Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Zlatovláska odtajnila teaser, do kin zamíří v lednu

Nová verze oblíbené pohádky Zlatovláska z pera scenáristky Lucie Konášové poprvé odhaluje, jak bude vypadat její zpracování po více než 50 letech. Tehdy ztvárnil hlavní roli Jiříka Petr Štěpánek, o něj ale diváci nepřijdou ani tentokrát. V nové pohádce se představí jako král, otec Zlatovlásky, a jeho roli převzal herec Tomáš Weber. Kromě něj se ve filmu objeví i Marek Lambora, Jasmína Houf, Ján Jackuliak, Marián Mitaš, Tomáš Matonoha či Jan Budař. Tvůrci nyní odhalují první teaser snímku, který dorazí do kin 23. ledna 2025.

V roce 1973 zařadila tehdy televizní pohádka Zlatovláska Petra Štěpánka coby Jiříka mezi herecké idoly. Nyní se oblíbený herec vrací v roli krále a v jeho původní roli mladíka bojujícího o přízeň zlatovlasé princezny se představí herec Tomáš Weber. „Je to pro mě velká pocta a vlastě to byla velká výzva, udělat klasiku nově a přitom respektovat českou pohádkovou tradici,“ vysvětlil Tomáš Weber, který je aktuálně k vidění v kinech například ve filmu Vlny Jiřího Mádla. „Tento scénář je samozřejmě trochu jiný než tehdy a počítá s velkým množstvím zvířat, která navíc mluví. I tady si jde Jiřík pro Zlatovlásku, ale doprovází ho zvířátka,“ dodal ke scénáři Petr Štěpánek.

S Jiříkem totiž za princeznou putuje psík Štístko, kterého „hraje“ Parson Russel teriér jménem Boreggo. A taky jeho kamarád Štěpán, jehož ztvárnil Marek Lambora. „Z nejbližšího přítele se ale stane tak trochu parchant,“ vysvětlil představitel Jiříkova druha. „Marku Lamborovi jsem byl na place moc vděčný za rady. Byl mým průvodcem světem velkého výpravného filmového natáčení,“ svěřil se Tomáš Weber, pro kterého tato role byla první velkou příležitostí po studiu na JAMU.

Princeznu Zlatovlásku, o kterou Jiřík a Štěpán tak trochu soupeří, hraje mladá herečka Jasmína Houf. A i ta si pochvaluje spolupráci se zkušenějším kolegou. Prostředí filmu je pro mě nové a Marek Lambora mi tak hodně pomáhal. Radil mi tak, že to nebylo sebestředné, o našich dialozích jsme diskutovali, svěřovali jsme si své nápady. Když jsem byla hodně nervózní a něco se mi nepovedlo, tak mě vždycky podržel. A navíc, je s ním neuvěřitelná sranda,“ svěřila se mladá Zlatovláska.

Film v režii Jana Těšitele se natáčel na jaře 2024 na mnoha místech u nás, na Slovensku, ale i v Itálii. V dalších rolích se v něm objeví například Ján Jackuliak, Marián Mitaš, Tomáš Matonoha, Jan Budař nebo Martin Myšička.

Premiéra Zlatovlásky je naplánována na 23. ledna 2025, kdy ji do kin vyšle distribuční společnost Bioscop. Na filmu se podílí producentské trio Viktor, Boris a Igor Krištofovi, kteří mají v porfoliu například i film Princezna zakletá v čase, QQ studio Ostrava, Clever Turtle Productions a Alef Film & Media (SK). Scénář Zlatovlásky napsala Lucie Konášová, autorka scénáře k snímku Anděl  páně. Partnery filmu jsou VOYO a TV Markíza, snímek byl podpořen Státním fondem kinematografie, dále jej podpořil Audiovizuálny fond, Creative Europe MEDIA, Jihomoravský filmový fond, Olomoucký kraj, Plzeňský kraj a Moravskoslezský kraj. Projekt byl podpořen také novou kulturní a filmovou nadací Mahdal foundation, která se zaměřuje především na tvorbu pro děti.

Synopse:
Královský panoš Jiřík ochutná sousto z magického hada a porozumí řeči zvířat. Proviní se tím však proti příkazu svého krále, a tak jej čeká buď trest smrti, nebo nejistá a nebezpečná cesta za Zlatovláskou, princeznou z tajemné říše uprostřed jezera. Vydá se proto na cestu v doprovodu Štěpána, se kterým vyrůstal od dětství, a malého psíka Štístka, jemuž Jiřík zachránil život. Jiříka čeká po cestě  celá řada dobrodružství i překvapení. Netuší, že Štěpánem cloumá závist a není to tak upřímný kamarád, jakým se zdál být. Naštěstí má Jiřík statečné spojence, zvířátka, kterým pomohl.

Hrají:
Tomáš Weber
Marek Lambora
Jasmína Houf
Petr Štěpánek
Ján Jackuliak
Marián Mitaš
Tomáš Matonoha
Jan Budař
Martin Myšička
Pius Okaba
Viktória Jurištová
Kamil Madal
Martin Písařík (pes Štístko)
a další

námět a scénář: Lucie Konášová
režie: Jan Těšitel
kamera: Vojtěch Dvořák
hudba: Lukáš Daniel Pařík
střih: Michal Dvořák
zvuk: Robert Slezák, Dalibor Mráz
VFX: Lukáš Najbrt, Štefan Pavelka
architekt: Vladimír Pešek
kostýmy: Helena Tavelová
masky: Olga Khomyn Horáčková

žánr: filmová pohádka
délka: 116 minut
producent: Three Brothers Production (ČR), ALEF FILM & MEDIA (SK), QQ studio Ostrava, Clever Turtle Productions
distributor: Bioscop (CZ), Magic Box Slovakia (SK)
premiéra: 23. 1. 2025

Foto: Three Brothers Production/Jiří Jevický

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *