Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

DětiZe života

Přehledně: jak vám s náklady na školáka pomůže zdravotní pojišťovna

Kroužky, škola v přírodě, vitaminy pro lepší imunitu, očkování, dioptrické brýle nebo konzultace s psychologem. Jde o položky, které vyjdou na tisíce korun, ale se kterými rodičům nejen na začátku školního roku pomůže zdravotní pojišťovna. Na co všechno přispívá?

„Pokud rodiče využijí všechny příspěvky z preventivního a bonusového programu pro dítě do 18 let, které mohou souviset s nástupem do školy, ušetří až 8 000 Kč,“ vysvětluje Ivo Čelechovský ze zdravotní pojišťovny RBP s tím, že pojišťovna myslí jak na fyzické, tak psychické zdraví dětí.

Pojištěnci, kteří aktivně využívají aplikaci my213, mohou pro své dítě využít dalších až 700 Kč. Třeba na permanentku na pohybové aktivity. „Tady nabízíme příspěvek ve výši až 50 % z ceny. Může jít o permanentku na plavání v krytých bazénech, sportovní kroužek nebo pravidelné tréninky a fitness. Nevztahuje se ale například na permanentky na lyžování,“ upřesňuje Ivo Čelechovský. Příspěvek lze využít i na nákup brýlových obrub a obrouček v optice nebo prodejně zdravotnických potřeb nebo na nákup vitaminů v lékárně až do částky 200 Kč. Podmínkou je, aby rodič podal žádost o příspěvek prostřednictvím aplikace my213.

Příspěvek až 500 Kč nabízí RBP na školu v přírodě nebo kurz plavání organizovaný školou, v obou případech stačí jen doložit potvrzení ze školy. Využít jej ale lze i na registrační nebo členský poplatek u sportovního svazu.

1 000 Kč mohou děti využít na dentální hygienu, pořízení rovnátek nebo očkování nehrazené z veřejného zdravotního pojištění.

Pro některé děti může být nástup do školy a pravidelný režim stresující. Jiné se ve škole mohou setkat s šikanou. „Proto i děti od 7 let mohou využít příspěvek až 2 500 Kč na odbornou terapeutickou pomoc u klinického psychologa. Víme ale, že psychologové mívají dlouhé čekací lhůty, dalším problémem může být i dojezdová vzdálenost. Z tohoto důvodu jsme letos v lednu zavedli i speciální bonusový program Psychohygiena, který dětem i dospělým zajistí rychlou online psychologickou pomoc do 24 hodin, často ale už do hodiny nebo dvou. Na tomto programu spolupracujeme s online psychologickou poradnou Mojra.cz a každému pojištěnci proplácíme až pět půlhodinových sezení za rok,“ popisuje Ivo Čelechovský.

Pro děti ve věku 9 až 11 let nebo pro mladé lidi starší 15 let také RBP nabízí příspěvek 4 000 Kč na očkování proti HPV, které chrání dívky před rakovinou děložního čípku a dívky i chlapce před genitálními bradavicemi a análním karcinomem.

Největší zájem je podle Iva Čelechovského dlouhodobě o příspěvek na dentální hygienu, na očkování proti klíšťové encefalitidě, na letní prázdninový pobyt a příměstský sportovní tábor. RBP na letošní rok navýšila částku na preventivní a bonusové programy ze 110 milionů na 130 milionů korun.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *