Recept od Pavla Berkyho: Párance s pečeným česnekem

Vyzkoušejte recept na Párance s pečeným česnekem od návrháře a soutěžícího v MasterChef Česko, Pavla Berkyho. V této době se jistě bude velmi hodit. Jde o velmi dobrý, ale jednoduchý a levný recept. Lze použít jako přílohu například k masu.

Porce: 4
Časová náročnost: 40 min

Ingredience:
250 g hladké mouky
120 ml vody
0,5 polévkové lžíce soli
2 polévkové lžíce oleje
1 hlava česneku

Postup:
Celou neoloupanou hlavu česneku dáme péct do trouby na 190°C na přibližně 30 minut, nebo do změknutí. Po upečení vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.

Z mouky, vody a soli uhněteme vláčné těsto. Podle potřeby přidáme maličko více vody či mouky, aby mělo těsto správnou konzistenci. Těsto musí být vláčné, elastické a nesmí se lepit na ruce. Uhnětené těsto necháme 10-15 minut odpočinout. Mezitím dáme do velkého hrnce vařit vodu, kterou osolíme 1 lžící soli (voda by měla být pořádně slaná, jako moře).

Vychladnutý česnek rozebereme na stroužky a z každého vytlačíme vnitřek do menší misky. Pořádně osolíme podle chuti a vymícháme česnekovou pastu.

Odležené těsto rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu rukami vyválíme dlouhý válec, ze kterého páráme cca 10 cm dlouhé kusy přímo do hrnce s vroucí osolenou vodou. Když párance vyplavou na povrch, necháme je ještě chvilku povařit (cca 1 minutu). Poté cedníkem či sítem vybereme do mísy. Každou várku zalijeme lžící oleje a promastíme, aby se párance neslepily. Nakonec všechny párance smícháme s česnekovou pastou.

Hotové párance můžete ozdobit a dochutit natrhanými bylinkami dle chuti. Výborně se k nim hodí např. petržel či kopr.

Zdroj a foto: archiv P. Berkyho

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.