Opomíjený král zeleniny artyčok

Artyčok pochází ze Středomoří a jeho historie sahá až do doby před naším letopočtem – ve svém díle jej zmiňoval už Homér. Poměrně známou zeleninu spousta z nás ještě neochutnala, což je škoda, protože má mnoho blahodárných účinků.

Pozitivně působí na játra a žlučník, pomáhá při tvorbě i vylučování žluči, vylučování škodlivin z těla a také při detoxikaci jater. Zlepšuje trávení a látkovou výměnu v těle, brání tvorbě ukládání cholesterolu v cévách, snižuje hladinu krevního cukru a výtažek z artyčoku se využívá i při léčbě alergických ekzémů.

Při zpracování artyčoku budete muset být ovšem velmi trpěliví. Jde vlastně o takový velký bodlák, který musíte pečlivě okrájet, abyste se dostali k srdíčku. Syrový se prakticky vůbec nepoužívá, proto je jeho příprava delší a je třeba ho trochu převařit. Artyčok může při přípravě dost ušpinit ruce, takže ho okrajujte raději v rukavicích nebo si ruce potřete citronovou šťávou.

Využití artyčoku v kuchyni je rozmanité. Ve své sterilované podobě se dává například na pizzu. Můžete jej i povařit (buď s kořením nebo jen tak) a přelít máslem. Hodí se také do polévky, salátu nebo na gril. Chutnat bude v těstovinách nebo zapečený se sýrem. Variant receptů, ve kterých se dá artyčok použít, je spousta. Artyčok (cca 280 g) si můžete koupit na e-shopu Košík.cz za cenu 37,90 Kč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.