Polévkou proti sychravému podzimu. Zahřeje i duši!

Polévka je grunt a maso špunt. Kdo z nás nezná toto pořekadlo našich babiček. S aktuálními teplotami tato lety prověřená věta dostává nový rozměr. Polévky totiž nejen zasytí hladové tělo, ale taky jej zahřejí. A příznivě působí také na naši duši. To se pak jeden cítí… skoro jako u babičky.

Chřestová polévka s šunkovými kostičkami
Suroviny:
2 svazky zeleného chřestu
70 g másla
150 ml smetany
sůl dle chuti
2 jarní cibulky
750 ml zeleninového vývaru
340 g Moravské uzené Hamé vynikající kvalita
pepř dle chuti

Postup:
Chřest opláchneme a očistíme – odkrojíme dřevnaté konce, a pokud je to potřeba, oloupeme slupku. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka.
V hrnci rozpustíme dvě třetiny másla a krátce na něm osmahneme cibulku. Jen tak, aby změkla, ale ještě nezačala zlátnout. Zalijeme vývarem, přidáme chřestové stonky nakrájené na kousky a vaříme do změknutí. Potom rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme smetanu, podle chuti přidáme sůl a pepř a necháme krátce přejít varem. Pražskou šunku nakrájejíme na kostičky a opečeme ji na zbývajícím másle. Hotovou polévku podáváme ozdobenou šunkovými kostičkami.

Cizrnová polévka s kokosovým mlékem a chilli
Suroviny:
2 lžíce kokosového oleje
2 stroužky česneku
lžička kari
lžíce rostlinného oleje
3 mrkve
3 kusy chilli papričky Hamé
250 ml kokosového mléka
1 cibule
lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
lžička římského kmínu mletého
400 g cizrny
1 batát
lžička soli

Postup:
Rozehřejeme troubu na 180 °C. Z cizrny odebereme 2 lžíce a smícháme je v misce s olejem a půlkou lžičky kari a půlkou lžičky římského kmínu. Lehce posolíme. Rozprostřeme na plech a dáme na 30 minut péct do trouby. Můžeme péct i déle, cizrna potom bude pěkně křupavá. Upečenou cizrnu dáme stranou a nechte na ozdobu polévky. V hrnci rozpustíme kokosový olej a opečeme na něm nakrájenou cibuli a česnek. Po 5‒10 minutách přidáme zázvor, zbytek kari a římského kmínu a krátce orestujeme. Přidáme nakrájené mrkve, batát i cizrnu, podlijeme kokosovým mlékem a půl litrem vody. Přikryté pokličkou dusíme do změknutí. Uvařenou polévku rozmixujeme dohladka, a pokud je příliš hustá, naředíme ji podle potřeby vodou nebo vývarem. Nakonec přidáme pokrájené chilli papričky a promícháme. Polévku nalijeme do talířů a před podáváním ozdobíme opečenou cizrnou.

Rajčatová polévka s kadeřávkem a bílými fazolemi
Suroviny na polévku:
1 cibule
2 mrkve
3 stonk řapíkatého celeru
4 listy kapusty
lžíce čerstvého oregána
3 lžíce rajčatového pyré OTMA
sůl dle chuti
3 stroužky česneku
2 brambory
cuketa
150 g bílých fazolí
rajčata konzervovaná krájená
olivový olej dle chuti
pepř dle chuti

Příloha:
2 bagety
2 lžíce olivového oleje
svazek bylinek
2 stroužky česneku

Postup:
Cibuli nakrájíme na kostičky a necháme zesklovatět na rozehřátém oleji. Po pár minutách přidáme nakrájený česnek a necháme ještě pár minut opékat. Přidáme nakrájenou mrkev, brambory a řapíkatý celer a opékáme dalších 5 minut. Zalijeme litrem vody, přihodíme nakrájenou cuketu, oregano, osolíme a vaříme 10 minut. Poté přidáme nakrájený kadeřávek, krájená rajčata a rajčatové pyré. Vaříme dalších 5–8 minut. Ke konci vaření dáme do polévky bílé fazole a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Z olivového oleje, utřeného česneku a nasekaných bylinek (bazalka, tymián, oregano, petržel) si připravíme směs na ochucení baget. Pečivo podélně rozkrojíme a na řezné ploše potřeme bylinkovou směsí. Poté 5 minut zapečeme pod rozpáleným grilem dokřupava.

Tipy redakce:
Brusinky
Dokážete si nedělní svíčkovou představit bez kopečku šlehačky a výtečných brusinek? Že ne? Pak mějte vždy po ruce zavařované brusinky od Hamé. Využijete je nejen jako doplněk k omáčkám či zvěřině, ale i při pečení. Balení: 180 g. Doporučená cena: 34,90 Kč.

Polévková směs jemně krájená
Směs kořenové zeleniny, květáku, pórku a sekané petrželky. Novinka od Znojmie se ideálně hodí pro přípravu tradičních polévek a vývarů. Díky drobným kouskům se zelenina rychle připraví a výsledný pokrm je pak skvělou pochoutkou pro všechny milovníky polévek bez rozdílu věku. Balení: 350 g. Doporučená cena: 34,90 Kč.

Extra jam Hamé Jahoda
Milujete chuť jahod a chcete si oblíbenou pochoutku dopřát, i když se vám zrovna nečervená na zahrádce? Dopřejte si výběrový EXTRA JAM Jahoda od Hamé vyrobený z kvalitních surovin, s vysokým podílem ovoce a s nižším obsahem cukru. Vychutnáte si v něm i skutečné kousky ovoce, navíc neobsahuje žádné konzervační látky, aromata, ani umělá sladidla. Balení: 340 g a 790 g. Doporučená cena: 54,90 Kč a 94,90 Kč.

Pomazánka tuňák Hamé Select
Tuňákovou pomazánku si řada lidí pamatuje z dětství, když je připravovaly naše babičky nebo maminky. Na osvědčenou chuť navazuje pomazánka z nové řady Hamé Select. Lahodná volba pro malou svačinku, ideálně na křupavém pečivu. Balení: 80 g. Doporučená cena: 27,90 Kč.

Sváteční směs
Sváteční směs s aromatem svařeného vína je skvělou ingrediencí při výrobě vánočního slepovaného cukroví, čajového nebo lineckého pečiva, nebo třeba pro zhotovení netradičního palačinkového dortu. Ovocné směsi mají hladkou, avšak o něco tužší neroztékavou konzistenci, pro kterou získaly širokou oblibu u spotřebitelů. Balení: 260 g. Doporučená cena: 27,90 Kč.

Znojmia zeleninová směs k přípravě bramborového salátu
Základ pro přípravu bramborového či jiného salátu se v období Vánoc stane velmi praktickým pomocníkem, díky kterému připravíte lahodný salát během chviličky. Zeleninovou směs můžete použít taktéž jako přílohu, ozdobu slavnostních mís, nebo jen tak samotně, na chuť. Balení: 330 g. Doporučená cena: 32,90 Kč.

Zdroj a foto: Hamé

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.