Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Žádné připálené ani syrové těsto: Pečení snadno a bez nehod

Češi jsou národem kuchařů a pekařů. Vaření a pečení se pravidelně věnuje až 79 procent[1] z nich. Moderní trouby dnes zvládnou neuvěřitelné věci, díky kterým pečení nemusí být složité ani zdlouhavé. Zapomeňte na připálené okraje a nedopečené středy oblíbených pochoutek. Hosté i kritická tchyně ocení perfektně propečené dobroty, které vykouzlíte bez stresu a s jistotou, že vše dopadne na jedničku. Přiblížíme vám funkce, které byste při nákupu nové trouby měli požadovat.

Nadýchané těsto bez kompromisů
Od robustních zděných pecí 18. století až po dnešní kompaktní trouby s pokročilými funkcemi urazila tato zařízení dlouhou cestu. Moderní trouby nabízejí funkce, díky kterým se i začátečník může pustit do přípravy pokročilých receptů. Například funkce AeroPerfect™ cirkuluje vzduch ze všech stran jídla, takže se těsto propeče rovnoměrně a riziko spálení či nedopečení je minimální. „Funkce udržování stabilní teploty je vhodná také pro kynutí těsta. Ocení ji každý, kdo si chce bez starostí upéct vlastní domácí pečivo,” říká Jan Krejčíř, ředitel marketingu značky Beko.

Fritování bez výčitek
Dříve se hranolky doslova koupaly v oleji, což přímo ovlivňuje hladinu cholesterolu i váhu. Dnes ale můžete připravit stejně křupavé dobroty s minimem tuku přímo v troubě. Jak na to? Nezapomeňte na předehřátí trouby — teplota hraje klíčovou roli pro zachování chuti a struktury pokrmu. Pak už jen stačí nastavit vhodný program.

Také díky speciálnímu roštu AirFry a výkonnému horkovzduchu, které nahrazují horkovzdušnou fritézu, můžete připravit řízky, hranolky nebo nízkokalorické zeleninové chipsy s minimem oleje a dopřát si oblíbenou chuť bez rizika pro své zdraví.

Pečení v páře
Vzpomínáte na moment, kdy jste se naposledy zakousli do šťavnatého masa s křupavou kůrkou? Právě takovýto výsledek, při kterém se sbíhají sliny, vám pomůže zajistit funkce SteamAid. Automaticky dávkuje páru a udržuje maso vláčné a dokonale propečené. Stačí nalít vodu do speciální nádobky a trouba sama přidá páru v potřebné dávce. Ideální třeba pro přípravu sváteční kachny.

Pokud máte chuť na dokonale nadýchané houstičky, použijte funkci SteamAssisted. Jediným stisknutím zásobníku přidáte páru, která zabrání vysychání těsta a dodá pečivu vláčnost. Pro extra křupavou kůrku stačí houstičky před pečením potřít směsí vody a soli. Díky správné dávce páry bude pečivo jemné uvnitř a křupavé na povrchu – přesně jako z vaší oblíbené pekárny.

Údržba od A do Z
Po každém pečení stačí vnitřek trouby otřít vlhkým hadříkem, čímž odstraníte nečistoty, a zadní katalytická deska sama pohlcuje mastnotu. Řada moderních trub má také pyrolytické čištění, které trouba při vysoké teplotě spálí veškeré zbytky na jemný popel – ten pak jednoduše setřete.

[1] Atlas Čechů. Vaří nebo pečou. Online. 2024. Dostupné z: https://atlascechu.cz/results/houseworks-cooking.

Foto: archiv Beko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *