Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Spirálky z listového těsta oživí každou párty

Večírky se nemusí nést jenom v duchu jednohubek a chlebíčků. Jednoduché spirálky z listového těsta zvládne i kuchař začátečník a vybrat si můžete z širokého množství variant. Kombinace sýru a slaniny je ale klasika, kterou miluje úplně každý. Skvěle je pak doplní bazalkové pesto, případně jiné bylinky, díky kterým si je oblíbí každý host.

Pro správnou chuť tyčinek ve tvaru spirálek je důležité vybrat vhodný druh sýra. Ideální je gouda nebo ementál. Pokud máte rádi výraznější sýry, sáhnout můžete také po parmezánu. Pracujte s ním ale opatrně, aby chuťově nepřebil ostatní ingredience a nepotrápil vaši peněženku. Ke všem zmíněným sýrům se pak krásně hodí anglická slanina nebo prosciutto.

Spirálky se běžně připravují se sušenými i čerstvými bylinkami, ale daleko chutnější budou při použití poctivého bylinkového pesta. Správný poměr pesta navíc zajistí, že spirálky a použité salámy nebudou po upečení tak suché.

Při podávání spirálek jsou často opomíjeny právě zmíněné omáčky a dipy. Skvělé se k nim hodí kečup, tatarka i majonéza. „U omáček musíte věnovat pozornost jejich složení a kvalitě vybraných surovin. Naše tatarka například obsahuje velké a křupavé kousky cibule a okurky. Zákazníkům tak můžeme dodat takovou chuť a kvalitu, která je téměř k nerozeznání od domácí výroby,“ říká Michal Neškera, obchodní ředitel společnosti Spak.

Náš tip:
Pokud preferujete sladkou variantu, vsaďte na spirálky se švestkovými povidly a čokoládou. Pro ještě lepší chuť je můžete naplnit také vlašskými ořechy a rozinkami.

Chcete spirálky ještě něčím ozvláštnit? Zkuste se při jejich přípravě inspirovat osvědčenými tipy šéfkuchařů:

  • Listové těsto si můžete připravit také doma. Dělá se překládáním vrstev vodového a tukového těsta, kdy se tento proces několikrát opakuje.
  • Spirálky můžete před vložením do trouby posypat ještě sezamovými semínky nebo mákem, zlepší to jejich chuť i strukturu.
  • Jestli chcete spirálky ozvláštnit, sáhněte místo klasického sýru po uzeném.

SPIRÁLKY Z LISTOVÉHO TĚSTA SE SLANINOU, SÝREM A BYLINKAMI
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 20 minut

Suroviny na 4 porce:
2 balení chlazeného listového těsta
1 skleničku bazalkového pesta
60 g goudy
150 g anglické slaniny
1 vejce na potření

Suroviny k podávání:
Majonéza Spak
Tatarská omáčka Spak

Postup:
Jeden plát listového těsta položte na pracovní desku. Potřete ho pestem. Poté přidejte na kousky nakrájenou slaninu. Nakonec navrch nasypte nastrouhaný sýr. Přidejte druhý plát těsta a potřete ho rozšlehaným vejcem. Takto připravené těsto podélně rozkrojíme na poloviny. Poté z kratší strany nakrájejte na proužky. Odebírejte je, stáčejte do spirály a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Spirálky pečte 15 minut v troubě předehřáté na 195 °C. Po upečení je podávejte s tatarkou nebo majonézou.

Tip:
Můžete použít i pesto z jiných bylinek. Skvěle bude chutnat petrželové i rukolové.

Tatarská omáčka Spak 500 ml
Vysoce kvalitní tatarská omáčka s obsahem křupavých kousků okurek a cibule. Má bohatou, krémovou konzistenci a výbornou chuť. Obsahuje 4,2 % vaječných žloutků, 40 % řepkového oleje a je vhodná pro bezlepkovou dietu. Doporučená maloobchodní cena: 79,90 Kč

Majonéza Spak 500 ml
Vysoce kvalitní majonéza s bohatou, krémovou konzistencí a výbornou chutí. Obsahuje 4,8 % vaječných žloutků, 50 % řepkového oleje a omega 6 a omega 3 mastné kyseliny. Je vhodná i pro bezlepkovou dietu. Doporučená maloobchodní cena: 79,90 Kč

Zdroj a foto: Spak

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *