Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Cestování

Tip na výlet: Budapešť láká na muzea a termály

Maďarská metropole dokončuje unikátní projekt, který si vyžádal 238 milionů eur. V městském parku Városliget vyrostly čtyři nové unikátní budovy – muzea. Proč? Mají přilákat ještě více turistů.

Jedná se o Etnografické muzeum, které bylo postaveno podle návrhu francouzského ateliéru Vallet de Martinis DIID Architectes, Dům maďarské hudby navrhla japonská firma Sou Fujimoto Architects, Muzeum fotografie a Muzeum maďarské architektury vyprojektovalo maďarské studio Középülettervező Zrt. Dvě muzea už jsou otevřena, další dvě přivítají první návštěvníky příští rok v březnu.

Nejstarší termální lázně v Budapešti
V parku Városliget se nacházejí také jedny z nejnavštěvovanějších termálních lázní v Budapešti – Széchenyi. Jsou totiž nejstarší. Od roku 1913 patří mezi nejznámější léčivé koupele v Evropě. Pyšní se novobarokním interiérem a 18 bazény. Můžete zde usednout k šachovým stolům a přitom mít nohy namočené v léčivé vodě. O tom, že termální lázně nejsou jen pro lidi ve středním věku, svědčí i fakt, že v těchto největších a zároveň nejstarších termálních lázních probíhají soboty ve znamení divokých hudebních večírků.

Historií opředená zoologická zahrada
Stejně úchvatná jako termální lázně je i zdejší zoologická zahrada. Byla otevřena mezi prvními na světě v roce 1896 a její architektonické pojetí nemá obdoby. Maďarská forma secese se mísí s orientálními prvky. Zejména v pavilonu slonů si budete připadat, že jste vstoupili do mešity. Úžasná stavba byla odměněna cenou Europa Nostra. Navíc si zde za 450 forintů můžete koupit mrkve a jablka a slony s nimi sami nakrmit. V Palmovém skleníku zase poletují mezi bujnou vegetací tropičtí ptáci a motýli a v suterénu objevíte mořský svět, kde nechybějí žraloci, rejnoci, medúzy a mnoho dalších vodních tvorů.

Rady na cestu:
– Do Budapešti se dostanete pohodlně autem po dálnici přes Brno a Bratislavu. Cesta trvá asi 5 hodin.
– Ubytovat se můžete v hotelu Benczúr, který leží v blízkosti muzeí, lázní i zoo. Ubytování pro dvě osoby se snídaní stojí od 1300 Kč.
– Maďarsko je členem EU, ale platí se maďarskými forinty. Současný kurs: za 8,60 Kč dostanete 100 HUF.

Zdroj: www.madarsko.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *