Zařaďte špenát do svého jídelníčku zn. pravidelně

Nejste zrovna milovníky špenátu? Ale přitom víte, že tato listová zelenina je zdrojem vitamínů a minerálů vhodných pro vaše tělo? Nezoufejte! Přinášíme vám recepty, ze kterých si určitě vyberete. Rozhodně stojí za to se tuto „superpotravinu“ naučit jíst, má pozitivní vliv na vaše zdraví včetně fungování mozku.

Pohankové ravioly s ricotou a špenátem
Suroviny na ravioly:
2 hrnky pohankové mouky
½ lžičky soli
2 žloutky
1 vejce
1-2 lžíce olivového oleje

Suroviny na náplň:
200 g ricotty
200 g Znojmia Českého špenátu (mraženého)
½ lžičky soli
stroužek česneku
½ lžičky muškátového oříšku

Postup:
Špenát necháme rozmrazit, vymačkáme z něj přebytečnou vodu a smícháme s ostatními ingrediencemi na náplň.V míse smícháme ingredience na ravioly a vypracujte těsto. Rozválíme jej na pláty o velikosti formičky na led a tloušťce zhruba 3 mm. Prohlubně u formičky vymažeme olejem a jeden vyválený plát na ni položíme. Lehce prsty zamáčkneme těsto do prohlubní a naplníme směsí špenátu a ricotty. Na připravené ravioly položíme druhý vyválený plát a ořízneme přebytečné těsto. Formičku obrátíme a jednotlivé ravioly oddělíme nožem od sebe. Jejich strany pak stlačíme hrotem vidličky. Postup opakujeme, dokud nezpracujeme celé těsto a náplň. Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a do ní dáme postupně všechny ravioly. Vaříme zhruba 3 minuty, a jakmile vyplavou na hladinu, vyjmeme je z vody. Hotové ravioly podáváme s cherry rajčátky, sušeným tymiánem a píniovými oříšky.

Pečená zelenina s cizrnou a špenátem
Suroviny:
100 g cizrny
1 lžička přepušténého másla
0,5 ks celeru
3 lžíce olivového oleje
100 g špenátu Znojmia
3 ks mrkve
1 ks petržel
1 lžíce balzamikového krému

Postup:
Cizrnu den dopředu namočíme a pak ji uvaříme podle návodu. Na pánvi rozpustíme přepuštěné máslo a orestujeme na něm povolený špenát, až se odpaří všechna přebytečná voda. Pak ho podle chuti osolíme a opepříme. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na hranolky, v misce promícháme olivový olej, balzamikový krém, sůl a pepř. V této marinádě prohodíme nakrájenou zeleninu a pak ji přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při teplotě 175 °C zhruba 30 až 40 minut do změknutí. Upečenou zeleninu promícháme se špenátem a směs dochutíme solí. Pečenou zeleninu rozdělíme do talířů a posypeme cizrnou.

Salát s čočkou a špenátem
Suroviny:
100 g špenát Znojmia
lžička přepuštěného máslo
lžíce olivového oleje
1 lžička dijonské hořčice
50 g zelené francouzské čočky
100 g mixu salátů
1 lžička medu
hrst piniových oříšků

Postup:
Na pánvi si rozpustíme přepuštěné máslo a orestujeme na něm povolený špenát tak, aby se úplně zbavil přebytečné vody. Nakonec ho podle chuti osolíme a opepříme. Čočku si uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě. V misce si smícháme olivový olej, med, dijonskou hořčici, sůl a pepř. V míse si smícháme mix salátů, zálivku, čočku a zchladlý špenát. Salát naservírujeme na talíř a posypeme nasekanými piniovými oříšky.

Foto: Znojmia

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.