Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Kouzla a čáry s podzimními surovinami

Uvedené recepty snoubí osvědčené, tradiční postupy i svěží kombinace a obsahují ty nejkvalitnější ingredience. Víc než kdy jindy jsme využili tuzemské úrody, která je na podzim plná vitaminů a chuti.

S nadcházejícím podzimem dozrává spousta lokálního ovoce, zeleniny a plodů, které jsou typické pro náš kraj. Ale protože je jich všude plno a jsou snadno k sehnání,  občas na jejich úžasné vlastnosti zapomínáme. Jablka, hrušky nebo zelí patří k surovinám, které mají spoustu vitaminů, minerálů a látek, jež tělu vysloveně svědčí. Velmi zajímavými ingrediencemi jsou v září i  švestky, bezinky nebo dýně. Vyplatí se také vyrazit na houby, které po několika vydatnějších deštích rostou, nebo na sběr ořechů.  Ořechy jsou vynikající surovinou, kterou využijete při přípravě sladkých i slaných snídaní, salátů, při pečení i na nějaké to chroupání, když nás honí mlsná.

Ořechy jsme doplnili hruškami, které díky vysokému podílu vody čistí střeva a pomáhají při trávicích obtížích. Mají samozřejmě daleko víc skvělých schopností. Odvar z hrušek pomáhá při zvýšené teplotě nebo zimnici. Jablka jsou, jak všichni víme,  plná vitaminu C, vlákniny a dalších pro tělo nezbytných látek. Možná vás ale překvapí, že obsahují jen malé množství cukru a kalorií a mj. zpomalují proces stárnutí. Pozitivně působí také na funkci ledvin a svalů. Kysané zelí, které je doslova vitaminovou bombou, zase napomáhá správnému trávení. Sáhli  jsme i po červené řepě, jež například zvyšuje imunitu, vyživuje nervy a působí pozitivně na nervový systém. Využili jsme také zásoby sušených hub a přidali pár čerstvě nasbíraných. Co se týče obsahu energie, je u hub velmi nízký. Houby jsou složené víceméně jen z vody a vlákniny.

Naše menu z lokálních surovin
Posnídali jsme hruškový koláč s tvarohem a vlašskými ořechy a „zužitkovali“ jsme tak plody, které jsme našli na zahradě. K obědu jsme upravili čerstvé houby z lesa i loňskou zásobu. Sušenými kusy jsme ochutili Krkonošské kyselo, z těch čerstvých jsme vykouzlili výbornou houbovou omáčku, kterou jsme podávali s těstovinami. Odpoledne jsme dostali chuť na maso, ale zároveň jsme chtěli zpracovat ranou podzimní úrodu! Kvalitní klobásky jsme proto zapekli s bílým kysaným zelím, jablky a jablečným moštem, Klobáskami jsme ozdobili i ovesné vločky, které jsme připravili trochu netradičně naslano. K večeři jsme si udělali lehký salát s červenou řepou, modrým sýrem a jablky. Dobrou chuť!

Hruškový koláč
Máme pocit, že hrušky jsou lehce opomíjené ovoce, přestože jsou stejně jako jablka dobré, sladké, zkrátka jako med. Také jsou „letní“ a „zimní“, také obsahují spoustu vitaminů a minerálů, také je seženete za pár korun a také s jejich přispěním upečete koláč, kterým všem vyrazíte dech. A co teprve když jim ještě prozradíte, že hrušky díky vysokému podílu vody čistí střeva a pomáhají při trávicích obtížích. Mají ale samozřejmě daleko víc skvělých schopností. Odvar z hrušek se odpradávna podával při všech chorobách spojených s vyššími teplotami a zimnicí. Hruškových koláč s tvarohem a vlašskými ořechy můžete odteď podávat při každé slavnostnější příležitosti nebo prostě jen tak.

Počet porcí: 8
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: **

Ingredience na těsto:
160 g hladké mouky
60 g cukru krupice
1 žloutek
60 g másla + na vymazání formy
špetka soli
voda dle potřeby

Ingredience na náplň:
100 g plnotučného tvarohu
200 g žervé
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
5 velkých hrušek
50 g vlašských ořechů
2 lžíce tekutého medu

TIP!
Našemu koláči dodal chuť Hlavnický tvaroh z farmy (Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice), který v letošním roce zvítězil v soutěži Regionální potravina v kategorii Sýry (včetně tvarohu) v Moravskoslezském kraji.

