Velikonoční recepty

Vyzkoušejte velikonoční recepty podle šéfkuchaře pražského hotelu Duo Radka Pálky.

Velikonoční slaný beránek 
Suroviny:
Krkovice uzená 300 g
Houska (starší) 3 ks
Vejce 1 ks
Hrst nasekaných kopřiv
200 ml mléka

Suroviny podle potřeby:
Sůl, pepř barevný drcený
Máslo
Strouhanka

Postup:
Uzené maso vložte do hrnce s vodou tak, aby bylo potopené, a přiklopené ho vařte 1 hodinu. Vývar z masa nevylévejte. Maso nakrájejte na drobné kostky. Rohlíky nakrájejte do mísy, zalijte vývarem nebo mlékem a nechte chvíli nasáknout. Propracujeme rukama. Velkou hrst kopřiv spařte vroucí vodou, sceďte, přelijte studenou vodou a vymačkejte z nich tekutinu. Místo kopřiv můžete použít kadeřavou petržel. Bylinku nakrájejte nadrobno. Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte sníh. K rohlíkům přidejte maso, bylinku, trochu soli a pepře a spolu se žloutky promíchejte. Přidejte našlehané bílky. Máslem vytřenou formu vysypejte strouhankou, náplň rozprostřete do pekáče a vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C a nechte péct asi půl hodiny. Doba pečení se bude řídit vrstvou, kterou jste do pekáčku vložili.

Květákový koláč s parmazánem
Suroviny na formu o průměru 28 cm:
300 g hladké mouky
1 vejce
100 ml olivového oleje
30 ml vlažné vody
sůl

Suroviny na náplň:
1 středně velký květák
4 vejce
40 g najemno nastrouhaného parmazánu
200 ml sójové smetany na vaření
olivový olej
2 větvičky rozmarýnu
himalájská růžová sůl
čerstvě mletý pepř
špetka mletého muškátového květu

Postup:
Do mísy od kuchyňského robota nasypeme mouku, přidáme vejce, olivový olej, vodu a sůl a vypracujeme vláčné těsto. To zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu odležet do chladničky. Mezitím si předehřejeme troubu na 170 °C. Květák rozdělíme na růžičky a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Květák osolíme, přidáme rozmarýn a pokapeme olivovým olejem. Plech vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut dozlatova. Vyjmeme z trouby. Těsto vyndáme z chladničky, vyválíme z něj placku a přeneseme ji do koláčové formy. Těsto vytvarujeme tak, aby sahalo až po okraj. Dno těsta propíchneme na několika místech vidličkou a pečeme v troubě 30 minut. Mezitím smícháme v misce vejce, smetanu, parmazán, sůl, pepř a muškátový květ. Na dno předpečeného těsta rozprostřeme upečený květák a zalijeme připravenou směsí. Koláč vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 20 minut, až náplň ztuhne a zezlátne.

Velikonoční muffiny na slano
Suroviny:
300 g anglické slaniny nakrájené na nudličky
200 g mladého špenátu nebo otrhaných mladých kopřiv ( já jsem použila zmražené špenátové
listy, které jsem nechala rozmrznout )
250 g hladké mouky
1 lžičku soli
2 lžičky kypřícího prášku
1/2 lžičky jedlé sody
80 g zralého čedaru (nastrouhaného na hrubo)
2 vejce
75g másla rozpuštěného a zchladlého
250ml podmáslí
pažitka – malý svazek nasekaný

Postup:
V míse smícháme mouku, sůl, kypřící prášek, jedlou sodu a většinu sýra. V druhé misce si prošleháme vejce, rozpuštěné máslo a podmáslí. Přilijeme k suchým přísadám a krátce promícháme, jen aby se těsto smísilo. Přimícháme zchladnou opečenou slaninu, spařený (vymačkaný) špenát nakrájený na hrubo a pažitku na jemno. Těsto vkládáme do formy na muffiny (jednu velkou lžíci) vyloženou čtverečkem pečícího papíru. Posypeme zbylým sýrem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180-200°C 20 minut dozlatova, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Po upečení muffiny potřu olejem, aby se krásně leskly, není to nutné.

Zdroj a foto: archiv R. Pálky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.