Pět velikonočních receptů od Elly Bohyně kuchyně

Recepty připravila pro značku Hera bloggerka Elly Bohyně kuchyně. Jedná se o recept na velikonoční věnec, velikonoční čokoládový dort, kynuté velikonoční zajíčky, nektarinkové mističky se zakysanou smetanou a tartaletky se zakysanou smetanou a jahodami.

Velikonoční věnce s vajíčky
Suroviny:
• 300 ml polotučného mléka
• 100 g Hery máslová příchuť
• 42 g čerstvého droždí nebo sušené droždí
• špetka soli
• 2 vejce
• 100 g cukru moučka
• 500 g pšeničné chlebové mouky
• 1 vejce + 2 lžíce mléka na potření
• 6 barevných nebo přírodních vajíček na ozdobení
• barevné cukrové sypání

Postup:
Mléko spolu s Herou dejte do hrnce na plotnu a zahřívejte, dokud se Hera nerozpustí. Nechejte vychladnout, lehce, až bude tekutina vlažná. Přidejte do mléka lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechejte v klidu stát, až se na povrchu začnou dělat bubliny. V míse kuchyňského robota smíchejte mouku se špetkou soli a cukrem. Přidejte vejce a mléko s kváskem. Nechejte umíchat pevné, nelepivé těsto. Přikryjte mísu utěrkou a nechejte hodinu kynout. Vykynuté těsto vyklopte na vál. Rozdělte na šest stejných dílů. A potom ještě každý díl napůl. Ze dvou připravených kousků těsta vyválejte dva dlouhé „hady“, o délce asi 35 cm. Propleťte je a spojte do věnce. Tento postup opakujte s každým dílem a vytvarujte 6 věnců. Věnce dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechejte další hodinu kynout na plechu. Vykynuté věnce potřete vajíčkem rozšlehaným s mlékem. Připravená vajíčka potřete lehce olejem (aby se moc nepřilepila k těstu) a dejte do středu věnce. Těsto ozdobte barevným cukrovým sypáním. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 20 – 25 minut.

Čokoládový velikonoční dort
těsto
• 600 g hladké mouky
• 300 g cukru moučka
• 100 g kvalitního kakaového prášku
• špetka soli
• 1 prášek do pečiva
• 1 lžička jedlé sody
• 4 vejce
• 500 m polotučného mléka
• 200 g Hery máslová příchuť
• 500 ml horké vody

krém
• 750 g marcarpone
• 400 g smetany ke šlehání
• 400 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa

ozdobení
• libovolné množství čokoládových vajíček, různé velikosti

Postup:
Ve velké míse smíchejte všechny sypké suroviny: mouku, cukr, kakao, sůl, prášek do pečiva a sodu. Promíchejte opravdu důkladně. Heru rozpusťte v hrnci na plotně. V menší misce smíchejte mléko a vejce, prošlehejte metličkou. Rozpuštěnou Heru nechejte trochu vychladnout a zašlehejte do mléka s vejci. Předehřejte si troubu, na 170 °C. Tekutou část receptu přidejte do mísy se sypkými surovinami. Promíchejte. Vznikne hustá směs, kterou rozředíte horkou vodou. Důkladně promíchejte. Nelekejte se, těsto bude řidší. Připravte si rozevírací dortovou formu o průměru 26 nebo 28 cm. Vyložte její dno i boky pečícím papírem a nalijte do ní připravené těsto. Pečte asi 90 minut. Nelekejte se, povrch korpusu hodně vyskočí a bude popraskaný. Vše zamaskujete krémem. Korpus nechejte úplně vychladnout. Pokud máte čas, ideálně do druhého dne. Připravte si krém. Základem je mascarpone a čokoládová ganache, což je směs smetany a čokolády. Smetanu dejte do hrnce, na plotnu a přiveďte k varu. Vypněte plotnu a nalámejte do smetany čokoládu. Nechejte pět minut stát a poté vymíchejte metličkou do hladké čokoládové hmoty. Nechejte vychladnout. Až je ganache vlažná, téměř studená, dejte do mísy robota se šlehací metlou mascarpone a přidejte ganache. Vyšlehejte na vysoké otáčky do čokoládového krému. Korpus dortu prokrojte čtyřikrát nebo pětkrát, jak vám to vyjde. Jednotlivé vrstvy promažte krémem. Kdo chce, může použít i marmeládu. Celý dort pomažte krémem, pěkně uhlaďte. Ozdobte čokoládovými vajíčky. Nechejte vychladit v lednici.

