Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Móda

Konec výmluv: objevte eko kolekce tradičních značek a buďte stylová s ohledem na přírodu

Že udržitelnost a tradiční nakupování nejdou dohromady? To už dávno neplatí. Nemusíte chodit jen do second-handů a shánět věci z druhé ruky, vždyť dnes i klasické řetězce zařazují do svých kolekcí trendy udržitelné kousky. Že nevíte, kam pro ně? Nechte si poradit, kam zajít pro oblečení a doplňky, abyste udělali radost sobě i planetě! Spolu se stylistkou Barborou Havlíkovou jsme pro vás připravili několik tipů, kde nakoupíte ohleduplně, a přitom super stylově.

Slova jako ekologie nebo udržitelnost se skloňují horem dolem, módu nevyjímaje. Tam se pomyslný ďábel většinou skrývá v použitých materiálech – krajka, kůže nebo třeba obroučky brýlí totiž planetu zatěžují mnohem víc, než si možná myslíte. A proto každý rok vznikají nové inovativní způsoby, které jsou k naší planetě vždy zase o chlup šetrnější, a to nejen u speciálních ekoznaček. “Materiály budoucnosti” už dneska produkují i ty značky, o kterých bychom dříve mohli říct, že patří spíše do fast-fashion. “Také komerční značky dnes berou udržitelnost vážně, můžete si tak pořídit úplně nové trendy kousky bez toho, aniž byste měli černé svědomí,” říká stylistka nákupního centra Metropole Zličín Barbora Havlíková.

Strašák číslo jedna: kůže
Napadlo vás někdy, co všechno stojí za nákupem jednoho koženého kousku? Vsadíme se, že spotřeba vody vás určitě nenapadla, a přitom na jedno kilo kůže připadne neuvěřitelných cca 70 litrů vody. To z kůže – i vzhledem k tomu, jak se získává – dělá jeden z vůbec nejméně udržitelných materiálů. Není tak divu, že se značky snaží o její šetrnější zpracování. Jedna z nich je třeba značka ECCO, která vyvinula novou revoluční technologii, díky které ušetří přibližně 20 litrů vody na jeden kus kůže, což představuje více než 25 milionů litrů vody ročně. Takto zpracovaná kůže je co do kvality nerozpoznatelná od té tradičně vyčiněné, a výrobky si tak zachovají svůj vysoký standard. “Chcete-li být zvlášť udržitelní, můžete sáhnou po jejich kolekci Upcycled, která se vyrábí ze zbytkových usní, aby se zužitkovalo maximum materiálů,” radí stylistka Barbora Havlíková.

Barvy z kaštanů i chlorofylu
Možná to leckoho překvapí, ale většina krajkového prádla z velkých řetězců se vyrábí z polyesteru, a je barvena syntetickými barvami. Takové materiály zatěžují nejen přírodu, ale i naši pokožku, a to na těch nejcitlivějších místech. Ozdobných krajek se ve jménu udržitelnosti ale zbavovat nemusíte – existuje alternativa v podobě recyklované krajky s háčkovaným efektem. Najdete ji třeba u značky Intimissimi. Tam dokonce upustili i od syntetických barev a své prádlo barví kaštany, nebo chlorofylem.

Jedinečné a udržitelné brýle
Brýle představují kousek, bez kterého se mnozí z nás prostě neobejdou. Ale i ty lze nakoupit udržitelně, a navíc stylově! Na trhu jsou nyní třeba “brýle ze zbytků”. Ty jsou vyrobené z recyklovaného acetátu, kdy je nepotřebný odpadový materiál recyklován do speciálních obrouček. Co kus, to originál, takže si můžete být jistí, že vaše brýle nebude mít nikdo jiný. Takové najdete třeba u značky Fielmann, která tuto technologii vyvinula. “Recyklovaná kolekce v sobě snoubí vysokou kvalitu, udržitelný materiál, nadčasový design. Je to ideální volba pro všechny, kteří chtějí mít styl a být jedineční,” říká stylistka nákupního centra Metropole Zličín Barbora Havlíková.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *