Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou vykouzlí z každého jídla gastronomický zážitek

Zima byla dlouhá a většina z nás už lačně vyhlížela první jarní sluníčko. Dočkali jsme se. Teploty jsou každým dnem vyšší a vyšší a slunečná obloha svádí k lenošení v parcích, procházkám v přírodě či popíjení svěžích koktejlů na venkovních zahrádkách. Kdo by chtěl v tomto krásném počasí trávit dlouhé hodiny v kuchyni? Řecké balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou vám přináší několik jednoduchých, a přesto zajímavých receptů, které potěší nejednoho strávníka a ušetří vám spoustu času. Vykouzlíte s nimi z každého jídla za pár minut gastronomický zážitek.

Připravte si chuťové pohárky!  S nadcházejícím létem přichází i nová svěží příchuť. Balzamikový krém s granátovým jablkem vyniká intenzivním aromatem a unikátní chutí: sladkou s náznakem trpkosti, přestože obsahuje čerstvou přírodní šťávu z granátových jablek z Messiny. Skvěle se hodí na přípravu sendvičů, marinád či lehkých salátů. A nechybí samozřejmě ani v našich nových receptech.

Recepty na letošní rok připravila food bloggerka Romana Böhmová z Naskokvkuchyni.cz. A je opravdu z čeho vybírat. Hlad u vody či na výletě vám jistě zažene lehký těstovinový salát s pistáciemi, dochucený fíkovým balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou.  Při grilování s přáteli sáhněte po receptu na jarní salát s grilovaným jablkem a novinkou s příchutí granátového jablka. Až vám dojde inspirace na nedělní oběd, zachrání vás recept na vepřovou panenku se zeleninou, taktéž s použitím balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou granátové jablko. Chybí vám sladká tečka na závěr? I na tu Romana myslela. Připravte si kokosové vafle se zkaramelizovaným ovocem a krémem s příchutí fíku.

Vedle balzamikového krému s granátovým jablkem máte na výběr i z několika dalších příchutí, které jistě najdou své využití opravdu v každé domácnosti. Marinádu na maso nebo obyčejný sendvič pozvedne na vyšší úroveň krém s klasickou příchutí. Zeleninový salát nebo grilovaná ryba zase vyžadují svěží doplněk, a přesně proto je tu krém s pomerančem a citrónem. Je libo spíš hustou polévku či nadýchaný dezert? Pak nesmí chybět fíkový balzamikový krém.

Jistě potěšíme i ty z vás, kteří ve své kuchyni vaří bez lepku. Žádný z krémů Kalamáta Papadimitriou lepek neobsahuje. Všechny jsou navíc zcela bez tuku a jedna porce má jen 17 kalorií. Nic tedy nebrání tomu si je vychutnávat třeba každý den. Stoprocentně přírodní složení pouze z korintských rozinek je jen dalším benefitem, díky kterému krémy získávají svou jedinečnou sladkokyselou chuť.

Balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou jsou k dostání v obchodních řetězcích Billa, Tesco, Globus, Makro a Albert hypermarket. Prodávají se v praktickém 250ml balení za doporučenou cenu 99,90 Kč.

Batátová polévka se smaženou cibulkou
Ingredience:
● 3 větší batáty (cca 1 kg)
● 2 mrkve
● 1 fenykl
● 1 litr vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
● malý kousek čerstvého zázvoru
● 3 lžíce olivového oleje
● 3 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou klasik
● přepuštěné máslo
● ½ lžičky kurkumy
● 250 ml kokosového mléka
● sůl
● pepř

Ingredience na ozdobu:
● cibule
● hladká mouka
● strouhaný parmazán
● olej
● dýňová semínka

Postup:
1) Batáty oloupeme a nakrájíme na větší kousky. V míse je smícháme s olivovým olejem, balzamikovým krémem, osolíme, opepříme a dáme péct do trouby na cca 20 minut na 180 stupňů.
2) V hrnci si rozpustíme přepuštěné máslo a orestujeme na něm na kousky pokrájenou mrkev. Přidáme nakrájený fenykl, nadrobno pokrájený zázvor, kurkumu (nemusí být) a ještě chvíli restujeme.
3) Nakonec přidáme upečené batáty a přilijeme vývar. Vše rozmixujeme, zalijeme kokosovým mlékem, dochutíme solí a krátce provaříme.
4) Připravíme si cibulové kroužky. Cibuli pokrájíme na kolečka a obalíme v mouce a parmazánu. Smažíme na oleji do zezlátnutí. Dýňová semínka si opražíme nasucho v pánvičce.
5) Polévku podáváme ozdobenou cibulovými kroužky a praženými dýňovými semínky.

Jarní salát s grilovaným jablkem
Ingredience:
● mix salátů
● rukola
● 1 jablko
● 1 lžíce přepuštěného másla
● 2 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem
● hrst vlašských ořechů

Ingredience na zálivku:
● 3 lžíce olivového oleje
● 1 lžíce balzamikového octa Kalamáta Papadimitriou
● 1 lžička dijonské hořčice
● 1 lžíce medu
● himalájská sůl
● čerstvě mletý pepř

Postup:
1) Nejdříve si připravíme zálivku smícháním všech surovin na zálivku.
2) Na pánvi si rozehřejeme přepuštěné máslo a opečeme na něm jablko nakrájené na měsíčky. Když nám začne jablko zlátnout, přidáme balzamikový krém, a ještě cca dvě minuty opékáme.
3) Do misky si dáme tři hrsti mixu salátů a dvě hrsti rukoly a vše důkladně promícháme se zálivkou.
4) Salát servírujeme do misky, navrch dáme plátky jablek, a nakonec vše posypeme nasekanými vlašskými ořechy.


