Cukry versus sacharidy. Poznáte rozdíl?

Snažíte se zhubnout, ale kila se vás pořád drží? Častou příčinou našich nadměrných tukových zásob je přemíra cukrů a sacharidů ve stravě. Zdá se vám to jako totéž? Není. Jaký je tedy mezi sacharidy a cukry rozdíl a proč bychom měli oboje ve zdravém jídelníčku snížit nebo úplně omezit?

Dělení na rychlé a pomalé sacharidy nebo také na jednoduché a složené je obecně známá věc. Na zadních stranách obalů potravin je ovšem napsáno pouze množství sacharidů v gramech a „z toho cukry“ bez jakéhokoliv bližšího ujasnění o jaké se vlastně jedná. Výrobci nám zkrátka motají hlavu.

Cukry raději vynechte
To, co byste měli vynechávat, jsou právě jednoduché sacharidy. Je to nejzákladnější forma sacharidů známá jako tzv. rychlé cukry. A proč? S jejich trávením nemá tělo příliš námahu, dostanou se rychle do krve, proto se hodí při velkých fyzických výkonech nebo při akutní slabosti. „S hojností ovšem opatrně. Při nárazovém podání většího objemu rychlých cukrů se nám prudce zvýší hladina krevního cukru. Na tuto situaci okamžitě reaguje hormon inzulín vytvářený ve slinivce, který má na starosti udržování stabilní úrovně krevního cukru. Inzulín ji rychle stáhne na minimum a my ucítíme velký hlad. Přijmeme rychlé cukry, hladina znovu vystřelí a celý proces jede nanovo,“ upozorňuje Martina Dvořáková, dietní koučka z KetoDiet. Jednoduché sacharidy najdete v polotovarech, slazených nápojích a sladkostech. Ve větší míře jsou i v některém ovoci či zelenině, jako třeba mrkev.

Sacharidy a z toho cukry
Není ovšem sladkost jako sladkost. V obchodech můžete sehnat například čokolády, kde v jedné kostičce najdete dvojnásobnou porci jednoduchých sacharidů než u jiné značky. „Až najdete uvedené na zadní straně obalu 50 g sacharidů, z toho cukry 48 g, raději to vraťte zpět do regálu. Znamená to, že pomalých sacharidů se zde nachází pouhé 2 g, zbylých 48 g jsou ty rychlé. Raději volte verzi, kde je méně cukrů i sacharidů nebo rovnou sáhněte po lowcarb dezertech“ říká Martina Dvořáková a upozorňuje, že nálož cukrů bývá i ve fitness tyčinkách. Nedejte si proto zmást líbivým obalem.

KetoDiet Kaši s chutí jablka se skořicí, malina a čokoláda Koupíte v balení po 7 ks za 385 Kč.

Rychlé cukry (= jednoduché sacharidy)
1 – 2 cukerné jednotky, rychlá energie,
Najdeme: med, cukr krystal, sladkosti, slazené nápoje, polotovary, ovocePomalé sacharidy (= složené sacharidy)
3 – 10 cukerných jednotek, čím vyšší počet jednotek, tím pomalejší trávení
Najdeme: pivo, mléko, luštěniny
10 a více cukerných jednotek, tzv. škroby, tráví se pomalu

Najdeme: brambory, rýže, těstoviny, vláknina

I přemíra pomalých sacharidů škodí
Oproti tomu pomalé sacharidy se tráví postupně a najdeme je v klasických přílohách jako brambory, rýže, těstoviny a také ve vláknině. V trávicím traktu se rozkládají až na jednoduché sacharidy, protože jen v této podobě je organismus dokáže zpracovávat dál. Během toho roste hladina krevního cukru pozvolna a nehrozí po nich záchvaty hladu a chutí na sladké jako tomu dochází po přílišné a nárazové konzumaci rychlých cukrů. Mohlo by se tedy zdát, že pomalé sacharidy jsou neškodné a můžeme jich sníst, kolik chceme. Sacharidy jsou sice nezbytné, i zde platí všeho s mírou. Strava průměrného člověka je nabitá sacharidy, které nedokáže organismus využít, protože se dlouhodobě málo hýbeme. Nevyužitá energie z rychlých i pomalých sacharidů, ale i z tuků a bílkovin se vždy uloží v podobě podkožního tuku. „Jenom vyloučením rychlých cukrů a optimálním příjmem sacharidů, tuků a bílkovin, jenž odpovídá požadavkům dnešní doby, máme šanci zhubnout a cítit se komfortně ve svém těle,“ uzavírá Martina Dvořáková, dietní koučka KetoDiet.

Foto: KetoDiet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.