Návrhář Pavel Berky uspěl i v kuchyni, bojuje v soutěži MasterChef Česko
Světoznámému módnímu návrháři Pavlu Berkymu už nestačí jen ateliér. Pustil se do vaření v soutěži MasterChef, která právě odstartovala na Nově a sklidil obrovský úspěch. Jako první ze soutěžících postoupil rovnou mezi 16 nejlepších.
Pavel Berky pochází ze Slovenska, přesto jako módní návrhář úspěšně tvoří v České republice, kde nyní působí. Známý je však i v Londýně, Budapešti, New Yorku či Salt Lake City. Módě se věnuje v podstatě od malička, kdy si jako dítě kreslil návrhy střihů. Profesionální kariéru odstartovalo studium na pražské UMPRUM. Dnes obleká slavné osobnosti jako je Monika Bagárová, Lucii Vondráčkovou, Mariannu Prachařovou, Barboru Mottlovou, Adélu Banášovou či Sisu Skolovskou a další. Jeho cesta se právě nedávno rozdvojila a začal se věnovat více i vaření. Jedním z prvních impulsů byla i spolupráce s Kristínou Nemčkovou, která je nejmladší vítězkou v soutěži MasterChef.
„V životě máte vždy několik cest, kterými se můžete vydat. Nikdo vám nikdy nezaručí, že ta, pro kterou se rozhodnete, bude ta správná. Hlavní ale je, abyste si vybrali cestu, která vás bude inspirovat a naplňovat. Já jsem měl od dětství dvě vášně, módu a vaření. Doposud jsem se na plno věnoval módě, teď jsem se díky soutěži MasterChef vydal i tím druhým směrem. Dokonce jsem se přistihl u toho, že vaření doma si užívám víc, než práci v ateliéru. Uvidíme, kam až se mi podaří dostat a jak velkou roli bude hrát vaření v mém pracovním životě. Miluji výzvy, miluji, když člověk může dělat to, co chce a co ho baví,“ říká návrhář a vášnivý kuchař Pavel Berky.
Propojení módy a vaření může být bližší, než si myslíme. Brzy se očekává i jeho kolekce zástěr a designového vybavení kuchyně. „Dlouho jsme s celým týmem přemýšleli, jak propojit svět módy a vaření, když se chci oběma věnovat a baví mě. Nakonec jsme v nich našli společnou cestu a to je design. Design v oblečení i na talíři je právě moje láska“.
Pavel se přihlásil do kuchařské soutěže MasterChef a podařilo se mu hned postoupit z prvních 60 soutěžících mezi nejlepších 16. Porotu naprosto nadchl kachními prsy s fíkovou omáčkou a bramborem, ozdobeným grilášem plněným kachní paštikou z oblíbené tradiční romské kuchyně, kterou mu dělává jeho maminka.
KACHNA, BRAMBOR, GRILÁŠ, FÍKY
Můj první recept je zároveň i tím zásadním, který mi možná změní život. Zajistil mi jako prvnímu soutěžícímu postup do finálové TOP 16 letošního MasterChef Česko 2020! Vy si ho nyní můžete vyzkoušet se mnou! Budu moc rád, když se mi s Vaší verzí pochlubíte! Fotky či videa mi můžete zasílat zprávou na sociální sítě, nebo mne jednoduše označte a já Vaše výtvory rád posdílím!
Recept na kachní prsa s bramborem a fíkovou omáčkou a grilášem plněným kachní paštikou
Porce: 4
Časová náročnost: 100 min (60 když jste na castingu MasterChef Česko :D)
Ingredience:
Kachna:
• 4 ks kachní prsa
• sůl
• pepř
• rozmarýn
• tymián
Paštika:
• 200 g kachních jater
• 200 g kuřecích jater
• 50 ml mandlového likéru
• 150 ml červeného vína suchého
• 150 ml smetany ke šlehání
• 100 g másla
• sůl
• pepř
• tymián
• 1 stroužek česneku
• 1 ks cibule
Omáčka:
• máslo
• 150 ml červeného vína
• 150 ml kuřecího vývaru
• 3 ks fíků
• balsamico (podle chuti)
Griláše (cca 8 ks):
• 200 g cukru moučky
• 200 g mletých ořechů (dle chuti)
• mleté ořechy na dozdobení
Bramborový fondant:
• 4 ks brambor
• 50 g máslo
• 300 ml vývar
Postup:
Kachní prsa odblaníme, očistíme od přebytečné kůže a zarovnáme kraje. Kůži nakrájíme šikmým řezem, aby se dobře propekla. Osolíme z každé strany a na suchou pánev dáme kůži opékat. Opečeme do křupava, otočíme na opačnou stranu a přibližně jednu minutu opékáme na straně, kde není kůže. Předěláme na plech a v rozehřáté troubě na 180 pečeme přibližně 6-8 min, podle velikosti prsa. Vyndáme a necháme odležet 10-15 minut. Tip: Přebytečný tuk z kachny při vypékání vždy slejeme, aby byla pánev vždy suchá – docílíme tím větší křupavosti kůže.
Brambory oloupeme a vykrojíme čtyři špalky. V pánvi rozpustíme kousek másla, přidáme brambory, které osolíme a z každé strany je opečeme do zlatova. Na pánvi je do poloviny zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme cca. 15 min do změknutí.
Paštika: Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém osmahneme do sklovita cibulku. Přidáme očištěná játra, necháme zatáhnout a podlijeme mandlovým likérem. Dochutíme tymiánem a likér zredukujeme do sucha. Následně zalijeme červeným vínem, které opět zredukujeme. Po vychladnutí rozmixujeme se smetanou a rozpuštěným máslem. Podle chuti dochutíme solí a pepřem. Chladíme do podávání. Tip: Játra neopékáme moc dlouho, uvnitř musí zůstat stále růžová, aby nebyla paštika měla hezkou narůžovělou barvu.
Omáčka: Fíky, tymián a červenou cibuli povaříme ve víně, balsamiku a ve vývaru až do rozvaření. Scedíme, přepasírujeme a zašleháme kousek másla. Dochutíme solí a pepřem. Tip: Pokud nejsou fíky dostatečně zralé – můžeme mírně dochutit medem nebo cukrem.
Griláš: V hrnci rozpustíme cukr na karamel, odstavíme z plotny a přisypeme stejné množství namletých ořechů, rozmícháme. Lžící nabereme horkou směs, vylijeme na kuchyňskou linku, vytvarujeme placku a pomocí vařečky rolujeme do trubičky. Pozor, karamelová směs je horká. Hotovou trubičku obalíme v rozemletých oříšcích a vychladnuté plníme kachní paštikou. Tip: S karamelovou směsí je potřeba pracovat rychle, protože brzy tvrdne.
Jakmile je vše hotové, můžeme podávat.
Zdroj a foto: archiv TV Nova a P. Berkyho