Kachní prsa s pomerančovou omáčkou
Ingredience na kachní prsa:
● 2 kachní prsa
● 2 pomeranče
● 3 lžíce citrusového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
● 1 lžíce Grand Marnier
● sůl vločková

Ingredience na přílohu:
● 5 brambor
● 1 batát
● ¼ celeru
● 2 lžíce citrusového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
● římský kmín
● 50 g nastrouhaného parmezánu
● bylinková sůl
● olivový olej

Postup:
1. Kachní prsa očistíme a přebytečnou kůži si dáme na pánev a necháme z ní vypéct tuk, který si poté slijeme.
2. Mezitím si připravíme pomeranče, které vyfiletujeme, a ze zbytku pomeranče vymačkáme do misky šťávu. Přidáme citrusový balzamikový krém a osolíme podle chuti.
3. Brambory si očistíme kartáčkem, batát a celer oloupeme. Vše si nakrájíme (brambory na měsíčky, batát a celer na hranolky). Do misky dáme olivový olej, římský kmín, citrusový balzamikový krém, parmezán, bylinkovou sůl a vše promícháme. Pečeme v troubě asi 20-30 minut.
4. Na pánev dáme vypečený tuk a opečeme na něm zprudka kachní prsa (vždy nejdříve kůží dolů). Hotová kachní prsa zabalíme do alobalu a necháme 10 minut odpočinout.
5. Na pánvi si necháme trochu kachního výpeku a přidáme do něj namarinované pomeranče. Omáčku necháme zredukovat do zhoustnutí. Ke konci přidáme Grand Marnier. Kachní prsa vyjmeme z alobalu a nakrájíme na plátky. Servírujeme je posypané vločkovou solí a zalité pomerančovou omáčkou. Jako přílohu servírujeme brambory s bátaty a celerem.


Kokosové vafle se zkaramelizovanými višněmi
Ingredience na vafle:
● 50 g namletých ovesných vloček
● 25 g namletého kokosu
● 2 vejce
● 2 lžíce třtinového cukru
● 1/2 lžičky prášku do pečiva
● 2-3 lžíce mléka
● větší špetku soli
● 2 lžíce kokosového oleje

Ingredience na višně:
● 200 g višní (mohou být i zmrazené)
● 2 lžíce fíkového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

Ingredience k podávání:
● 1 tučný tvaroh
● 100 ml smetany ke šlehání
● 2 lžíce moučkového cukru
● několik kapek vanilkového extraktu

Postup:
1. Vejce vyšleháme s cukrem. Poté přidáme povolený kokosový olej, namleté vločky, namletý kokos, prášek do pečiva, sůl, mléko a vše promícháme.
2. Pečeme ve vaflovači asi 5 minut (ze začátku ho neotevíráme).
3. V rendlíku si svaříme višně s fíkovým balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou do zhoustnutí.
4. V robotu vyšleháme tvaroh, smetanu ke šlehání, cukr a vanilkový extrakt.
5. Vafle podáváme s tvarohem a zkaramelizovanými višněmi.


Těstovinový salát s pistáciemi
Ingredience:
● 250 g těstovin farfalle
● 1 malá cuketa
● 1 červená paprika
● 2 lžíce přepuštěného másla
● 3 lžíce fíkového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
● hrst zelených oliv
● 4 sušená rajčata
● 100 g rukoly
● 30 g parmezánu
● hrst pistácií
● sůl
● pepř

Postup:
1) Uvaříme si těstoviny podle návodu na obalu, propláchneme a necháme vychladnout.
2) Na pánvi si rozpustíme přepuštěné máslo a orestujeme na něm na kostičky nakrájenou cuketu a na nudličky nakrájenou papriku. Když je zelenina orestovaná na skus, přidáme tři lžíce fíkového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou, sůl a pepř podle chuti a necháme ještě chvilku zredukovat. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
3) Nakrájíme si na plátky olivy a sušená rajčata na drobné kostičky. Parmezán si nastrouháme na hobliny.
4) K restované zelenině přidáme olivy, rajčata a smícháme s těstovinami. Podáváme na talíři s rukolou, parmezánem a nasekanými pistáciemi.


Vepřová panenka se zeleninou a jablky
Ingredience:
● 400-500 g vepřové panenky
● čerstvě mletý pepř
● vločková sůl
● 3 mrkve
● 2 petržele
● 1 jablko
● olivový olej
● 1 lžíce přepuštěného másla
● 5 lžic balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem

Postup:
1) Panenku opepříme a naložíme do olivového oleje. Necháme chvilku marinovat.
2) Mezitím si dobře omyjeme mrkev a petržel (neloupeme, pouze kartáčkem očistíme). Mrkve si rozpůlíme a petržele rozčtvrtíme. Do misky si dáme trochu olivového oleje, 3 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem, pepř a sůl a zeleninu v oleji dobře promícháme.
3) Mrkev a petržel vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180 stupňů přibližně 20 minut.
4) Jablko rozkrojíme, odstraníme jadřinec a nakrájíme na měsíčky. Na pánvi si rozpálíme přepuštěné máslo a jablko na něm orestujeme. Když nám jablko začne zlátnout, přidáme 2 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem a necháme zredukovat.
5) Vepřovou panenku opečeme zprudka na pánvi ze všech stran, na 5-10 minut ji zabalíme do alobalu a necháme odpočinout.
6) Na talíř naservírujeme pečenou zeleninu, zkaramelizované jablko a na plátky nakrájenou vepřovou panenku, kterou posypeme vločkovou solí.

Zdroj: Kalamáta Papadimitriou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *