S bohušovickým Skyrem je radost mlsat i vařit!
Chladné měsíce lákají k tomu zachumlat se do deky, uvařit si teplý čaj, zapálit vonnou svíčku a spolu s rodinou nebo přáteli sledovat oblíbený film. Je to ale i příležitost k povýšení svých gastronomických znalostí. A protože Skyr je tím pravým parťákem do kuchyně, přináší návrhy na nové gurmánské zážitky. A pak přijde třeba řada i na ten film.
Vegetariánská Tikka Masala se Skyrem
Ingredience na květák:
2 lžíce oleje
1 velký květák nakrájený na růžičky
1 lžička mleté hořčice
1/2 lžičky sladké papriky
1/2 lžičky mleté kurkumy
1/2 lžičky koření garam masala
Ingredience na omáčku:
2 lžíce oleje
1 malá nakrájená cibule
1/4 šálku solených kešu oříšků
1/2 lžičky mletého kardamonu
2 celé hřebíčky
1 plechovka nakrájených rajčat
1/2 šálku vody
1 lžička mletého česneku
1 lžička mletého čerstvého zázvoru
250 ml smetany na vaření
2 lžíce mandlové mouky
1 lžíce cukru
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky koření garam masala
1/4 lžičky kajenského pepře
2 lžíce bohušovického Skyru natur
Čerstvé lístky koriandru
Postup:
Rozpalte na pánvi olej, přidejte květák s hořčicí, paprikou, kurkumou a garam masalou a za soustavného míchání pečte do křupava (6-8 minut). Vyjměte z pánve a udržujte květák v teple. Do pánve přidejte olej a restujte pár minut cibuli společně s kešu, kardamomem a hřebíčkem. Přidejte rajčata a decilitr vody a vařte po dobu 5 minut. Kardamom a hřebíček vyhoďte, omáčku nechte mírně vychladnout a rozmixujte ji tyčkových mixérem. Poté ji opět přeneste na pánev a za nízké teploty přidejte česnek a zázvor, krátce povařte. Přidejte smetanu, mandlovou mouku, sůl, cukr, garam masalu a kajenský pepř. Zhruba 10-12 minut za občasného míchání směr provařte. Nakonec vmíchejte bohušovický Skyr a květák, prohřejte. Před servírováním posypte lístky koriandru.
Grapefruitový Skyr koláč
Ingredience na těsto:
1 a ½ hrnku polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
3 velká vejce v pokojové teplotě
1 hrnek bohušovického Skyru natur
1/3 hrnku cukru
5 lžic nastrouhané grapefruitové kůry
1/4 hrnku medu
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1/4 hrnku oleje
Ingredience na polevu:
1/2 hrnku moučkového cukru
Několik lžic grapefruitové šťávy
Kolečka grapefruitu a lístky čerstvé máty
Postup:
Předehřejte troubu na 250°. Smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V další misce smíchejte zbytek ingrediencí na těsto. Postupně vmíchejte směs mouky do jogurtové směsi a poté nalijte kulaté dortové formy. Pečte, dokud nebude špejle po zapíchnutí do středu koláče suchá. Nechte korpus vychladnout. Na polevu smíchejte moučkový cukr s dostatečným množstvím grapefruitové šťávy, abyste dosáhli požadované konzistence. Pokapejte glazurou dort o ozdobte jej grapefruitem a mátou.
Mangový salát se Skyrem
Ingredience na salát:
1/2 středního bílého zelí nakrájeného na tenké plátky
1/2 malého červeného zelí nakrájeného na tenké plátky
2 střední mrkve nakrájeného na tenké proužky
1 malá žlutá paprika nakrájená na tenké proužky
1 malá červená paprika nakrájená na tenké proužky
1 malá červená cibule na tenké plátky
1/2 středního manga oloupaného a nakrájeného na tenké proužky
1/2 papričky jalapeno zbavené semínek a nakrájené nadrobno
Ingredience na zálivku:
1/2 hrnku bohušovického Skyru natur
1/4 hrnku pomerančové šťávy
4 lžičky limetkové šťávy
1/2 lžičky olivového oleje
1/2 středního manga oloupaného a nahrubo nakrájeného
2 lžičky nasekaného čerstvého zázvoru
1 lžička soli
1/4 lžičky pepře
Postup:
V servírovací misce smíchejte ingredience na salát. Suroviny na dresing zpracujte v mixéru do hladka. Nejméně 30 minut před podáváním promíchejte dresink se salátem a vychlaďte v ledničce.
Zdroj a foto: Bohušovická mlékárna