Raw strava – barevné a chutné jídlo, které dodá energii

Proč lidé přechází na raw neboli syrovou stravu? Je to pouze módní hit nebo začínající trend? Uvidíme, nechme se překvapit. Jako malý chlapec jsem občas zaslechl, že jsou lidé, kteří nejedí maso. To byli ti, kteří jedli smažený sýr místo smaženého řízku. Dnes už jsme dál. Začalo to vegetariány, přes vegany a dnes už se objevují jiné skupiny a nové pojmy jako třeba frutariáni nebo vitariáni.

Tyto lidi inspiruje zdravý životní styl. Za zdravou stravu považují jídlo přírodou stvořené, a to zeleninu, ovoce, listovou zeleninu, ořechy a semena – vše v nezpracovaném, čerstvém a zralém stavu! Základem raw stravy je odšťavňování, mixování, sušení do 42 °C, zamražování. Důležitý je příjem co největšího množství zeleného, tzn. chlorofylu (špenát, saláty apod.).

Jak začít a kde vzít inspiraci?
Dnes už je k dispozici spousta různých knih, fungují diskusní fóra a velmi inspirující jsou také kurzy „nevaření“ tj. kurzy přípravy raw stravy. Z osobní zkušenosti mohu vřele doporučit. Potkáte zde zajímavé lidi, se kterými sdílíte názory, praktické zkušenosti, informace i dobře míněné rady. Ale také inspiraci pro samotnou přípravu jídla v kuchyni, recepty apod. Pořadatelé těchto kurzů nejsou zlatokopové. Jsou to nadšenci, jejichž zájmem je se podělit o své nabyté pozitivní přínosy z raw stravy. Nevydělávají těmito kurzy. Jediný, kdo může na změně jídelníčku vydělat, jsme my, naše zdraví a celková pohoda, kterou získáme (s tím souvisí i získání více času, který najednou máme pro sebe, protože příprava syrové stravy je časově mnohem méně náročná než běžné vaření).

Náročnost přípravy?
Většina jídel je rychlovka, zdánlivě zdržuje pouze namáčení oříšků a semínek a klíčení. Je to však o plánování (stačí večer před spaním zalít hrnek oříšků apod. vodou a druhý den zpracovat). Na raw stravě se mi líbí jednoduchost. Při přípravě jídla můžete v mezifázích neustále uždibovat, konzumovat, protože veškeré vstupující potraviny jsou již od počátku jedlé a stravitelné (např. „olizování“ těsta při přípravě pečeného koláče, tzn. těsta z mouky, syrového vejce apod. není pro náš žaludek zrovna ideální, ale uždibování z oříšků, semínek, sušeného ovoce při přípravě raw dortu je chutné i zdravé zároveň).

Nevaření zvládne také lehce i běžný zaměstnaný muž. Rozmixovat banán s listy špenátu nebo jahody s jablkem je práce i s přípravou na 5 minut, vlastně se jedná o podobnou náročnost jako namazat si chleba máslem. Rozdíl je však v tom, že ovocný koktejl je vydatná a zároveň svěží snídaně plná vitamínů a prospěšných látek.

Jak reagují na syrovou stravu malé děti?
Je to individuální. Čím je dítě mladší, tím víc nenuceně ochutnává. Důležité je děti nenutit, přirozeně jim jdeme vzorem, chtějí ochutnat z toho našeho talíře. Starší děti překonávají vzdor, zažité vzorce a nechtějí často ani ochutnat. „Ochutnáš-li, můžeš pak říct, zdali ti to chutná či nikoliv“.

Další výhody raw stravy
Jídlo vám nikdy nevystydne a je nádherně barevné. Čím déle je člověk na raw stravě, tím více se mu rozšiřuje chuťové spektrum a zvyšuje citlivost. Většinou jsem sám překvapený, jak je možné, že to tak dobře chutná.

Dost často slýchám námitky, že po raw obědě budu mít přece brzy hlad. Není to pravda! Raw jídlo je poměrně vydatné a syté, to znamená, že není potřeba ho sníst hromadu (zejména pak u kombinací zeleniny s oříšky nebo semínky a také u výborných raw dezertů). Výhodou raw stravy (pokud to ovšem s tím množstvím sami nepřeženete) je, že se po jídle necítíte unavení a nemáte potřebu si odpočinout a dát si „dvacet“. Naopak, raw strava nezatěžuje tělo. Nabije vás energií.

Nezapomeňme však, že každý z nás jsme originál, co sedí jednomu, nemusí zaručeně prospívat druhému. Každý si musí najít svou cestu a tou se vydat. Důležité je, abyste se cítili po fyzické i psychické stránce v souladu s tím, co děláte a co jste si vybrali. Naslouchejte sami sobě, svému tělu a pokud cítíte, že ta či ona potravina či kombinace potravin vám nesedí, dejte si příště jinou. Můžete být 100 % raw, ale také třeba jen ze dvou třetin, záleží pouze na vás, na vaší víře a pocitech.

Já osobně jsem na raw stravě objevil pouze tyto základní nedostatky: Především je to hluk mixéru. Občas přemýšlím, že si koupím sluchátka jako Otík z filmu Vesničko má středisková. Dále není příjemné neustále někomu – přátelům, kolegům, lidem v práci a všem okolo vysvětlovat, proč s nimi nejdu na „normální“ oběd nebo večeři do restaurace. Chápu, že slabší povahy nemusí nátlak okolí snášet pozitivně. Nemluvě pak o rozepřích doma, pokud nemáte jednotné názory na stravu.

Z hlediska ekonomického je pravda, že kvalitní raw potraviny, především tedy v BIO kvalitě, jsou dražší, a ne vždy všude dostupné. Výborným zdrojem kvalitních čerstvých potravin jsou různé tzv. bedýnky (např. biobedýnky, freshbedýnky, gamabedýnky). Některé ovoce je však lépe nakupovat osobně, např. jahody – podle vůně, banány – podle zralosti apod.

Pokud se rozhodnete to vyzkoušet, pak mi nezbývá než vám popřát Dobrou chuť!


Pro inspiraci se s vámi podělím o jeden zdRAWější recept na sezamový raw karbanátek s paprikovým dipem. Připravte si tak skvělou večeři nebo třeba oběd na zítra:

Raw karbanátky podle Stanislava Petříčka
Počet porcí: 5
Ingredience karbanátek:

  • 40 g kešu ořechů
  • 105 g mandlí natural (předem namočených a usušených)
  • 45 g tmavého lnu
  • 5 ks datlí (předem namočených)
  • 105 g sušených rajčat (předem namočených)
  • 45 g bílého sezamu
  • 25 g tahini
  • 10 ml olivového oleje
  • 50 ml citrónové šťávy
  • 13 ml jablečného octa
  • 5 g čerstvé bazalky
  • 1 stroužek česneku
  • špetka sladké papriky

Ingredience – paprikový dip:

  • 175 g keříkových rajčat
  • 105 g červené papriky
  • 0,5 lžíce citrónové šťávy
  • 15 ml agáve sirupu
  • špetička sladké papriky
  • špetička chilli
  • špetka soli

Ingredience – salát:

  • 240 g červené papriky
  • 240 g žluté papriky
  • 220 g okurky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce umeocta
  • 70 g polníčku
  • 45 g černého sezamu

Postup – karbanátek:

  1. V mlýnku umelte len a dejte do robotu (food procesoru) s “S” nožem.
  2. Přidejte vyždímané datle, nadrobno nakrájená rajčata, mandle, sezam, kešu ořechy, sladkou papriku, prolisovaný česnek a umixujte nahrubo.
  3. Směs dejte do mísy a postupně do ní vmíchejte tahini, olej, citrónovou šťávu, ocet a nasekanou bazalku.
  4. Posléze tvarujte karbanátky – cca 2 cm vysoké, 5 cm široké.

Postup – dip:
Veškeré suroviny na dip rozmixujte dohladka.

Postup – salát:
Zeleninu na salát (kromě polníčku) nakrájejte na tenké proužky, promíchejte s olivovým olejem a umeoctem.

Servírování:
Na talíř dejte porci salátu, dokola ozdobte polníčkem. Posypejte sezamem. Na salát položte dva karbanátky. Podávejte se dvěma lžícemi dipu.

Autor: Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti TP Consulting.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.