Kynutí velikonoční zajíčci
Suroviny:
• 400 g polohrubé pšeničné mouky
• 100 g celozrnné pšeničné mouky
• 250 ml vlažné vody
• 50 g rozpuštěné Hery máslová příchuť
• 1 vejce
• 1 sáček sušeného droždí
• 1 lžíce cukru moučka
• 1 lžička soli
• 1 vejce na potření před pečením
• trocha sezamového semínka na ozdobení ocásku

Postup:
Heru rozpusťte v hrnci. Všechny suroviny, včetně rozpuštěné Hery, dejte do mísy robota a umíchejte nelepivé těsto. Těsto nechejte hodinu kynout. Po vykynutí těsto propracujte a rozdělte na osm stejných dílů. Z každého dílu uválejte dlouhý váleček, ze kterého odkrojte kousek na ocásek. Konce válečků vyválejte do špičky – to budou zaječí uši. Z válečku upleťte tvar zajíčka. Z malého kousku na ocásek vyrobte miniaturní uzlík, který vsaďte do dírky na zaječím ocásku. Uši můžete mírně zploštit. Naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Nechejte půl hodiny kynout pod utěrkou. Potřete rozšlehaným vejcem a ocásek posypejte bílým sezamovým semínkem. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C, 20 až 25 minut dozlatova.

Nektarinkové mističky se zakysanou smetanou
Suroviny:
• 4 zralé nektarinky
• 3 vejce
• 300 g smetany ke šlehání
• 50 g Hery máslová příchuť + kousek na vymazání misek
• 50 g třtinového cukru + 3 lžíce na vysypání misek
• špetka soli
• 80 g polohrubé mouky
• 350 g zakysané smetany
• 1 vanilkový lusk nebo vanilkový prášek
• cukr moučka na posypání

Postup:
Nektarinky rozpulte, vyjměte pecku a nakrájejte na plátky silné asi 3 mm. Zapékací mističky vymažte Herou a vysypejte cukrem. Zvolte takovou velikost, že do nich pohodlně vejde polovina velké nektarinky a bude mít okolo sebe ještě prostor. Na výšku by se do nich měla celá polovina nektarinky schovat. Do každé misky dejte polovinu nakrájené nektarinky. Smetanu ke šlehání dejte do hrnce a přidejte Heru. Zahřívejte na plotně, smetana nesmí vřít. Zahřívejte tak dlouho, dokud se Hera nerozpustí. V míse smíchejte metličkou vejce a trochu vanilky. Pokud použijete vanilkový lusk, přidejte k vejci vanilku z jedné poloviny podlouhle rozříznutého lusku. Přidejte sypké suroviny – mouku, cukr a špetku soli. Promíchejte. Nalijte smetanu s Herou a opět promíchejte. Nechejte půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě. Těstem zalijte nektarinky v mističkách. Měly by být celé schované. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 35 až 40 minut. Po vytažení z trouby nechejte trochu vychladnout a poprašte povrch moučkovým cukrem. Zakysanou smetanu smíchejte se zbytkem vanilky, oslaďte podle chuti moučkovým cukrem. Na každou mističku dejte kopeček vanilkové zakysané smetany.

Tartaletky se zakysanou smetanou a jahodami
Těsto na korpusy
• 500 g hladké mouky
• 250 g cukru moučka
• 250 g vychlazené Hery máslová příchuť
• 2 vejce
• Kůra z 1 citronu

Krém ze zakysané smetany
• 300 g zakysané smetany
• 200 g smetany ke šlehání
• 250 g mascarpone
• cukr moučka podle chuti
• 1 vanilkový lusk

Dozdobení
• čerstvé jahody

Postup:
Nejdříve si připravte a upečte korpusy z křehkého těsta. Doporučujeme připravit si je klidně den předem. Těsto musí nejdříve odpočívat v lednici a upečené korpusy musí být úplně studené, než je začnete plnit krémem.  Z vychlazených surovin si vypracujte těsto. Pracujte rychle, aby vám Hera příliš nezměkla. Vypracujte nelepivé těsto, které zabalte do potravinářské folie a nechejte hodinu v lednici. Vychlazené těsto rozdělte do formiček na tartaletky. Máte dvě možnosti. Buď utrhnout kousek těsta, vyválet z něj kuličku, tu vmáčknout do formičky a prsty rozprostřít po dně a po krajích. Nebo můžete vyválet plát těsta, vykrojit z něj kolečka, tak velká, aby po vložení do formičky pokryly dno i stěny. A potom pěkně prsty vytvarovat. Těsto by nemělo být moc silné, aby zbylo dost místa na krém. Ideální je použít silikonové nebo teflonové formičky, které nemusíte ani vymazávat máslem, ani vysypávat moukou. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C, 12 minut. Nechejte úplně vychladit. Připravte si krém. V robotu se šlehací metlou společně prošlehejte zakysanou smetanu, smetanu a mascarpone. Ochuťte moučkovým cukrem a semínky, které vyškrábnete nožem z jednoho vanilkového lusku. Krém naneste na úplně studené košíčky a ozdobte čerstvými jahodami.

Zdroj: Hera a Bohyně kuchyně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.