Klasické vánoční cukroví ve zdravé variantě

Milujete sladké, ale současně se snažíte jíst zdravě? Tácy plné výtečného cukroví jsou lákavé a sami nejlépe víte, jak to dopadá, když se přestanete v ochutnávání omezovat. Naštěstí však existují i recepty na zdravější variantu vánočních cukrovinek, kde najdete jen minimum cukru.  Bez výčitek tedy můžete podlehnout pokušení a dopřát si i pár kousků navíc.

Proteinové perníčky
Suroviny:
150 g mandlové mouky
140 g proteinového prášku
70 g sušených datlí
10 g perníkového koření
1 prášek do pečiva
3-4 polévkové lžíce čekankového sirupu
2 bílky
70 g hořké čokolády
40 g kokosového oleje

Postup:
Smíchejte mandlovou mouku, proteinový prášek, datle, prášek do pečiva a koření. Přidejte bílky, čekankový sirup, vodu dle potřeby a rozmixujte do pevného těsta. Vzniklou hmotu dejte na dvě hodiny uležet do ledničky. Vychlazené těsto vyválejte na zhruba půl centimetru, vykrájejte si různé tvary a vložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předem vyhřáté troubě na 150 °C asi 20 minut. Vychladlé perníčky si můžete ozdobit kvalitní rozehřátou čokoládou smíchanou s kokosovým olejem.

 

Linecká kolečka (suroviny na cca 25 koleček)
Suroviny:
70g mandlové mouky
20g sušené syrovátky
1lž kypřící prášek do pečiva
2 vaječné žloutky
3 lžíce čekankového sirupu, popř. březový cukr
35g másla

Postup:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které nechám několik hodin odležet v lednici. Poté vyválíme na tenkou placku a vykrajujeme kolečka nebo srdíčka dle libosti. Pečeme na pečicím papíře. Povychladnutí spojujeme marmeládou nebo čokoládovým krémem bez cukru.

 

Vanilkové rohlíčky (suroviny na cca 50 rohlíčků)
Suroviny:
100 g mandlové mouky
100 g celozrnné špaldové mouky hladké
100 g másla
1 vajíčko
1 sáček KetoDiet proteinové vanilkové kaše
sušené sójové mléko na obalování

Postup:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme několik hodin odležet v lednici. Z těsta tvarujeme rohlíčky, které pečeme na pečícím papíře. Ještě horké obalujeme v sušeném sojovém mléce.

Kokosky (4 porce, 40 minut)
Suroviny:
2 bílky
200 g kokosu
nastrouhaná kůra z 1/2 limetky

Postup:
Z bílků ušlehejte pevný sníh, vmíchejte kokos a najemno nastrouhanou limetkovou kůru. Lžičkou nebo cukrářským sáčkem vytvořte malé hrudky na plech vyložený pečicím papírem. Sušíme v troubě na cca 180 °C do „zlatova“.

 

Kokosky (suroviny na cca 50 ks kokosek)
Suroviny:
250g strouhaného kokosu
Sníh ze 4 bílků
4 lžíce tučného tvarohu
1 kokosová tbl. příchuťová
namočit v rozpuštěné čokoládě

Postup:
Suroviny smícháme v míse a lžící tvoříme kuličky, které pečeme na pečícím papíře při mírné teplotě, cca 160C až zezlátnou. Máčíme v rozpuštěné čokoládě.

 

Vánoční pudink
Suroviny:
Pár čtverečků hořké čokolády (80%)
2 polévkové lžíce sušených brusinek bez cukru
3 polévkové lžíce vlašských ořechů
2 sáčky KetoDiet Proteinový pudink čokoláda
400 ml polotučného mléka

Postup:
V misce důkladně smíchejte směsi na proteinové pudinky s mlékem a dejte na 20 minut stranou. Občas promíchejte. Mezitím si nasekejte vlašské ořechy, brusinky a tmavou čokoládu a postupně vmíchejte do pudinku. Pro lepší chuť můžete přidat brandy. Vzniklou směs opatrně vlijte do silikonových formiček (např. na muffiny), které jste si předtím důkladně vytřeli kokosovým tukem a dejte do ledničky ztuhnout alespoň na 2 hodiny. Před vyklápěním nejprve nožem opatrně oddělte pudink od formičky, případně si pomozte teplou vodou. Aby pudink lahodil i oku, můžete ozdobit ořechy, malinami nebo mátou.

Čokoládové kuličky s jahodami nebo avokádem
Suroviny:
1/4 avokáda na 8 kuliček
jahody na 8 ks kuliček
125 g kešu
2 ks KetoDiet Proteinové tyčinky cereální s fíky
2 ks KetoDiet Proteinové tyčinky příchuť čokoláda
8 polévkových lžic mléka
strouhaný kokos, hořká čokoláda nebo oříšky
na obalení

Postup:
Proteinové tyčinky si nastrouhejte na hrubém struhadle. Oříšky rozmixujte najemno, dobře promíchejte s nastrouhanými tyčinkami a mlékem, aby vám vzniklo těsto. V těstě poté vždy čistýma rukama, jinak se vám to bude lepit, obalujte kousky jahod nebo avokáda. Každou kuličku zvlášť pak dle libosti obalte v nastrouhaném kokosu, v drcených oříškách nebo ve vysokoprocentní hořké čokoládě. Nechte v lednici alespoň hodinu ztuhnout a podávejte.

 

Ořechovo-čokoládové kuličky (suroviny na cca 50 kuliček)
Suroviny:
250 g mletých ořechů – vlašské/lískové
70% čokoláda – rozpustit
máslo
rumové aroma
čekankový sirup
obalit v kakau a skořici nebo v kokosu

Postup:
Suroviny smícháme v míse a tvoříme kuličky. Obalujeme dle libosti ve skořici, v kakau nebo v kokosu

 

Makové kuličky (suroviny na cca 50 kuliček)
Suroviny:
200 g mletého máku
50 g nasekaných sušených brusinek nebo švestek
70 g čekankového sirupu

Postup:
Sušené brusinky nebo švestky zalijeme vařící vodou a necháme chvíli nasáknout, vodu slijeme. Společně s mletým mákem rozmixujeme, přidáme čekankový sirup. Tvoříme kuličky, které necháme v chladu ztuhnout. Můžeme obalit v sezamovém semínku nebo ve skořici.

Zdroj: Ketodiet

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.