Valachy voní po švestkách a po frgálech

Dobré jídlo rozhodně patří mezi radosti života. Proto není divu, že úroveň místní gastronomie hraje důležitou roli, když si vybíráme místo pro dovolenou. Chcete-li proniknout do tajů tradiční valašské kuchyně, a přitom si užít nádhernou beskydskou přírodu, vydejte se do Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích.

Valašsko je vyhlášené jedinečnými tradičními recepturami na pokrmy a nápoje, jejichž sláva už dávno překročila hranice kraje. Mezi ty nejoblíbenější patří koláče frgály a švestková pálenka slivovice. Resort Valachy Velké Karlovice si obojí vlastnoručně vyrábí.

Po frgálech se vždy zapráší
„V roce 2013 jsme začali s výrobou valašských frgálů, protože po nich byla velká poptávka ze strany našich hostů, a my jsme se potýkali s problémem zajistit pravidelné dodávky od pekařů v regionu. Proto jsme zaměstnali pekařku pouze pro tuto práci, nejprve pouze pro zásobování restaurací našich hotelů, ale pro velký zájem jsme následně začali prodávat frgály i veřejnosti. Dnes pekařky denně napečou i stovku frgálů, po kterých se vždy jen zapráší,“ usmívá se Martina Žáčková z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích a vzpomíná, jak je před třemi lety napadlo pořádat i kurzy pečení tradičních valašských frgálů. Zájem byl prý od začátku veliký a zajímavostí je, že v současnosti jezdí na kurzy nejen amatérské pekařky a pekaři, ale i profesionálové, kteří chtějí okoukat, jak se správný frgál dělá. Kurzy se o prázdninách konají vždy každé úterý a sobotu.

Durancie – tajemství jedinečné slivovice
Od výroby vlastních frgálů byl jen krůček k výrobě vlastní slivovice, kterou v Resortu Valachy vyrábějí od roku 2014. „VALACHY slivovice se vyrábí z typické valašské odrůdy durancie – ze švestek, které zrají v sadech Těchlov ve Vizovicích. Pálení probíhá v palírně Rudolf Jelínek pod dohledem číšníků a sommeliérů Resortu Valachy, kteří určují zásadní momenty pálení – např. odstavení kotlů nebo závěrečné ředění,“ popisuje samotný proces vzniku vyhlášeného destilátu Martina Žáčková s tím, že cílem bylo nabídnout hostům vlastní produkt, který se chutí co nejvíce přibližuje obvyklé domácí slivovici. Proto má výsledný destilát 48–48,5 % objemu alkoholu. Tím se daří uchovat v maximální míře přítomnost švestek ve vůni a chuti a co nejvěrněji zachytit vlastnosti domácího produktu. Slivovici můžete nejen ochutnat v hotelových restauracích, ale také si ji odvézt domů jako suvenýr.

Skutečný valašský patriot
Spa Hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích je i pro ty nejnáročnější milovníky jídla top místem, které nikdy nezklame, naopak stále překvapuje novými originálními nápady. „Zakládáme si na vysoké úrovni gastronomie s důrazem na krajovou kuchyni v moderním pojetí a využití místních surovin. Naši kuchaři se gastronomii věnují s láskou a úctou k surovinám i životnímu prostředí. V souladu s aktuálními trendy připravujeme pokrmy z čerstvých surovin, bez využití polotovarů, s důrazem na krajové recepty a regionální suroviny. Proto také rádi využíváme nabídky místních dodavatelů. Hosté u nás mohou ochutnat například sýry z Biofarmy Horut, novinkou v letní nabídce je jehněčí kolínko z vyhlášené Farmy Rudimov,“ říká Martina Žáčková z Resortu Valachy a upozorňuje na další zdejší specialitu. „Spa Hotel Lanterna nabízí pro ubytované hosty i službu piknikových košů. K balíčku různých dobrot, v němž nechybí ani frgál, dostanete i mapu s tipy na místa v okolí, kde vás čekají hezké výhledy nebo kde můžete piknikovat.

Zážitek na Vyhlídce
Tradiční krajové speciality v moderním duchu můžete ve Spa Hotelu Lanterna ochutnávat v hotelové restauraci a pak si třeba v klidu vypít kávu v přilehlém kavárenském koutku, který doplňuje volně dostupná knihovnička s komfortním posezením. Rodiče navíc jistě ocení dětský koutek a také bohatou nabídku dětských pokrmů. Ale třeba navečer si rozhodně nenechte ujít příležitost navštívit zdejší zážitkovou restauraci Vyhlídka. Kromě nádherného výhledu na okolní kopce tu totiž na vlastní kůži (nebo spíš ústa) zjistíte, co znamená pojem „vysoká gastronomie“. Perfektní servis, a hlavně mistrovská díla z rukou šéfkuchaře Josefa Tydlačky a jeho týmu se stanou nezapomenutelným zážitkem. Letní degustační menu obsahuje takové skvosty, jako je třeba mousse z kozího sýra s nakládaným melounem, krémovou polévku z lučního sena nebo telecí váleček s ragú z černého kořene, hráškovým pyré a čokoládovou omáčkou.

Tip pro vás: Relaxace s vůní švestek
V sousedním Wellness Horal vyzkoušejte voňavý a veskrze příjemný „valašský saunový rituál“, při kterém se horké kameny polévají vonnou esencí obohacenou o slivovici, což saunu provoní po švestkách. Během rituálu se pak hostům podává k potírání pokožky speciální peeling z medu s přídavkem další valašské „suroviny“ – jalovčinek.

Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích se stal synonymem pro dokonalou relaxaci uprostřed krásné beskydské přírody. Nabízí relaxační centrum s bazénem, saunovým světem a nově i víkendovými saunovými rituály, hosté si mohou dopřát exotické masáže a poznávat krásy Valašska při výletech. Velkým lákadlem pro všechny milovníky dobrého jídla je i zážitková restaurace Vyhlídka, kde kuchařský tým pod vedením šéfkuchaře Josefa Tydlačky připravuje každé dva měsíce jiné šestichodové menu snoubené s víny a plné neotřelých variací ze sezónně dostupných surovin. Spa hotel Lanterna také pořádá pravidelně zajímavé sportovní a kulturní akce, často za účasti známých českých osobností.

Zdroj:  www.lanterna.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.