje jako podzimní speciál k příležitosti výročí uvaření první várky plzeňského piva, kterou uvařil 5. října 1842 sládek Josef Groll.

K příležitosti oslav 182. výročí uvaření první várky zlatého ležáku navíc budou 5. října 2024 v prostorách Pilsner Urquell: The Original Beer Experience probíhat oslavy, během kterých se budou moci návštěvníci mimo jiné zajímavou formou dozvědět více o technologiích výroby piva, jeho historii a zapojit se také do zábavných soutěží.

Praha kulturní a neznámá
Poté, co se během návštěvy expozice dozvíte více o českém pivovarnictví a pražské kultuře a historii, je načase poznat také současná známá i neznámá zákoutí Prahy a zažít její atmosféru, historii i kulturní život na vlastní kůži.  Nepřímo s pivovarnictvím, ale hlavně s českou kulturou, je spojený například český rodák a skladatel Bedřich Smetana, který se před 200 lety narodil v rodině zámeckého sládka. Dvoustým narozeninám tohoto proslulého skladatele je věnovaný Rok české hudby. K této příležitosti se bude v Praze odehrávat řada koncertů a dalších doprovodných akcí. Oslavy zahrnují koncerty klasické hudby i dalších hudebních žánrů a reprezentují tak velkou pestrost, kterou současná česká hudební scéna nabízí. O další hudební zážitky se postará řada koncertů, které se v Praze uskuteční a na bohatý program láká i hudební festival Prague Sounds.

Přestože je pro řadu lidí návštěva hlavního města spojená hlavně s Pražským hradem, Zlatou uličkou, Orloje nebo Karlovým mostem, doporučujeme ji poznat také z jiné stránky.  Praha toho totiž nabízí mnohem víc. Ať už si myslíte, že Prahu znáte jako své boty, nebo se tam vydáte jen jednou za čas, doporučujeme si ji projít společně s průvodcem, který vám ukáže řadu zajímavých, a ne tak známých zákoutí. Komentované procházky Prahou jsou mezi českými turisty čím dál oblíbenější a je opravdu z čeho vybírat. Na neobvyklá místa vás tak mohou zavést místní obyvatelé, umělci nebo architekti, kteří vám ukáží alternativní Prahu, provedou vás jejími architektonickými skvosty, ukáží vám život v jednotlivých čtvrtích nebo vás provedou pražskou historií. Praha není jen město stověžaté, ale také město živé kultury.  Jednou z největších akcí pražské kulturní scény je například Signal festival, který v sobě pojí to nejlepší z moderního umění a historie – festival digitální a kreativní kultury  promění ulice hlavního města v projekční plátno pod širým nebem. Účastníci festivalu zavítají na známé historické památky i méně známá místa, která se v říjnu stanou uměleckými instalacemi.

Zdroj a foto: Pilsner Urquel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *