Honí vás mlsná? Inspirujte se svěžími letními mléčnými dezerty a drinky!

Je vůbec možné mít během tropických teplot chuť na sladké? Určitě ano. Ale nejspíše se shodneme na tom, že by to mělo být příjemně svěží. Dokonalou volbou jsou dezerty nebo koktejly, které kombinují mléčné výrobky a ovoce.

Jogurty, tvarohy, kefír, smetana, ale také obyčejné kravské mléko jsou pravděpodobně nedílnou součástí obsahu vaší lednice. Jsou to suroviny, které jsou plné drahocenných živin, dobře chutnají a dají se kombinovat snad s čímkoliv. Navíc bylo už v řadě studií prokázáno, že napomáhají s hubnutím. Když tedy mlsáte s mléčnými výrobky, není to skoro žádný hřích. Jenom to tedy nepřehánějte s dezerty z tučných alternativ.

Jogurtovo-ovocné nanuky
Suroviny:
1 velké balení bílého jogurtu
1 kelímek smetany ke šlehání
400 g ovoce (borůvky, jahody, ostružiny, maliny, rybíz)
1 vanilkový cukr

Postup:
Ušleháme šlehačku. Jogurt rozmixujeme spolu s ovocem a cukrem. Lehce vmícháme šlehačku. Pro přípravu zmrzliny je nejlepší zmrzlinovač, pokud jej nemáte, je nutné během chlazení směsi ji několikrát promíchat, aby se netvořily krystalky. Směs vlijte do tvořítek na nanuky a nechte několik hodin zmrznout.

Panna cotta s pistáciemi
Suroviny pro 10 porcí:
700 ml smetany 30%
160 g cukru krupice
250 g tučného jogurtu
2 vanilkové lusky
4 plátky želatiny

Postup:
Želatinu rozpustíme. Cukr rozpustíme ve smetaně s vydlabanou vanilkou. Poté spojíme s želatinou a lehce smícháme s jogurtem a nalijeme do formiček. Podáváme vychlazené s lesním ovocem a ozdobíme sekanými pistáciemi.

Ananasový mléčný koktejl
Suroviny:
500 ml polotučného mléka
100 ml ledově vychlazeného mléka na vytvoření pěny
1 malá plechovka kompotovaného ananasu
šťáva z citrónu
moučkový cukr na dochucení
led

Postup:
Ananas rozmixujeme s trochou mléka a citrónovou šťávou. Doplníme mlékem, ledem a ještě promixujeme. Nápoj nalijeme do vysokých sklenic a ozdobíme snítkou máty.

Papája-zázvorové smoothie
Suroviny:
2 ½ hrnku papáji nakrájenou na kousky
o 1 hrnek ledu
o 2/3 hrnku nízkotučného bílého jogurtu
o 1 polévková lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
o 1 polévková lžíce medu
o šťáva z 2 citrónů
o 16 lístků čerstvé máty

Postup:
Všechny ingredience kromě máty rozmixujeme a dozdobíme právě lístky máty.

Krém s lesním ovocem
Suroviny:
250 g ricotty
½ l mléka
1 sáček vanilkového pudinku
1 sáček vanilinového cukru
3 lžíce cukru
hrnek drobného ovoce (borůvky, maliny, lesní jahody, rybíz)
šlehačka

Postup:
V trošce mléka rozmícháme pudinkový prášek a cukr. Zbytek mléka přivedeme k varu a do vroucího mléka vlijeme pudinkovou směs. Vaříme 2 minuty. Ricottu dáme do mísy a po částech zašleháváme mírně vychladnutý pudink. Necháme téměř vychladnout a pak přidáme drobné ovoce.

Mangové lassi (jogurtový nápoj s ovocem)
Suroviny na 4 porce:
250 ml bílý jogurt
130 ml mléka
200 g dužiny z manga
4 lžičky cukru
špetka soli
špetka mletého kardamomu

Postup:
Vše rozmixujeme na koktejl.

Káva Affogato
Suroviny:
Vanilkovou zmrzlinu (cca 1 l)
150 g rozinek nebo brusinek
100 ml rumu
silné espresso (dle počtu osob)

Postup:
Vanilkovou zmrzlinu smícháme s rozinkami či brusinkami namočenými přes noc v rumu. Necháme ještě několik hodin v mrazáku. Poté zalijeme zmrzlinu horkou kávou a ihned podáváme. Doporučujeme do jedné porce servírovat 2 kopečky zmrzliny.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.