Postup:
V misce smíchejte prosetou mouku, cukr, sůl, máslo, žloutek a cca 3 lžíce studené vody. Z ingrediencí vypracujte hladké těsto, které následně nechejte zhruba 30 minut odpočívat v lednici. Nízkou koláčovou formu vymažte máslem a vložte do něj rozválené těsto. Ořízněte přečnívající okraje. Propíchejte vidličkou a dejte na 10 minut do trouby rozehřáté na 190 stupňů. V misce smíchejte tvaroh, žervé, vejce, a extrakt. Směs rovnoměrně naneste na koláčové těsto, přidejte rozpůlené, oloupané a očištěné hrušky. Zasypte ořechy a zakapejte medem. Pečte v troubě cca 45 minut, dokud nebude povrch zlatavý.

Krkonošské kyselo
Krkonoše mají hned několik privilegií! Tak zaprvé, jsou to naše nejvyšší hory. Zadruhé, vládne jim Krakonoš, duch hor, který je chrání před chamtivými hledači pokladů, pytláky a dalšími nenechavci. Zatřetí – což nás baví nejvíc – mají i své recepty, třeba na krkonošské sejkory, krkonošského houbového kubu, kterému říkají houbanec nebo hubník, anebo muziku, což je kompot ze sušeného ovoce. My jsme se pustili do krkonošského kysela, na které jsme dostali neuvěřitelnou chuť. Kubo, Anče, hajnej, tomu by neodolal ani samotnej Trautenberk!

Počet porcí: 6
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: **

TIP!
Kam pro tuzemské brambory? Označení Klasa si vysloužily Brambory z Vysočiny (EURO AGRAS, s.r.o.) a Brambory konzumní rané (Blanická s.r.o.).

Ingredience:
200 g chlebového kvásku
600 ml vody
hrst sušených hub
500 g brambor
50 g másla
1 cibule
100 ml smetany ke šlehání
4 vejce
pažitka
kmín
sůl, pepř

Postup:
Chlebový kvásek namočte do studené vody, promíchejte a nechte alespoň hodinu odstát. Uvařte brambory, nechte je vystydnout a poté je nakrájejte na kousky. Ke kvásku přidejte sůl, kmín a houby a vše vařte, dokud nevznikne hustá a lesklá směs. Do směsi poté přidejte vodu. Nakrájejte cibulku, osmažte ji dozlatova a přidejte vejce. Vejce připravte míchaná, lehce syrová. Poté vejce vmíchejte do směsi s houbami. Přidejte brambory, na talíři polévku posypte čerstvou pažitkou a nezapomeňte ji opepřit.

Těstoviny s houbovou omáčkou
S těstovinami jde všechno snadno a rychle! Snadno se připravují, jsou rychle hotové, sluší jim jednoduchá úprava
a také jejich výroba je dosti nenáročná. Vyrábějí se totiž jen z mouky a vody, popřípadě vajec. Mají nízký obsah tuku, nulový či minimální obsah cholesterolu a nízkou hodnotu glykemického indexu. A chutnají jednoduše skvěle téměř s čímkoliv. My jsme tentokrát – vlastně jako obvykle – sáhli po čerstvých, lokálních surovinách a vydali jsme se posbírat pár hub. Ty společně se zakysanou smetanou, pažitkou a majoránkou na talíři vykouzlily pořádnou parádu!

Počet porcí: 6
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: **

TIP!
Pokud rádi vaříte z poctivých lokálních surovin, zkuste smetanu ze Zemědělského družstva Senice na Hané. Tato lahůdka s nadstandardním obsahem tuku 33 % vznikla prokysáním Farmářské smetany na šlehání a smetanové kultury a v roce 2017 získala ocenění Regionální potravina v Olomouckém kraji.

Ingredience:
500 g těstovin – např. širokých nudlí
3 hrsti čerstvých hub
2 lžíce zakysané smetany
1 velký stroužek česneku
čerstvá majoránka
čerstvá pažitka
slunečnicový olej
sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:
Těstoviny uvařte podle návodu na balení. V pánvi na rozehřátém oleji orestujte směs hub s prolisovaným stroužkem česneku. Osolte a opepřete dle chuti. Poté, co se ze směsi odpaří většina vody, přidejte zakysanou smetanu. Těstoviny vmíchejte do omáčky a podávejte zasypané čerstvými bylinkami.

Pečené zelí s klobáskou a jablkem
Kysané zelí je jednou z našich nejzdravějších a v sezóně zároveň nejdostupnějších potravin. To samé platí i o jablcích, která nám možná připadají trochu všední, protože jich u nás každoročně sklidíme přibližně 230 000 tun! Obě tyto ingredience však obsahují velké množství vitaminů B, C, E a další důležité živiny. Dohromady navíc chutnají opravdu skvěle, takže směle s nimi do pekáče a zázraky se dějí.

