Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Praktici uzavřou své ordinace, protestují proti nové úhradové vyhlášce

Tisíce praktických lékařů pro dospělé, ale i pro děti a dorost, zavřou na 2 dny své ordinace. Protestují tak proti nové úhradové vyhlášce na rok 2025, která podle nich ignoruje potřeby malých i velkých pacientů a probíhající rozpad sítě ordinací praktických lékařů. Protest naplánovali na 29. a 30. října.

„Více než milion pacientů v ČR nemá přistup k základní primární péči – nemají svého praktického lékaře pro děti a dorost nebo všeobecného praktického lékaře,“ říká předseda Sdružení praktických lékařů (SPL) MUDr. Petr Šonka. Podle dat Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) je dostupnost péče praktických lékařů pro děti a dorost omezená téměř v polovině správních obvodů obcí s rozšířenou působností (ORP) a všeobecných praktických lékařů ve třetině správních obvodů ORP. „Dle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR zaniklo za posledních 5 let bez náhrady více než 400 ordinací praktiků. Za této kritické situace ministerstvo navrhuje pro segment praktických lékařů na rok 2025 výrazně nižší meziroční nárůst úhrad, než je průměrný růst výdajů na zdravotní péči, což současný stav primární péče určitě nezlepší, naopak to přispěje k její další destrukci,“ dodává předseda SPL.

Ministerstvo zdravotnictví sice deklarovalo průměrný růst úhrad o 3,3 %, podle nové vyhlášky se ale úhrady praktickým lékařům mají zvýšit pouze o 2,83 %. „To nevystačí ani k udržení současného stavu, natož pak k nutnému zvýšení kapacit a rozšíření dostupnosti péče poskytované praktickými lékaři,“ vysvětluje předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost MUDr. Ilona Hülleová. „Své ordinace teď zavíráme na dva dny, abychom je v budoucnu nemuseli zavřít navždy,“ doplňuje MUDr. Petr Šonka.

Oba předsedové zdůrazňují, že úhradová vyhláška jde proti veřejně vyhlašovaným prioritám ministerstva zdravotnictví. „Návrh úhradové vyhlášky je v přímém rozporu s tím, co ministerstvo deklaruje. V důvodové zprávě výslovně uvádí, že chce podpořit kvalitní a dostupnou primární péči, sama úhradová vyhláška tomu ale neodpovídá. Naopak jednoznačně zvýhodňuje nemocnice, zejména ty ministerstvem přímo řízené, před ostatními segmenty zdravotnictví,“ říkají. Nerovný přistup ministerstva podle nich poškozuje systém fungovaní zdravotnictví, nerespektuje potřeby pacientů a zhoršuje neutěšený stav primární péče. „Torpéduje také dlouhodobé snahy o zlepšovaní zdravotního stavu české populace tím, že zhoršuje přístup pacientů k základní zdravotní péči, prevenci, screeningu a očkování,“ doplňuje MUDr. Šonka. „Na tento problém jsme pracovníky ministerstva opakovaně upozornili a předložili několik návrhů řešení, které nebyly vypořádány. I náš poslední návrh směřující ke stabilizaci sítě primární péče a zlepšení dostupnosti péče o děti, seniory a chronicky nemocné, včetně uprchlíků z Ukrajiny, který představuje výdaj ve výši cca 400 milionů korun, zůstal bez jakékoliv reakce,“ dodává.

V Česku nyní funguje asi 2 000 ordinací praktických lékařů pro děti a dorost, které pečují přibližně o dva miliony dětí. Ordinací všeobecných praktických lékařů je asi 5 000. „Podle dat ÚZIS v tuzemsku nemělo na konci roku 2023 praktického lékaře přibližně 131 000 dětí ve věku 0–19 let. Co se týká dospělých, bez praktika bylo loni přibližně 794 000 lidí,“ dodávají předsedové obou profesních sdružení.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *