Nárazová očista organismu zázraky nepřinese. Klíčem jsou malé, ale trvalé změny v jídelníčku
Jaro je ideální čas pro nový začátek, restart těla i mysli. Podle průzkumu* české značky 4SLIM, která na tuzemský trh dodává produkty podporující zdravější způsob stravování, se na jarní očistu chystá každý desátý Čech. Odborníci se však shodují, že místo radikálních změn je mnohem účinnější zaměřit se na malé, ale trvalé úpravy životního stylu. Mezi ně patří pravidelný pohyb, vyvážená a především pravidelná strava a samozřejmě dostatečný pitný režim.
Podle aktuálního průzkumu značky 4SLIM bezmála polovina Čechů cítí čas od času potřebu pročistit si svůj organismus. Mezi hlavní motivátory patří zlepšení celkového zdraví a vitality, očištění těla od toxinů, redukce váhy či podpora správného trávení a střevní mikroflóry. Svých cílů se Češi podle průzkumu snaží dosáhnout především zařazením více ovoce, zeleniny i celozrnných výrobků do každoadenního jídelníčku a také pitím ovocných a bylinných nápojů. Snaží se také ze svého jídelníčku vynechávat sladkosti a cukr. „Být zdravý a cítit se dobře není sprint, ale spíš maraton. Zázraky se nedějí přes noc a jedinou správnou cestou je být konzistentní. Proto by změna životosprávy měla být taková, aby obstála v našem každodenním programu. Dobrou zprávou je, že mnohdy stačí jen drobné úpravy, které mají ale obrovské výsledky. Příkladem je například vylepšení ergonomie sedu či důslednější zatemnění ložnice pro kvalitnější spánek. Z pohledu jídelníčku jsou to pak například drobnosti typu nahrazení cukru například zdravějším čekankovým sirupem, k obědu si dát vyváženější jídlo a pro dostatečnou hydrataci mít před sebou větší sklenici s vodou,“ uvádí Vojta Urban, kouč zdravého životního stylu a nutriční poradce.
Čas od času si zamlsáme
Jak dokazují výsledky aktuálního průzkumu, třetina Čechů přistupuje ke svému jídelníčku zodpovědně. Alespoň co se týče zmiňované spotřeby cukru. Sladkosti se snaží držet pod kontrolou, i když čas od času tzv. zhřeší. Dvacet procent respondentů uvedlo, že o to, kolik cukru zkonzumují, se příliš nestarají. Zhruba každý desátý Čech se rozhodl sladkosti a slazené nápoje vynechat úplně, zatímco téměř stejné množství lidí přiznává, že s konzumací sladkého má problém a jejich denní příjem cukru je až příliš vysoký. Z dostupných dat ČSÚ přitom vyplývá, že každoročně spotřebuje každý obyvatel ČR v průměru 38 kg čistého cukru obsaženého většinou v limonádách, ovocných nápojích, ale i ve slazené kávě či čaji. Podle SZÚ by volné cukry obsažené nejčastěji v sycených nápojích a sladkostech neměly tvořit více než 10 % denního příjmu energie, což v jídelníčku dospělého člověka odpovídá zhruba 50 g cukru.
Vlákninu zanedbáváme
Nejen během jarních měsíců by měla mít dostatek prostoru v našem jídelníčku vláknina. „Tato živina v našem organismu zajišťuje mnoho podstatných věcí. Prvním je udržení zdravé hmotnosti, protože nás zasytí na delší dobu a má nižší kalorickou hustotu. Dále je to zdravé trávení a regulace krevního cukru, protože vláknina zpomaluje vstřebávání sacharidů, a pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu, protože jej váže ve střevech a snižuje jeho vstřebávání do krve. Bohužel většina Čechů má vlákniny v jídelníčku nedostatek, a to je jedním z důvodů dnešní epidemie civilizačních onemocnění,“ komentuje důležitost vlákniny Vojta Urban. Že na vlákninu zapomínáme potvrzuje i zmiňovaný průzkum značky 4SLIM, podle kterého se přes 30 % Čechů snaží denně konzumovat doporučené denní množství vlákniny, ne vždy se jim to ale podaří. Shodné procento dotazovaných pak uvedlo, že svůj příjem vlákniny zanedbávají. Každý třetí Čech pak přiznává, že jeho příjem vlákniny je velmi nízký nebo spotřebě vlákniny nevěnuje žádnou pozornost. „Vláknina je obsažena i v již zmiňovaném čekankovém sirupu. Čekanka je obecně zdraví velmi prospěšná. Má sladkou chuť, ale minimu cukru, polovinu kalorií oproti medu a vysoký podíl vlákniny. A to dokonce až přes 70 %! Dospělý člověk může konzumovat 10-20 g denně (cca 2-4 lžičky), což může být až 15 gramů vlákniny v jídelníčku navíc. Příjem vlákniny by samozřejmě neměl stát jen na čekance, ale nahrazení cukru čekankovými produkty může být velmi významný střípek skládačky na cestě k optimální hmotnosti, stabilní energii během dne i celkovému zdraví a bezproblémovému zažívání,“ uzavírá Urban.
Čekanka jako superpotravina
Jak už bylo řečeno, úpravy stravovacích návyků je efektivnější aplikovat postupně. Takovým menším, ale přitom významným krokem, může být nahrazení produkty na přírodní bázi . Například čekankový sirup má mnoho zdraví prospěšných látek, přitom minimum cukru a vysoký podíl vlákniny. Obecně se využívání výrobků z čekanky obecné při vaření či pečení vyplatí. Tato bylinka, hojně využívaná v tradiční medicíně, podporuje trávení, má silné detoxikační účinky, podporuje funkci jater a ledvin, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a také díky vysokému obsahu antioxidantů, vitamínů a minerálů čekanka pomáhá posilovat imunitní systém a chránit tělo před škodlivými vlivy.
Produktový tip: Čekankový originál
Čekankový originál značky 4SLIM je produkt na přírodní bázi, který nabízí skvělou alternativu ke klasickému cukru. Vyrobený je z kořene čekanky, je bohatý na vlákninu, především inulin, který podporuje zdravé trávení a střevní mikroflóru. Čekankový originál má nízký glykemický index, což znamená, že nezpůsobuje prudké výkyvy hladiny cukru v krvi, což je ideální pro ty, kdo chtějí omezit příjem cukru. Je skvělou volbou pro ty, kdo hledají zdravější způsob slazení nápojů, pečiva nebo jiných pokrmů, a to bez kompromisu na chuti. Příjemná nasládla chuť skvěle ochutí jogurty, kaše, hodí se na palačinky i lívance, osladit se jím dá i smoothie a teplé i studené nápoje.
Tapiokový pudink s mangovou omáčkou podle Betty a Vojty
Suroviny: 3 porce Na pudink:
70 g tapiokových perel
800 ml vody
250 ml kokosového mléka
3 lžíce Čekankového originálu Semínka z ½ vanilkového lusku
Na omáčku:
1 mango
1 lžíce Čekankového originálu Kůra a šťáva z ½ bio citronu Jedlé květy a lyofilizované maliny na ozdobu
Postup:
V hrnci přivedeme vodu k varu, přidáme tapiokové perly a vaříme 15 minut, dokud nejsou všechny kuličky průhledné. Poté je scedíme a propláchneme studenou vodou, aby se neslepily. V jiném hrnci zahřejeme kokosové mléko společně s vanilkovými semínky a třemi lžícemi Čekankového originálu. Krátce, asi minutu, povaříme. Přidáme scezenou tapioku, promícháme a směs rozdělíme do skleniček. Necháme alespoň 2 hodiny ztuhnout v lednici. Mango nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce společně s Čekankovým originálem a kůrou a šťávou z poloviny citronu. Povaříme asi 2 minuty, poté rozmixujeme dohladka a necháme vychladnout. Vychlazený tapiokový pudink přelijeme mangovou omáčkou a ozdobíme jedlými květy nebo ovocem. ale také výživovou hodnotu. Betty své kuchařské umění spojuje s lektorstvím jógy, Vojta zase s poradenstvím v oblasti spánku, stravování, pohybu i psychiky. Společně se snažíme inspirovat okolí k péči o fyzické i duševní zdraví, kde kvalitní výživa hraje naprosto zásadní roli.
Jarní salát s jahodami, avokádem a fetou podle Betty a Vojty
Suroviny: 2 porce
Na salát:
300g čerstvých jahod
1 avokádo
150g sýru feta
10 ředkviček
200g baby špenátu
Jedlé květy
Na zálivku:
6 lžic olivového oleje
3 lžičky Čekankového originálu 2 lžíce malinového nebo vinného octa ½ lžičky soli
½ lžičky hořčice
Postup:
První si nachystáme zálivku, v misce smícháme Čekankový originál, ocet, sůl a hořčici a promícháme. Postupně přiléváme olej a šleháme metličkou tak, aby nám vznikla emulze. Ředkvičky si nakrájíme na tenké plátky (nejlépe pomocí mandolíny) a dáme do misky s ledovou vodou, aby zůstaly křupavé. Fetu si rozdrobíme, jahody si nakrájíme na půlky. Avokádo rozřízneme podélně a nakrájíme na plátky. Těsně před podáváním promícháme listy salátu nebo špenátu se zálivkou, dáme do hlubokých talířů a navrch dáme jahody, avokádo a plátky ředkviček. Zasypeme sýrem feta a dozdobíme jedlými květy. ale také výživovou hodnotu. Betty své kuchařské umění spojuje s lektorstvím jógy, Vojta zase s poradenstvím v oblasti spánku, stravování, pohybu i psychiky. Společně se snažíme inspirovat okolí k péči o fyzické i duševní zdraví, kde kvalitní výživa hraje naprosto zásadní roli.
*Průzkum byl realizovaný přes platformu Instant Research v únoru 2025