Počet porcí: 5
Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: *

Ingredience:
500 g sterilovaného bílého zelí
2 zelená jablka
100 ml jablečného moštu
3 oblíbené klobásy (jedna pálivá, dvě nepálivé)
1 lžička třtinového cukru
1/2 lžičky mletého kmínu
slunečnicový olej
sůl
čerstvě mletý pepř

TIP!
V receptu jsme použili Bohemia mošt – jablečný (Bohemia Apple, družstvo). Doporučit můžeme i Moštík – 100% jablko od Eduarda Kozáka, Jablko čiré (Moštárna Louny ln s.r.o.) nebo Nebílovský mošt (LUKRENA a.s.). Všechny mají označení Klasa.

Postup:
Klobásy nakrájejte na tenká kolečka a nechte krátce orestovat na oleji. Připravte si směs zelí, nastrouhaných a oloupaných jablek, cukru, kmínu a moštu. Směs osolte a opepřete dle chuti. Do připravené směsi dejte klobásy a vše přemístěte do pekáče. V něm směs nechejte péct cca 40 minut na 180 stupňů. Podávejte s oblíbeným čerstvým chlebem.

Ovesné vločky naslano
Ovesné vločky si asi nejčastěji dáváme ráno, když máme chuť na sladkou, ale zároveň zdravou snídani. Müsli s vločkami nebo ovesné kaše jsou po ránu skvělým zdrojem energie. Ovesné vločky totiž obsahují velké množství vlákniny, bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů B1, B6, E, železa a vápníku. Navíc výborně zasytí! I sebechutnější a sebezdravější snídaně se však jednoho dne přejí… anebo se ovesných vloček naopak nemůžete nabažit a rádi byste si je dali i k obědu nebo večeři? Zkuste vločky naslano, s brynzou  a oblíbenou klobáskou!

Počet porcí: 5 porcí
Doba přípravy: 25 minut
Náročnost: *

TIP!
Kvalitní klobásy u nás umíme! V soutěži Regionální potravina letos zazářila pikantní klobása se sýrem (Karlovarské uzeniny s.r.o., vítěz v kategorii Masné výrobky tepelně opracované v Karlovarském kraji), jehněčí klobása (Chovaneček s.r.o. – PRŠUTÉRIE, vítěz v kategorii Masné výrobky trvanlivé v Ústeckém kraji) nebo klobása s medvědím česnekem (PROMINENT CZ s.r.o., vítěz v kategorii Masné výrobky tepelně opracované v Libereckém kraji).

Ingredience:
300 g ovesných vloček
2 oblíbené klobásy
250 g brynzy
100 ml mléka
1 stroužek česneku
1 bobkový list
sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:
Vločky uvařte doměkka v osolené vodě se stroužkem česneku a bobkovým listem. Po uvaření vyjměte česnek i bobkový list. V rendlíku přiveďte mléko a brynzu k varu. Směsi promíchejte. Na pánvičce orestujte na kostičky nakrájené klobásy. Vločky s brynzou servírujte posypané opečenou klobáskou a čerstvě mletým pepřem.

Salát s červenou řepou, modrým sýrem a jablky
S nadcházejícím podzimem jsou saláty stále lehké a čerstvé, ale můžeme je obohatit o „podzimní suroviny“. Náš salát s baby špenátem jsme ozdobili dvěma jablíčky, červenou řepou, nivou a vlašskými ořechy. A suroviny jsme si opravdu vybrat uměli! Červená řepa je jedním z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny. Zvyšuje imunitu, reguluje hladinu cukru v krvi, vyživuje nervy a mimo jiné také působí pozitivně na nervový systém. Velmi zdravé jsou i vlašské ořechy, které jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin a obsahují i dostatek vlákniny a bílkovin.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 20 minut
Náročnost: *

TIP!
Jakou zvolit nivu? Se sýrem s ušlechtilou plísní NIVA extra z Mlékárny Otinoves s.r.o. nebo s Jihočeskou Nivou od Madety chybu neuděláte. Obě mají značku Klasa.

Ingredience:
2 hrsti listů baby špenátu
2 hrsti listů řepy
2 ks předvařené řepy
2 zelená jablka
200 g nivy
1 hrst vlašských ořechů
50 ml vody
100 ml olivového oleje
2 lžičky dijonské hořčice
1 lžíce bílého vinného octa
šťáva z 1/2 citronu
sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:
Proprané salátové listy smíchejte s nakrájenými jablky a řepou. Na dresink promíchejte vodu, olej, hořčici, ocet a citronovou šťávu. Vše osolte a opepřete. Salátovou směs přelijte dresinkem a zasypte rozdrobeným sýrem a ořechy.

Zdroj a foto: www.akademiekvality.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *