Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Tancuj, Matyldo bude mít premiéru na americkém kontinentu, v Čechách vychází stejnojmenná kniha

Tvůrci filmu producentka Nataša Slavíková a režisér Petr Slavík, oba scenáristé, společně doprovodí svůj úspěšný celovečerní snímek Tancuj, Matyldo na premiéru na americký kontinent. Ta se uskuteční v sobotu 19. října na Mezinárodním filmovém festivalu Sante Fe (SFiFF) v Novém Mexiku, kam byl snímek vybrán do soutěže jako jediný evropský film mezi 27 filmů a dokumentů převážně americké provenience. V České republice navíc 23. října stejnojmenná kniha, jejímž autorem je Petr Slavík.

V dramatickém příběhu, inspirovaném osobními zážitky autorů, je Karel okolnostmi přinucen starat se o svou matku Matyldu, která onemocněla Alzheimerovou chorobou, a zároveň řešit narušené rodinné vztahy s ní i se synem Pavlem. Na první pohled bezvýchodná situace obrátí všem život naruby. Vyprávění o tom, jak se s touto výzvou vyrovnávají, v sobě nese nejen tragiku, ale i humor a především naději. Film Tancuj Matyldo získal dvě nominace na Ceny filmové kritiky a 7 nominací na cenu Český lev, z nichž jednu proměnil. Ve filmu v hlavních rolích excelují Karel Roden a Regina Rázlová. Knižní adaptace rozvíjí charaktery i vnitřní život postav a rozšiřuje příběh o nové motivy, vydává ji Grada Publishing.

„Téma Alzheimerovy nemoci rezonuje i v zahraničí, zejména v USA. Naše účast na festivalu v Santa Fe, který je přezdívaný malým Torontem či mladým Sundance, nám umožní navázat další kontakty s lidmi z filmového průmyslu a distributory. V rámci projekcí, které pořádají Česká centra v zahraničí, film budou mít možnost vidět diváci v Japonsku, na Thaiwanu, ale i ve Washingtonu nebo v australském Melbourne. Tam se navíc spojili i s organizací pečující o lidi s Alzheimerem,“ říká producentka a scenáristka Nataša Slavíková. V zahraničí mimo americký kontinent bude Tancuj Matyldo nejdříve k vidění 12. listopadu v prestižním Regent Street Cinema v Londýně také za osobní účasti tvůrců a hlavního hereckého představitele Karla Rodena.

S producentkou Natašou Slavíkovou, ale i s dalšími odborníky z řad neurologů, psychiatrů, dalších lékařů a zástupců zdravotních a sociálních služeb je možné se setkávat i v České republice, a to v rámci stále probíhajících besed v regionech v kinech. Ty se konají ve spolupráci s Nadačním fondem Seňorina zaměřeným na podporu lidí s Alzheimerovou chorobou a dalšími typy demencí a jen od letošního jara jich proběhlo už dvacet po celé republice. Film byl mimo jiné uveden i v rámci osvětového projektu TRIDEM na vzdělávání ve zdravotnictví, který zajišťuje zakladatelka České alzheimerovské společnosti Ivana Holmerová. V nejbližší době se bude konat osvětová beseda s tvůrci a odborníky, i za účasti Karla Rodena oceněného za tuto roli Cenou české filmové kritiky, a to 1. listopadu od 18 hodin během prvního ročníku Empathic Film Festivalu v táborském kině Svět. Do dnešního dne vidělo film v českých kinech 95 tisíc diváků a téměř 15 tisíc na Slovensku. V distribuci v ČR je film od 30. listopadu 2023.

Foto: archiv filmu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *