Sladký svátek matek
Maminkám bychom měli aspoň jednou ročně vzdát poctu za jejich lásku, trpělivost a vše, co pro nás udělaly. Víte, že se různě po světě slaví v různé dny? Jako první v kalendářním roce začíná Norsko (druhá neděle v únoru) a nejpozději se maminkám dávají dárky v Indonésii (22. 12.). Vy ale můžete mamince popřát hezky po česku – 13. 5. Připravte si drobné pochutiny, které můžete servírovat jako pohoštění či věnovat jako malý dáreček.
Mini red velvet dortíky
Suroviny na těsto:
• 80 g másla
• 8 vajec
• 5 lžic horké vody
• 340 g Bio cukru z řady Korunní cukr
• 300 g mouky
• 1 balení sody na pečení
• Červené potravinářské barvivo (práškové či gelové)
Suroviny na krém:
• 120 ml šlehačky
• 375 g tvarohu
• 30 g Korunního cukru pudrového – extra jemná moučka
• 1 vanilkový lusk
• Kůra z ½ citronu
• 3 polévkové lžíce rumu
• 2 balení želatiny
Na ozdobu:
• Červené kousky ovoce – jahody, rybíz atd.
Postup:
Krém si připravíme tak, že vyšleháme šlehačku s cukrem. Přidáme tvaroh, rum, kůru z citronu a zrníčka z vanilkového lusku. Do krému vmíchejte želatinu připravenou podle postupu na obalu. Krém nechte po několik hodin v chladu.Mezi tím si připravíme těsto, vajíčka smícháme s biocukrem. Šleháme, dokud nevznikne načechraná hmota. Přilijeme rozpuštěné máslo a rozpuštěnou sodu v teplé vodě. Vmícháváme mouku, nakonec obarvíme gelovým či práškovým barvivem. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 15 minut. Po vytažení z trouby necháme těsto vychladnout a vykrajujeme kolečka větším vykrajovátkem, případně skleničkou. Na kolečka naneseme ztuhlý krém. Nejlépe se nám to bude dařit s pomocí cukrářské zdobičky. Vrstvíme dle průměru tak, aby nám vznikla dvě až tři patra. Horní povrch ozdobte zbytkem krému a červeným ovocem.TIP: Zapojte fantazii a podle dostupných tvarů vykrajovátek udělejte srdíčka, čtverečky či kytičky. Co vymyslíte vy?
Čokoládovo-karamelové truffles neboli lanýže
Suroviny na cca 25 kuliček:
• 300 g hořké čokolády
• 150 g mléčné čokolády
• 250 ml smetany
• 180 g Korunního cukru krystalu
• 40 g másla
• Korunní cukr moučka a jemný kakaový prášek na obalení
Postup:
Obě čokolády nasekáme najemno a vložíme do mísy. Smetanu převaříme a dostavíme. Krupicový cukr necháme na pánvi zkaramelizovat, pak k němu přilijeme smetanu a mícháme tak dlouho, dokud se cukr úplně nerozpustí. Karamelovou směs přilejeme k nasekané čokoládě a vmícháme dohladka. Hmotu vylejeme na menší plech (případně kastrol) vyložený papírem na pečení a dáme na noc do chladu. Nakrájíme kousky o velikosti cca 2 cm. Ruce si posypeme moučkovým cukrem a tvarujeme kuličky, které ještě obalíme v kakaovém prášku. Lanýže uchováváme v chladu. Pro lepší manipulaci je můžeme umístit do drobných cukrářských košíčků. Nedokonalá krása je hlavní! Triffles jsou odvozené od lanýžů, černých hub ukrývajících se pod zemí, které jsou velmi vzácné. TIP: Zkuste truffles obalit také v nasekaných lískovích oříšcích, pistáciích či kokosu.
Eclairs s čokoládovou náplní
Suroviny na těsto:
• 130 ml vody
• 130 ml mléka
• 1 čajová lžička soli
• 1 čajová lžička Korunního cukru krupice
• 110 g másla
• 140 g pšeničné mouky
• 5 vajec
Suroviny na náplň a zdobení:
• 2 plátky želatiny
• 250 g bílé čokolády
• 1 vejce
• 1 žloutek
• Špetka soli
• 2 polévkové lžíce pomerančového likéru
• 450 ml šlehačky
• 100 ml šlehačky
• 150 g hořké čokolády
• 20 g měkkého másla
• Čokoládová poleva a oříšky (plátky mandlí, nasekané lískové či pistáciové oříšky) na dozdobení
Postup:
Vodu, mléko, sůl a krupicový cukr dáme do hrnce a převaříme. Přidáme máslo, opět převaříme a přidáme mouku. Silně mícháme vařečkou a 3 minuty odpalujeme (těsto by se mělo oddělovat od hrnce). Přeložíme do mísy a postupně přimícháváme vejce, dokud se nám nevytvoří hladké hmota. Těstem naplníme zdobící sáček s hladkou špičkou (cca velikost 14) a na plech vyložený pečicím papírem stříkáme přibližně 10 cm dlouhé pásky. Pečeme přibližně 20 minut v předehřáté troubě na 180 °C, bez otevírání trouby. Upečené eclairs necháme vychladnout a mezi tím si připravíme čokoládovou pěnu. Želatinu namočíme do studené vody. Bílou čokoládu nasekáme najemno a pomalu ji necháme rozpustit ve vodní lázni. Vejce žloutek a sůl vyšleháme ve vodní lázni na hustý krém. Přidáme pomerančový likér, želatinu a vychladlou čokoládu. Zlehka přidáváme i vyšlehanou šlehačku. Vše dobře zapracujeme a odložíme na cca 3 hodiny do chladničky. Poté pěnu naplníme do zdobičky. Máme dvě možnosti, buď tenkou zdobičku zapíchneme a plníme eclairs krémem zevnitř, či je podélně rozřízneme. Finálně ozdobíme čokoládovou polevou a posypeme oblíbeným druhem oříšků. TIP: Eclairs můžete vložit do oválných cukrářských košíčků či do ozdobné krabičky.
Zdroj: www.korunnicukr.cz a www.facebook.com/Korunnicukr
Foto: Shutterstock